StoryEditor

Slovensko prehrá podľa Lipšica prípadný súboj so SZP

28.10.2007, 12:32
Autor:
TASRTASR

Slovenská republika prehrá prípadný súboj so súkromnými zdravotnými poisťovňami (SZP). V súvislosti s prijatím novely zákona o zdravotných poisťovniach to v dnešnej diskusnej relácii Slovenskej televízie O 5 minút 12 uviedol poslanec Národnej rady SR a podpredseda KDH Daniel Lipšic.

"Ja sa s pánom Čížom aj stavím, že SR tú arbitráž prehrá," uviedol Lipšic počas diskusie s podpredsedom NR SR za SMER-SD Miroslavom Čížom.

"Konkrétne pri zdravotných poisťovniach, aj pri sociálnom poistení robíte politiku tak, že obetúvate všetkých ľudí pod 50 rokov a nielen mladých, zdravých, úspešných, ale všetkých, aj vašich voličov," povedal Lipšic. Takáto politika je podľa jeho slov krátkozraká, neštátnická a Slovensko na to pravdepodobne doplatí.

Akcionári SZP očakávajú, že sa zákonom o zdravotných poisťovniach budú zaoberať európske inštitúcie. Číž sa však neobáva, že by to mohlo ohroziť integračné snahy SR do Európskej menovej únie.

"Keby niekto v budúcnosti vytvoril a využil jednorazovú situáciu v parlamente, kde na večné časy zakotví výrazné oslabenie základných inštitútov občianskej spoločnosti, v takom prípade zobrať štátu kompetenčnú možnosť napraviť tento stav by bolo niečo obludné," reagoval Číž. "To, že bývalá vláda umožnila vykrádať verejné rozpočty týmto spôsobom, je jej problém a zodpovednosť," dodal.

Zdravotné poisťovne budú musieť vrátiť prípadný zisk z verejného zdravotného poistenia späť do systému zdravotníctva, čo vyplýva z novely zákona o zdravotných poisťovniach, dohľade nad zdravotnou starostlivosťou, ktorú 25. októbra schválil parlament.

Podľa holandského akcionára zdravotnej poisťovne Dôvera, a.s., ktorý má menšinový podiel aj v poisťovni Apollo, bude investor žalovať SR pred medzinárodným rozhodcovským súdom o náhradu škody vo výške 15 miliárd Sk. Schválený zákon považuje akcionár za hrubý zásah do svojich práv, ktoré sú chránené medzinárodnou dohodou o podpore a ochrane investícií.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 18:47