Instagram/jonbenet_support_group
StoryEditor

Záhadný prípad malej Miss JonBenét. Musela zomrieť pre krásu?

30.06.2017, 18:00
Celebrity
Bolo dva dni po Štedrom večeri v roku 1996. Amerikou milovaná, šesťročná kráľovná krásy JonBenét Ramsey leží mŕtva na podlahe v pivnici, zabalená v bielej plachte. Ani po dvadsiatich šiestich rokoch polícia nevie, kto je jej vrahom. Jedným z najpravdepodobnejších motívov jej vraždy je práve krása, ktorou bola obdarená...

V Spojených štátoch amerických patrí prípad malej JonBenét k jedným z najznámejších. Nikomu však stále nejdú do hlavy viaceré súvislosti spojené s jej vraždou a skutočný vrah stále nie je odhalený. Mark Beckner, bývalý šéf policajného oddelenia sa vyjadril, že sa už zrejme ani nikdy neodhalí. Pri vyšetrovaní sa totiž urobilo veľké množstvo chýb, ktoré sú nezvratné...Amerika a celý svet sa zrejme nikdy nezmieri s jej zbytočnou smrťou a najmä s tým, že jej vražda zrejme nikdy nebude potrestaná.

Zvláštne okolnosti vraždy

25. decembra 1996 prichádzajú okolo 22:30 v noci manželia Ramseyovci z večierku domov a otec John osobne ukladá malú JonBenét do postele. Okolo 5:00 ráno, 26. decembra si jej mama, Patsy ide uvariť do kuchyne kávu a nachádza list od údajných únoscov. Spolu s Johnom zisťujú, že malá JonBenét nie je vo svojej izbe a nikde v dome. I napriek tomu, že je v liste napísané, aby zmiznutie neriešili s políciou, alarmujú ju a o chvíľu je v ich dome niekoľko detektívov a príslušníkov polície. Prehľadávajú dom a nič nenachádzajú...O niekoľko hodín sa John rozhodne ešte raz prehľadať so svojimi priateľmi celý dom a v pivnici nachádza mŕtve telíčko JonBenét. Kde bolo telo dovtedy, keď ho policajti nenašli? A kto ho doniesol do pivnice? V dome Ramseyovcov sa ani na začiatku obhliadky nenašli žiadne stopy po násilnom vniknutí a nikto z nich v noci nepočul nič čudné.

Pri vyšetrovaní sa urobilo niekoľko veľkých chýb, ktoré vážne narušili proces objasňovania. Napríklad, že v čase obhliadky miesta činu bolo v dome kopec rodinných známych a kamarátov, ktorí ho narúšali.

Zomrela násilnou smrťou

John prináša mŕtvu dcérku do obývačky, pri čom sa na ňu zúfalo vrhá jej mama. JonBenét je zabalená v bielej plachte, má zviazané ruky tenkou stužkou, ktorej koniec je namotaný na zlomenú násadku od pera. Má zalepené ústa páskou na potrubie a okolo krku tenký kábel. Bola ním uškrtená. Výsledky pitvy ukázali, že úbohému dievčatku pred smrťou ešte niekto rozbil lebku. Kombinácia týchto dvoch zranení sa jej stala osudnou. Čas úmrtia po vykonaní pitvy určili okolo polnoci, čo znamená, že mohla zomrieť ešte 25. decembra.

Viacerí podozriví

Tesne po jej násilnej smrti boli hlavnými podozrivými jej vlastní rodičia, napriek tomu, že sa našiel list od údajných únoscov, ktorí žiadali výkupné a na základe ktorého policajti začali pátranie po JonBenét Ramsey. Nikomu totiž nešlo do hlavy, aby sa k malej JonBenét dostal nepozorovane niekto z vonka, kedže dom zámožných Ramseyovcov bol nepochybne dobre zabezpečený. Policajtom bolo tiež podozrivé, že Patsy mala v to ráno, keď malú našli mŕtvu na sebe tie isté šaty, ako večer predtým na večierku. Veď predsa celú noc spala. Tvrdila, že si ich dala na seba, keď si išla variť kávu...Bohatá pani Ramseyová si naozaj nepotrpela na voňavý župan? Patsy Ramseyovú ako bývalú Miss America totiž mnohí podozierali z chorej žiarlivosti voči malej dcére. Oboch rodičov tiež podozierali, že malú JonBenét zabili v afekte preto, že sa pomočovala, čo sa na malú kráľovnú krásy nepatrilo. Pre nedostatok dôkazov ich však zbavili obvinenia.

Z motívu žiarlivosti bol podozrievaný aj starší brat JonBenét, v tom čase deväťročný Burke, ktorý mohol na svoju obdivovanú a slávnu sestru žiarliť. Navyše, mohol ju v tichosti zabiť aj v priestoroch domu, keď rodičia spali. Pri pitve sa zistilo, že malá JonBenét tesne pred spánkom jedla ananás. Na stole v kuchyni sa našla miska s nedojedeným ananásom, na ktorej boli aj Burkove otlačky. Pre nedostatok dôkazov však toto podozrenie polícia vyvrátila. Niektorí ľudia sú však dodnes presvedčení, že za vraždou malej Miss stojí práve jej brat, ktorý do dnešného dňa púta pozornosť viacerých amerických médií.

Na spodnej bielizni dievčatka sa našli stopy krvi cudzieho muža, ktorú porovnávali s databázou všetkých zločincov, žiadnu zhodu však nenašli.

V roku 2006 zatkli v Thajsku na základe posielania čudných e-mailov, učiteľa Johna Marka Karra, ktorý sa po zatknutí ochotne priznal k vražde JonBenét. Tvrdil, že ju veľmi miloval. Neskôr bol však tiež zbavený obvinenia, nakoľko sa nezhodovalo ani DNA a v čase vraždy sa dokázateľne nachádzal na úplne inom mieste. Podľa všetkého išlo o psychicky narušeného pedofila, ktorý túžil po sláve.

 V roku 2006 zomrela Patsy, matka JonBenét na rakovinu. Otec dievčatka John niekoľkokrát vypísal finančnú odmenu za akékoľvek informácie, ktoré by prípad pomohli objasniť, ale neuspel...Pred pár rokmi vypukla na verejnosť konšpiračná teória, že JonBenét žije a je ňou Katy Perry. Je to však len výsmech neschopnosti americkej polície, ktorá takmer 30 rokov nedokázala objasniť tento prípad.

Od malička dospelou

Život malej JonBenét rozhodne nepripomínal životy iných šesťročných dievčatiek. Od útleho veku bola totiž vďaka svojej krásnej tváričke a blonďavým vláskom vedená k modelingu či tancu. Jej matka jej ochotne farbila vlasy a maľovala tonami mejkapu a dávala šiť dospelácke kostýmy. JonBenét mala dokonca diétu, aby náhodou nepribrala čo i len gram!

Mnohí odsudzovali, že okrem toho, že vo svojich šiestich rokoch tancuje a spieva, musí sa učiť používať sexy pohyby, ktoré sú pre deti celkom nevhodné. Navyše, chodila od jednej show k druhej, bola vyčerpaná. Verejnosť si ju zapísala do pamäte ako hviezdu detských súťaží krásy, ktorou aj navždy ostane. Tou, ktorej možno bola jej krása osudná...

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. apríl 2024 16:12