StoryEditor

Najviac zarobili Rolling Stones

24.09.2007, 00:00

Veľkolepé turné, nové albumy, módne kolekcie, aféry... to všetko prináša muzikantom peniaze. Koľko konkrétne zarobili medzi júnom 2006 a júlom 2007, tak na to sa nedávno pozrel magazín Forbes a zostavil rebríček najlepšie zarábajúcich hudobníkov na svete.
Topdesiatku otvárajú "rockoví veteráni" Rolling Stones. 88 miliónov im priniesol predovšetkým záver ich veľkého turné The Bigger Bang Tour. Turné vynieslo na tretie miesto aj Madonnu - jej šou Confessions prilákala minulý rok vyše milióna fanúšikov a stala sa najziskovejšou šou ženskej interpretky. Elton John a Céline Dion sa do prvej desiatky dostali najmä vďaka ich šou v Las Vegas.
Zaujímavosťou je, že hoci populárnej hudbe dnes vládnu skôr mladšie mená, do rebríčka sa prebojovali "tí starší". Podľa Forbes za to môže aj fakt, že hudobné stálice si môžu nastaviť oveľa vyššie ceny vstupného, keďže ich fanúšikovia už nie sú tínedžermi bez vlastných príjmov. Vďaka tomu dokážu vyrovnať aj straty spôsobené hudobným pirátstvom.
Mladšiu generáciu v rebríčku zastupuje raper Jay-Z, ktorý tento rok ťažil najmä z predaja obchodnej značky Rocawear a 50 Cent. Jeho zisky stúpajú vďaka tomu, že predsedá spoločnosti G-Unit, ktorá združuje hudobné labely, videohry, telefonické zvonenia a dokonca aj knihy. Jay-Z a 50 Cent sú tak dôkazom toho, že hudobníci dnes svoje mená vnímajú aj ako "obchodné značky". Svoju módnu kolekciu má aj Madonna. Forbes upozorňuje, že predajnosť albumov či návštevnosť turné ovplyvňuje aj to, ako často sa meno objavuje na titulných stránkach časopisov. Dôležité je tiež prekročiť hranice amerického hudobného trhu. U2 zarobili milióny koncertovaním v Japonsku či Austrálii.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
12. máj 2024 23:41