StoryEditor

Nemeckí rušňovodiči opäť hrozia štrajkom

01.01.2008, 23:00

Rokovania medzi vedením nemeckých železníc Deutsche Bahn a odborovým zväzom rušňovodičov GDL budú pokračovať zajtra. Obe strany sa pred Silvestrom dohodli na ich prerušení.
Šéf GDL Manfred Schell informoval, že dohodu zatiaľ nedosiahli a ďalšie rokovania o splnení požiadaviek strojvodcov sú nevyhnutné. V prípade, že sa stretnutia oboch strán do nedele večera skončia neúspešne, od pondelka 7. januára sa znovu začne štrajk v osobnej i nákladnej doprave. "Do 6. januára musí byť všetko jasné," zdôraznil odborársky predák, ktorý dodal, že nechce štrajk, ale vyriešenie nastolených požiadaviek. Hovorkyňa železníc oznámila, že predchádzajúce stretnutia sa konali už v lepšej atmosfére a podľa nej sa začalo hovoriť o požiadavkách rušňovodičov vecne.
Deutsche Bahn ponúkala rušňovodičom zvýšenie miezd o osem percent. Ale keď odborári pred Vianocami jednostranne vyhlásili rokovania za skončené bez výsledku, podnik mzdovú ponuku zrušil. GDL, ktorý išiel do štrajku s požiadavkou na zvýšenie miezd až o 31 percent, by teraz prijal ich zvýšenie aspoň o 10 percent. V súčasnosti verejnosť nepozná, o ktorých témach vedenia DB a GDL rokujú a aká je nádej, že sa dohoda naozaj dosiahne.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 01:17