StoryEditor

Bulharsko dostalo zelenú na výstavbu jadrovej elektrárne

09.12.2007, 23:00
Autor:
SITASITATASRTASR

Európska komisia podporila návrh Bulharska na výstavbu novej jadrovej elektrárne za 4 miliardy eur (v prepočte 132,732 miliardy Sk) s kapacitou dvetisíc megawattov. Týmto krokom vyjadrila pozitívne stanovisko k iniciatíve bulharskej energetickej spoločnosti Nacionalna Električeska Kompania (NETC) na výstavbu jadrovej elektrárne naďaleko mesta Belene. NETC plánuje do začiatku budúceho roka zvoliť strategického investora, ktorý by financoval výstavbu dvoch nových reaktorov. Bulharsko chce využívať reaktory postupne od rokov 2014 a 2015. Svoju počiatočnú ponuku na nákup 49-percentného podielu v nedokončenej elektrárni Belene už v októbri podali energetické giganty, ako sú taliansky Enel, nemecký E.ON a RWE, český ČEZ a belgický Electrabel.
Podľa dohody Európskeho spoločenstva pre atómovú energiu (EURATOM) sa musia plánované investície do jadrových elektrární najskôr ohlásiť Európskej komisii, ktorá následne oznámi prípadné obavy krajín Európskeho spoločenstva. Nová elektráreň bude využívať technológiu, ktorú vyvinula firma Atomstrojexport, divízia ruskej plynárenskej spoločnosti Gazprom. Ruský plynárenský koncern bude zároveň vystupovať ako hlavná zmluvná strana spoločne s francúzskym konzorciom Areva a nemeckou divíziou koncernu Siemens.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 22:31