StoryEditor

Číňania a Američania začali ďalšie kolo strategického dialógu

12.12.2007, 08:04
Autor:
TASRTASR

Na otvorení ďalšieho kola Strategického ekonomického dialógu medzi Čínou a USA v cisárskom paláci pri Pekingu americký minister financií Henry Paulson dnes povedal, že rastúca vzájomná závislosť oboch hospodárstiev vyžaduje pružné kurzy mien, zaručenie bezpečnosti výrobkov a obmedzenie obchodných prekážok.
Paulsonove poznámky zazneli v atmosfére obojstranných protekcionistických hrozieb, vyvolaných zákonmi amerického Kongresu, ktoré môžu obmedziť import tovarov z Číny, a vysokým čínskym obchodným prebytkom s USA.
Strategický dialóg nadväzuje na rokovania spoločnej čínsko-americkej komisie pre obchod a trh, ktorá sa konala v utorok. Jej výsledkom sa stali významné dohody o rozvoji čínskej turistiky do Spojených štátov, zvýšení bezpečnosti čínskych produktov a o otvorení stredne veľkých čínskych miest pre import amerických tovarov.
Americké ministerstvo obchodu predpokladá, že deficit USA v obchode s Čínou bude tento rok vyšší než vlaňajších 233 miliárd USD, v prepočte 5,254 bilióna SKK.
Vedúci čínskej delegácie Wu Ji uviedol, že Čína nemá záujem na zvyšovaní prebytku v obchode so Spojenými štátmi. Američania by ho mohli znížiť, keby zrušili obmedzenia na vývoz technologicky progresívnej techniky do Číny. Wu poukázal aj na to, že americký Kongres prijal tento rok približne 50 zákonov, ktoré budú mať zrejme vplyv na to, že Číňania budú musieť odpovedať rovnako, keď zistia, že zákony poškodzujú ich záujmy.
Toto kolo čínsko-amerického Strategického ekonomického dialógu sa skončí vo štvrtok.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 14:56