StoryEditor

Novela vysokoškolského zákona zatiaľ na Ústavnom súde SR nie je

02.11.2007, 13:45
Autor:
TASRTASR

Novela vysokoškolského zákona, ktorej podanie na Ústavný súd SR (ÚS) ohlásila dnes koalícia, zatiaľ na ÚS nie je. TASR informovala jeho hovorkyňa Ľubica Maceková. Právnici o kontroverznom zákone a jeho súlade či rozpore s Ústavou SR zatiaľ odmietajú diskutovať.

Podľa hovorkyne rezortu školstva Viery Trpišovej je ministerstvo presvedčené, že novela je v súlade s ústavou. "Pokiaľ ÚS nepožiada v tejto súvislosti o oficiálne stanovisko ministerstvo školstva (MŠ), nebudeme sa k tomu vyjadrovať," uviedla pre TASR Trpišová.

Novelu podpísalo 35 opozičných poslancov Národnej rady SR za KDH, SDKÚ-DS a SMK. Tí chcú aj ÚS požiadať, aby prerokoval toto podanie ako naliehavé. Za protiústavnú považuje opozícia novelu od samého začiatku. Dôvodom je najmä spoplatnenie externistov.

"Spoplatnením vzniknú dve kategórie externých študentov platiaci a neplatiaci, pričom o tom budú rozhodovať svojvoľne úradníci MŠ a príslušnej vysokej školy," uviedol dnes na tlačovej konferencii v Bratislave bývalý minister školstva Martin Fronc (KDH).

Podľa rektora Univerzity Komenského v Bratislave Františka Gahéra je spoplatnenie v súlade s ústavou. "Obdobné ustanovenia majú aj školy v Maďarsku. Naša univerzita to vyriešila tak, že spoplatní - ale v celom študijnom programe - len atraktívnejšie programy ako napríklad právo, sociálnu prácu a manažment," uviedol pre TASR Gahér. Zároveň doplnil, že z hľadiska celkových príjmov, nebudú príjmy z externých študentov pre univerzitu tvoriť veľkú sumu.

So zavedením poplatkov môžu mať problémy niektoré technicky zamerané vysoké školy, o ktorých študijné odbory nie je veľký záujem, a tak spoplatňovať nebudú.

Opozícia vidí rozpor aj v tom, že novela určuje, že súkromné vysoké školy môžu prijať najviac toľko externých študentov, koľko ich prijmú na daný študijný program na denné štúdium. Toto diskriminuje najmä čerstvých absolventov škôl, ktorí nemajú vlastné príjmy.

Podľa Ústavy SR majú občania právo na bezplatné vzdelanie v základných školách a stredných školách, podľa schopností občana a možnosti spoločnosti aj na vysokých školách.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 20:11