StoryEditor

Potenciál biomasy predstavuje 15 % z celkovej spotreby energie SR

05.10.2007, 14:11
Autor:
TASRTASR
Najväčší technický potenciál spomedzi obnoviteľných zdrojov energie má biomasa. Potenciál 120 peta Joulov predstavuje 15 % z celkovej spotreby energie Slovenska.

"Biomasa má veľkú perspektívu pri výrobe tepla na vykurovanie najmä v centrálnych vykurovacích systémoch vo forme drevných štiepok a slamy a v domácnostiach vo forme peliet a brikiet," konštatuje Ministerstvo hospodárstva (MH) SR v Stratégii energetickej bezpečnosti (SEB). Možnosťou využitia biomasy je podľa MH aj výroba bioplynu. "Bioplyn vyrobený z poľnohospodárskej biomasy je totiž možné využívať na výrobu elektriny a tepla," konštatuje rezort hospodárstva.
Najviac využívaným OZE na výrobu elektriny je v súčasnosti vodná energia. "Technický potenciál na výrobu elektriny na báze vodnej energie predstavuje 24 PJ a je využitý na viac ako 55 %," uvádza sa v materiáli. Vyšší je potenciál slnečnej energie, nižší geotermálnej a veternej energie. Využívanie OZE v ostatných piatich rokoch v pomere k spotrebe narastalo. Podiel OZE na hrubej domácej spotrebe energie dosiahol v roku 2005 hodnotu 4,3 %.
Optimistický scenár do roku 2030 predpokladá vyššie využívanie nielen biomasy, ale aj slnečnej a geotermálnej energie. Vychádza z predpokladu, že ceny ropy v roku 2015 narastú oproti roku 2007 o 100 %. "Pri tomto náraste cien energie OZE získajú konkurenčnú výhodu z dôvodu takmer nulových nákladov na ich využívanie," domnieva sa ministerstvo. Aj pri nižšom náraste cien fosílnych palív môžu OZE získať vyššiu podporu a pre rok 2020 je možné dosiahnuť 14-% podiel na celkovej spotrebe. Podľa tohto optimistického scenára je možné dosiahnuť v roku 2010 podiel 6,4 %, v roku 2015 podiel 9,3 % a v roku 2030 by to mohlo byť 24 %. Na základe konzervatívneho scenára sú odhadované podiely nižšie o niekoľko percent.
Rezort hospodárstva navrhuje niekoľko opatrení na zvýšenie využívania OZE, medzi nimi je vypracovanie a schválenie akčného plánu o biomase, vytvorenie stabilného regulačného rámca a zriadenie "Centra pre výskum OZE."

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. apríl 2024 13:39