StoryEditor

Makléri, ktorí položili svoje banky

30.01.2008, 23:00

Jérôme Kerviel, v súčasnosti najskloňovanejší maklér francúzskej banky Société Générale, ktorú hazardnými obchodmi obral o 4,9 miliardy eur (v prepočte 165,1 miliardy Sk), sa síce postaral o druhú najväčšiu stratu banky v histórii, určite však drží prvenstvo v rebríčku, kde takú vysokú stratu spôsobil jedinec. Banka síce zatiaľ nevyhlásila krach, k akému dohnal v roku 1995 menovými špekuláciami, najmä pri termínovaných obchodoch na singapurskej burze maklér a šéf singapurskej pobočky Nick Leeson britskú banku Barings Bank. V Société Générale to však dohru ešte bude mať.

Génius podvodu
Tridsaťjedenročný Kerviel otvoril pozície za 50 miliárd eur, čím porušil bankové pravidlá a vystavil investície banky vysokému riziku. Kerviel však tvrdí, že už minuloročný zisk, ktorý takto dosiahol, bol vysoký na jednotlivca a bol presvedčený, že banka vedela o jeho aktivite. "Nikto predtým nedosiahol taký zisk," poznamenal pred vyšetrovateľmi.
"Pozícia makléra je limitovaná. Má len pozíciu juniora, takže kontrola jeho práce spadá pod ďalších desať ľudí," potvrdil pre agentúru Reuters jeden zo seniorov banky Frederik-Karel Canoy. Okrem toho, derivátna burza Eurex už v novembri minulého roku upozornila centrálu banky na Kervielove otvárané pozície. Kontrolné oddelenie banky sa však -- nie po prvýkrát -- uspokojilo fiktívnymi dokumentmi, ktoré predložil Kerviel.
Kerviel pracoval pre oddelenia Delta One, kde mal na starosti obchodovanie s derivátmi -- pohybom akciových indexov na európskych burzách. Išlo najmä o nemecký DAX Index a európsky Euro Stoxx 50, kde obchodoval s peniazmi banky a jej klientov. Podľa vedenia išlo o málo rizikový obchod aj pri vysokých sumách peňazí, ak otváral súbežne aj pozíciu v opačnom smere. To sa však zjavne nestalo. Kontrolu oklamal tým, že pozíciu na chvíľu "vymazal" z počítača a vzápätí ju aktivoval. "Je to génius podvodu," citoval denník Le Monde guvernéra francúzskej národnej banky Christiana Noyera.
Kalifornský profesor práva Frank Partnoy však v rozhovore pre Financial Times poukázal na to, že 18. januára, keď na problémy banka prišla, bol Kerviel v strate len 1,5 miliardy eur, hoci objem nezaistených investícií už dosahoval 50 miliárd eur: "To je vysoká suma, aby rozkolísala trh, ak sa okamžite uzavrie. A banka to napriek tomu nariadila."

V šľapajach šéfov
Kerviel pritom nepatril medzi nevzdelaných chytrákov. Dosiahol najvyšší stupeň na prestížnej Univerzite Lyon II., kde skončila väčšina manažérov a výkonnej špičky samotnej banky. Dokonca aj šéf BNP Paribas, ktorá má o Société Générale záujem. Hoci v roku 2000 nastúpil na nižšiu pozíciu na kontrolné oddelenie, podľa vyjadrenia advokátov, ktoré priniesla agentúra Bloomberg, ho banka pred dvoma rokmi povýšila na makléra a on jej chcel dokázať, že je tak dobrý, ako tí ostatní. "Pracoval len pre banku," vyhlásil obhajca.
Tvrdenia Kerviela o pracovnej nasadenosti inšpirovalo odbory banky, aby sa bližšie pozreli na pracovné podmienky. Podľa vyjadrenia jedného z vedenia odborov Michela Marcheta bolo nasadenie vysoké a prehry niesli makléri tvrdo. Len za obdobie posledných troch rokov spáchali traja ľudia samovraždu. Ten posledný, čo skočil z mosta neďaleko banky, bol v rovnakom veku ako Kerviel a na obchodoch tesne predtým prerobil okolo 9 až 10 miliónov eur. Aj samotný Kerviel priznal, že za posledný rok si vybral len štyri dni dovolenky.

Nie je to také zlé?
Hoci banka odmieta zodpovednosť a trvá na tom, že "podvod" spôsobil Kerviel sám, neobvinila ho zo snahy o vlastné obohatenie sa. A keďže aj vyšetrovanie ukazuje, že počin bankového pešiaka musel niekto prehliadať, prokuratúra ho neobvinila z podvodu, ale len z falšovania, porušenia dôvery či zneužitia výpočtovej techniky. Za to si môže v najhoršom prípade odsedieť za mrežami najviac tri až sedem rokov a dostať pokutu do 370-tisíc eur.
Tri a pol roka si odsedel aj maklér Leeson za spomínané riskantné investície, ktoré rozbehol tiež v januári 1995. Straty banky však dosiahli len 1,4 miliardy dolárov, čo vtedy v prepočte predstavovalo 36,2 miliardy korún. Ten sa po "vynútenej prestávke" opäť vracia k obchodovaniu, lebo ako dávnejšie poznamenal pre agentúru Bloomberg, "neverili by ste, koľko ľudí ma žiadalo, aby som im spravoval peniaze". Biedu netrel ani po návrate z väzenia. Už tam napísal knihu Rogue Trader, na základe ktorej vznikol v roku 1998 film s Ewanom McGregorom v hlavnej úlohe. Takéto šťastie môže postretnúť aj Kerviela. Podľa jeho výpovedí je toho dosť, čím by verejnosť zaujal. Denník Guardian už dokonca uvažuje, kto by vo filme o ňom mohol stvárniť aj hlavnú postavu. Jedným z adeptov je francúzsky herec Olivier Martinéz. Napokon, peniaze môže získať aj vystúpeniami ako Leeson. Ten dokonca v roku 2005 vydal ďalšiu knihu, ako sa po páde na dno opäť postaviť na nohy a poradiť si so stresom. A s tým má Kerviel tiež bohaté skúsenosti.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
01. máj 2024 14:49