StoryEditor

Nemecký kapitál by mohol smerovať aj do oblasti elektroenergetiky v SR

08.11.2007, 17:02
Autor:
TASRTASR

Ďalšie možnosti prílevu nemeckého kapitálu sú možné v oblasti elektroenergetiky, logistiky a podporných služieb, informačných technológií (IT), v strojárskom priemysle, elektrotechnickom a kovospracujúcom priemysle SR. Zhodli sa na tom na stredajšom stretnutí minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek a ministerka hospodárstva, malého a stredného podnikania a energetiky Severného Porýnia-Vestfálska Christa Thobenová.
"Severné Porýnie-Vestfálsko zohráva v hospodárskych vzťahoch so SR významnú úlohu, a to v oblasti vzájomného obchodu, ako aj prílevu investícií," konštatoval Jahnátek, ktorý bol v Nemecku na trojdňovej pracovnej ceste. Ministerku tiež informoval o výsledkoch slovenskej ekonomiky, poukázal na výrazný hospodársky rast a makroekonomickú stabilitu. Podrobne vysvetlil realizované reformy, ako aj zámery novej slovenskej vlády v oblasti hospodárskej politiky, cieľom ktorej je vytvárať priaznivé podmienky pre rozvoj podnikania, zamestnanosti a ďalší hospodársky rast s cieľom splniť konvergenčné kritériá a prijať euro v roku 2009. "Vláda SR vyvíja maximálne úsilie zamerané na to, aby slovenským a zahraničným firmám vytvorili čo najlepšie podmienky na realizáciu ich podnikateľských aktivít," zdôraznil minister. "Tieto snahy ministerka Thobenová vysoko ocenila," informoval TASR Dárius Bošjak z Ministerstva hospodárstva (MH) SR a dodal, že živá diskusia bola ohľadne návrhu Stratégie energetickej bezpečnosti (SEB) SR, ktorú predstavil Jahnátek.
"Ministerka Thobenová sa zasadzuje za liberalizovaný trh s energiami a vyzýva predovšetkým spotrebiteľov na výmenu drahých dodávateľov. Jej ministerstvo monitoruje a zverejňuje ceny energií jednotlivých dodávateľov, s cieľom pravidelne informovať odberateľov o najvýhodnejších cenách energií," vysvetlil Bošjak.
Na stretnutí šéfovia rezortov hovorili tiež o oblasti malého a stredného podnikania. Spolková krajina má vysoko sofistikovane rozpracované podporné programy pre malé a stredné podnikanie. O ich účinnosti svedčí aj skutočnosť, že v Severnom Porýni-Vestfálsku je viac ako 723 000 takýchto podnikov. Partneri hovorili aj o poznatkoch Severného Porýnia-Vestfálska z oblasti riešenia systémového prístupu k inováciám smerovaným do priemyslu, vrátane spôsobu ich podpory, ako aj urýchleného prenosu výsledkov aplikovaného výskumu a vývoja do využívania v priemysle. "V tejto súvislosti sa obe strany sa zhodli na spolupráci v rámci programu INTERREG IVC s cieľom vymieňania si skúseností a spoločného rozvíjania prístupov a nástrojov, zameraných na zlepšenie efektívnosti politík regionálneho rozvoja prispievajúcich k hospodárskej modernizácii," dodal Bošjak.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
17. máj 2024 05:51