StoryEditor

Samosprávy si môžu vytvoriť na prijatie eura vlastné plány a tímy

06.09.2007, 15:33
Autor:
TASRTASR

Rok a štyri mesiace má slovenská samospráva na prípravy na zavedenie eura k 1. januáru 2009. Podľa Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) si samosprávy majú najmä vypracovať plán prijatia eura a vytvoriť tzv. eurotímy, ktoré budú koordinovať prípravy.
Zavedenie eura v podmienkach samosprávy bolo témou dnešného odborného seminára v bratislavskej Petržalke. Splnomocnenec vlády pre zavedenie eura Igor Barát povedal, že euro má vysokú podporu občanov - približne 70 %. Informoval, že Ministerstvo financií SR a ZMOS v týchto dňoch vydali príručku pre verejnú správu, ktorá ju usmerní pri plnení Národného plánu zavedenia eura v Slovenskej republike. ZMOS pripravuje na vydanie v októbri vlastný materiál, kde bude aj koncept plánu na zavedenie eura. Samosprávy si môžu tento plán vypracovať samé, pretože majú potrebné podklady.
Náklady za zavedenie eura by si mali samosprávy zakomponovať do rozpočtu na rok 2008, povedala pre TASR hovorkyňa ZMOS Oľga Gáfriková. Najväčšie náklady si vyžiadajú zmeny v informačnom systéme samosprávy. Ďalšie financie vynaloží samospráva na vzdelávanie pracovníkov, komunikáciu s občanmi, na tlač nových formulárov, daňových a platových výmerov a priznaní, cenníkov a podobne. Možná je aj výmena automatov na predaj cestových lístkov a vstupeniek.
Podľa Gáfrikovej bude pre samosprávu dôležité schválenie konverzného kurzu prepočtu slovenskej koruny na euro v lete 2008 ministrami financií eurozóny.
Mestská časť Bratislava-Petržalka má vypracovaný odborný materiál o zmenách v účtovnom a finančnom systéme v roku 2008. Definitívnu podobu materiálu odsúhlasia petržalskí miestni poslanci koncom tohto roka.
Zavedenie eura sa týka 2 930 miest a obcí na Slovensku a ich rozpočtových a príspevkových organizácii, ide o približne 7 000 subjektov. Mestá a obce patria k najväčším zamestnávateľom na Slovensku, zamestnávajú približne 120 000 - 130 000 ľudí.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 05:59