StoryEditor

SNS: Ficove vyjadrenia k Sólyomovi sú Slotovi veľmi sympatické

03.10.2007, 17:55
Autor:
TASRTASR

Predsedovi SNS Jánovi Slotovi je konanie jeho koaličných partnerov, ktorí kritizovali utorkovú súkromnú návštevu maďarského prezidenta Lászlóa Sólyoma, "veľmi sympatické." Slota pre TASR uviedol, že vyhlásenia eurosocialistov o negatívnom vplyve na slovensko-maďarské vzťahy sa nezakladajú na pravde. Podľa Slotu sú to naopak maďarskí politici, ktorí cielene zhoršujú slovensko-maďarské vzťahy.
Šéf SNS dnes médiám poskytol vyhlásenie, v ktorom od ministra zahraničných vecí Jána Kubiša požadoval zaslanie protestnej nóty maďarskej strane. Počínanie maďarského prezidenta označil za jednostranné zasahovanie do vnútorných záležitostí SR.
"ĽS-HZDS so znepokojením vníma umelé vyhrocovanie vzťahov medzi Maďarskom a Slovenskou republikou. Umelé konflikty sú spôsobené dvomi príčinami. SMK sa ocitla v opozícii a po výmene predsedu strany prišlo k zásadnému zradikalizovaniu jej politiky," uvádza sa v pondelkovom stanovisku Republikového politického grémia strany. Podľa informácii z tlačového oddelenia sa predstavitelia ĽS-HZDS nebudú k vystúpeniu premiéra vyjadrovať a prispievať k zhoršovaniu súčasnej situácie.
Predseda vlády SR Robert Fico sa dnes ohradil voči utorkovej návšteve maďarského prezidenta Lászlóa Sólyoma v Komárne. Premiér sa nazdáva, že Sólyom zneužíva súkromné cesty na politické ciele a kritiku slovenských inštitúcií, napríklad Národnej rady SR.
Premiér tiež poznamenal, že "vláda SR je vláda suverénnej krajiny a nemôžeme dovoliť, aby sem chodili predstavitelia z iných krajín a najmä z Maďarska a aby sa na juhu SR správali tak, ako keby boli na severe Maďarska". Podľa jeho slov totiž Sólyom zneužil túto návštevu na politické ciele.
Minister zahraničných vecí Ján Kubiš dodal, že si na dnes pozval maďarského veľvyslanca. "Budeme mu oficiálne tlmočiť protest v súvislosti so zneužívaním súkromnej návštevy prezidenta Maďarskej republiky," vysvetlil s dodatkom, že takéto konanie Sólyoma je v rozpore s diplomatickou praxou. Podobné konanie podľa neho nemôže neškodiť vzájomným vzťahom.
Sólyom strávil utorok v Komárne, kde odhalil sochu uhorského kráľa Ondreja II. Počas svojej návštevy sa stretol aj s politikmi SMK vrátane jej predsedu Pála Csákyho.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 08:33