StoryEditor

Koaličná kríza: Premiér žiada vrátenie pozemkov

14.11.2007, 17:08
Autor:
TASRTASR
Predseda vlády SR Robert Fico podniká kroky ako vrátiť podozrivo prevedenú pôdu do Slovenského pozemkového fondu (SPF). Informovala o tom hovorkyňa predsedu vlády SR Silvia Glendová.

Vedenie SPF a Generálna prokuratúra SR by mali spolupracovať pri riešení problému podozrivo prevedenej pôdy do SPF, dohodli sa tak na dnešnom stretnutí predseda vlády SR Robert Fico a generálny prokurátor Dobroslav Trnka. Podľa Fica by malo vedenie SPF a generálna prokuratúra využiť všetky právne možnosti ako pôdu vrátiť späť do vlastníctva štátu, zastaviť nakladanie s nimi a vyvodiť prípadnú právnu zodpovednosť za uvedený postup. Predseda vlády SR zároveň upozornil, že bude takto konať v každom ďalšom prípade podozrivých prevodov nehnuteľností zo SPF.

Predseda vlády sa oboznámil so šetrením kontrolného odboru Slovenského pozemkového fondu vo veci niektorých zmlúv o prevode lukratívnych pozemkov, ktoré podpísal nominant ĽSHZDS Branislav Bríza. Zo šetrenia kontrolného odboru SPF podľa Fica vyplýva, že Bríza v posledný deň svojho splnomocnenia, teda 10. apríla, podpísal zmluvu o prevode približne 600-tisíc metrov štvorcových pozemkov v katastri obcí Podkonice a Baláže v oblasti Donovaly na reštituentku z Komárna. Podozrivé podľa predsedu vlády je, že o podklady nevyhnutné na vypracovanie a prijatie takejto zmluvy požiadal SPF až 9. mája, teda mesiac po uzavretí príslušnej zmluvy. Podľa predsedu vlády z toho vyplýva, že Bríza príslušnú zmluvu antedatoval a podpísal v čase, kedy už nemal splnomocnenie na takýto úkon.

Po škandalóznom prevode jedného milióna metrov štvorcových pozemkov vo Vysokých Tatrách a po zistení prevodu približne 600-tisíc metrov štvorcových pozemkov pri Banskej Bystrici nevidí predseda vlády SR žiadnu inú možnosť pre ďalšie fungovanie koalície, ako okamžité odvolanie námestníka generálneho riaditeľa SPF a predsedu správnej rady SPF Branislava Brízu ministrom pôdohospodárstva SR Miroslavom Jureňom.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 22:17