StoryEditor

Cenu barelu WTI tlačia dolu obavy z krízy americkej ekonomiky

12.01.2008, 08:09
Autor:
TASRTASR
Barel (159 litrov) ľahkej americkej ropy West Texas Intermediate (WTI) stál v piatok na záver obchodania na komoditnej burze v New Yorku 92,69 USD, v prepočte takmer 2 107 SKK.

Počas sesie zacnel barel o 1,02 USD a vo štvrtok jeho cena klesla o 1,96 USD. Barel londýnskeho Brentu sa predával po 91,07 USD a počas dňa jeho cena klesla o 1,15 USD. V oboch prípadoch išlo o termínované obchody; odberatelia dostanú surovinu vo februári.

Bývalý americký minister financií Lawrence Summers na sklonku týždňa povedal, že pravdepodobnosť hospodárskej krízy je už väčšia ako 50 %. Exminister sa tak pridal do zboru ekonómov a analytikov, ktorí predpovedajú veľmi negatívne dôsledky hypotekárnej krízy a sprísnenia podmienok pre poskytovanie úverov bankami na americkú ekonomiku. Summers poznamenal, že hoci na trhu s touto komoditou zostáva situácia napätá, záblesky slova "R" (recesie) na obzore, ako sa zdá, vyvolávajú oveľa väčší strach v mysliach účastníkov trhu než všetko ostatné.

Predseda americkej centrálnej banky, Fedu, Ben Bernanke povedal, že vedenie inštitúcie je pripravené prijať rozhodné opatrenia na podporu ekonomiky. Šéf Fedu tým zvýšil nádeje, že menový výbor americkej centrálnej banky na zasadnutí 29. a 30. jnauára zníži základnú úrokovú sadzbu o 0,50 percentuálneho bodu.

Prípadný pokles spotreby ropy v Spojených štátoch ešte nemusí vyvolať tlak na zníženie jej ceny na svetovom trhu. Jej rast totiž aj vlani výrazne podporovala Čína, ktorá je po USA jej druhým najväčším spotrebiteľom na svete. Import suroviny do Číny vzrástol vlani medziročne o 12,4 %. Čínska ekonomika pokračuje v búrlivom raste, vzostup výroby zostáva silný a súčasne krajina intenzívne zvyšuje strategické zásoby ropy.

Informovala o tom agentúra Reuters.
(1 USD = 22,731 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 18:25