StoryEditor

Nie pre každého je umenie investíciou

22.10.2007, 00:00

Licitátor zo svetoznámej aukčnej siene Sotheby´s odštartuje v bratislavskej design factory benefičnú aukciu súčasného slovenského umenia Nadácie -- Centrum súčasného umenia už v stredu. Ponúkané diela si ešte stále môžete pozrieť na predaukčnej výstave v rovnakom priestore, kde následne bude dražba. Vyberať je z čoho -- okrem tradičných médií ako maľba či socha, si môžete domácu zbierku umenia obohatiť aj o digitálne tlače, fotografie, lampy či šejker z roku 1971. Peniaze, ktoré za diela zaplatíte, poputujú naspäť na podporu slovenského umenia. Stále tak ostávajú v obehu.
Draženie diela za prítomnosti slávnej Sotheby´s si minulý rok na aukcii slovenského umenia vyskúšal aj ekonóm a podnikateľ Richard Sulík. Vtedy si vydražil dielo maliara Jozefa Srnu. Nepatrí však k tým, čo do umenia vkladajú peniaze pravidelne. "Systematicky do umenia neinvestujem, ale keď sa mi niečo páči, tak si to kúpim," povedal pre HN Sulík. Na aukciu pod hlavičkou Sotheby´s sa chystá aj tento rok: "Opäť je v ponuke Srna, možno si teda rozšírim jeho zbierku!," hovorí s úsmevom. Umenie ako investíciu do budúcnosti však nevníma. Aj preto sa pri kúpe diel neradí s odborníkmi, spolieha sa len na vlastný úsudok.
Bývalý slovenský prezident Michal Kováč stál tento víkend nie na strane dražiteľa, ale toho, kto obrazy do dražby ponúkal. Cez víkend usporiadal on-line aukciu, v ktorej ponúkal diela nadobudnuté počas svojho vládnutia. Organizačne zabezpečovala aukciu spoločnosť SOGA. Predať sa mu podarilo 90 obrazov za asi 140-tisíc korún. Získané financie venuje Kováč takisto na benefičné účely.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. apríl 2024 15:00