StoryEditor

Nemeckí rušňovodiči ukončili dlhý spor s Deutsche Bahn

31.01.2008, 06:17
Autor:
SITASITA

Nemecký odborový zväz rušňovodičov (GDL) v stredu uviedol, že vyriešil
10-mesačný spor so štátnou železničnou spoločnosťou Deutsche Bahn, ktorý vyústil do viacerých štrajkov.
Spor je "definitívne vyriešený", povedal šéf GDL Manfred Schell novinárom po stretnutí s predstaviteľmi Deutsche Bahn v Berlíne.
Zástupcovia odborového zväzu GDL a Deutsche Bahn pred niekoľkými dňami dosiahli samostatnú mzdovú dohodu pre rušňovodičov, čo bol hlavný bod sváru a uviedli, že ju podpisom spečatia koncom januára. Dva najväčšie železničiarske odborové zväzy Transnet a DBGA minulý rok uzavreli kontrakt so spoločnosťou Deutsche Bahn, ktorá nechcela s GDL podpísať samostatnú tarifnú dohodu z obavy, že nastane rozkol medzi jej sekciami. Protestné akcie rušňovodičov vyvrcholili v novembri trojdňovým štrajkom.
Minister dopravy Wolfgang Tiefensee uviedol, že rušňovodičom sa majú podľa dohody zvýšiť platy od marca o osem percent a od septembra o ďalšie tri percentá. Ďalej sa im zníži pracovný týždeň na 40 hodín a dostanú tiež jednorazový príspevok vo výške 800 eur.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 01:57