StoryEditor

Fico: S maďarským premiérom nechceme napätých vzťahoch

11.11.2007, 13:51
Autor:
TASRTASR
S maďarským premiérom Ferencom Gyurcsányom nemáme záujem na napätých vzťahoch. V politickej diskusnej relácii TV JOJ Politika.sk to dnes konštatoval predseda vlády SR Robert Fico.

Ako povedal Fico, s Gyurcsányom sa stretáva pravidelne. "Vždy, keď sa stretneme na summitoch, máme veľmi normálne a zaujímavé rozhovory o veciach, ktoré sa dotýkajú obidvoch krajín. A nikto z nás nemá záujem na tom, aby Slovensko a Maďarsko mali napäté vzťahy," uviedol.
Taktiež sa vrátil k stretnutiu krajín V4 vo Visegráde, kde mal dohodnuté stretnutie s Gyurcsányom. Ten však schôdzku bez akýchkoľvek dôvodov zrušil päť minút pred jej uskutočnením. "Následne som mu poslal oficiálny list, v ktorom som ho pozval na návštevu Slovenskej republiky. Teraz sa tá návšteva pripravuje. Čo viacej mám ešte urobiť?" uviedol.
Prípravou a návrhom termínu stretnutia boli podľa Fica poverení vicepremiéri oboch krajín Péter Kiss a Dušan Čaplovič, pretože pôjde o náročnú návštevu. "Je veľmi veľa vecí, o ktorých treba otvorene hovoriť," zdôraznil slovenský premiér.
Vyjadril sa aj k otázke návratu do Strany európskych socialistov (PES): "Smer-SD sa zakrátko vráti do rodiny sociálnodemokratických strán, pretože je dnes evidentné, kto sleduje vývoj na Slovensku, že to je krajina, ktorá ide štandardne demokratickým spôsobom."
Podľa Fica však existuje paradoxná situácia. Na jednej strane európski socialisti hovoria, že Smer-SD je jediná autentická sociálna demokracia na Slovensku a že robí to dobre. Na druhej strane však majú problém s predsedom SNS Jánom Slotom. "Nie pán Slota, ale Smer-SD chce byť v sociálnodemokratickej rodine. Táto vec, myslím, sa blíži k úspešnému koncu," dodal Fico.
Na otázku, či Smer-SD podporí prezidenta Ivana Gašparoviča v nasledujúcich prezidentských voľbách, Fico povedal: "Ivan Gašparovič je určite dobrý kandidát. O tom netreba vôbec pochybovať. Táto téma bude predmetom rokovania nášho snemu začiatkom decembra. Myslím si, že snem by mohol prijať určité rozhodnutie v tomto duchu, ale potrebujeme na to ešte nejaký čas."

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 15:08