StoryEditor

Trinásťročný Labuda: Hrať s Lasicom je veľká vec

08.01.2015, 23:00
Celebrity

Film Rukojemník, v ktorom si si zahral hlavnú úlohu, je v našich kinách odvčera, v českých už viac ako mesiac. Aký si mal pocit, keď si film videl prvýkrát?
Určite je to iný pocit vidieť sa na plátne a na televíznej obrazovke. Prvýkrát som film videl na predpremiére v Prahe, veľmi sa mi páčilo prostredie, výprava, všetci herci podali super výkony. Bol som na tom s mamou a posledná scéna ju dojala, dokonca plakala. Plačem tam aj ja, aj pán Lasica, je to pre mňa najťažšia scéna zo všetkých.
Ako celý film pre teba prebiehal?
Na začiatku bol veľký kasting, kde bolo asi dvesto detí. Potom bol užší kasting v divadle, pamätám si, že tam už boli takmer všetci herci, ktorí sa objavili aj vo filme, skúšali sme napríklad bitku s chalanmi. Tým, že som mal už skúsenosti a hral som okrem iného v seriáli Búrlivé víno, bolo pre mňa jednoduchšie robiť veci, ktoré mi povedali. S pánom režisérom Jurajom Nvotom som sa poznal už aj predtým, ale ešte sme spolu nerobili. Ostatných hercov som poznal buď z počutia, alebo z rozprávania môjho otca.
A ako sa ti hralo s Milanom Lasicom?
S pánom Lasicom som hral prvýkrát a bolo to super, keďže má blízko k môjmu dedkovi (Marián Labuda, pozn. red). Počas nakrúcania som mal pocit, že je môj vlastný dedko. Určite som však mal pred ním veľký rešpekt, ešte aj keď je taký vysoký. (Smiech) Ale videl som ho v mnohých filmoch, je to podľa mňa pán herec.


Richard Labuda (vľavo) s najlepším kamarátom vo filme Christopherom Paulínym.

Príbeh sa odohráva pred príchodom Rusov v roku 1968, študoval si si niečo o tom období?
Veľa som sa dozvedel už zo samotného scenára, keďže tam bolo toho dosť. Ale aj počas nakrúcania mi pán režisér aj pán producent Urban o tom veľa rozprávali. Dozvedel som sa veľa nového, keďže som o tom období nevedel nič. Aj preto to bolo pre mňa ťažké a pred nakrúcaním som mal trému, či svoju postavu stvárnim dobre, a postupne som sa do toho dostával. Nevidel som veľa filmov z tých čias, ale, samozrejme, veľa som aj tušil, nemali rôzne moderné vybavenie, nemohli cestovať za hranice a podobne.
Viacerí, aj samotní tvorcovia, sa zhodli, že si im pripomenul ich detstvo.
No keby som žil v tej dobe, mal by som teraz koľko? Okolo šesťdesiat rokov, takže áno, je to zvláštne. Keďže tí ľudia boli vtedy ako ja, vraveli mi, že som dobre zahral to, čo oni zažili. Sám som nevedel, či som to zahral dobre. (Smiech)
Vedel by si si predstaviť, že by si žil v tej dobe?
Na natáčaní som sa do toho snažil vžiť, ale keby to bolo v skutočnom živote, asi by som si to nevedel predstaviť. Bola to veľmi ťažká doba, a viete, ja som dieťa modernej doby – mobily, tablety, tam nič z toho nebolo, navyše bez rodičov, len so starými rodičmi. Ale viem si predstaviť, čo robili vtedajšie deti, na nakrúcaní sme robili to, čo ony vtedy – chodili von, bili sa, mali svoje gangy, hrali futbal a nesedeli len za počítačmi.
Szidi Tobias, ktorá hrala vo filme tvoju učiteľku, priznala, že si pri nakrúcaní vyrušoval.
To bol vtip. (Smiech) Ale áno, herec Martin Mňahončák, ktorý mi hrá v seriáli Búrlivé víno otca a máme veľmi dobrý vzťah, ma naučil na pľaci rôzne „vtípky“. Dobrú zábavu treba všade.
Ako by si porovnal výrobu seriálu a filmu?
Nakrúcanie filmu je omnoho ťažšie. Pamätám si, že jeden obraz sme raz točili osem hodín, pri seriáli stihneme za jeden deň aj 20 obrazov. Seriál sa musí robiť rýchlo a nemáte na to tak veľa času. Aby bol film perfektný, treba to točiť až dovtedy, kým to nie je také dobré, ako si predstavuje pán režisér.
V rodine ste tri herecké generácie, rozprávate si doma niekedy rôzne historky?
To ani nie, ale často spolu pozeráme doma filmy. A keď niekedy prepneme na nejaký film, kde hrá dedko, tak sa niekedy smejeme, aký bol mladý. (Smiech) Pamätám si najmä Fontánu pre Zuzanu, ale veľa jeho filmov som nevidel.
A radil ti aj pri tomto filme?
Jednu scénu sme točili v Borinke, kde bývajú aj moji starí rodičia, takže som z natáčania šiel k nim a celý deň, čo sme nakrúcali, som mu vyrozprával. Pýtal sa, aké to bolo, ako sa mi hralo s Lasicom a podobne. Viem, že majú spolu dobrý vzťah a veľa spolu hrali.
Milan Lasica žartoval, že mu po prvom nakrúcacom dni napísal esemesku, že si veľmi talentovaný, a Marián Labuda mu na to odpísal, že konečne má rovnocenného partnera. (Smiech)
Naozaj to napísal, ale, samozrejme, bol to žart. (Smiech)


Kto je Richard Labuda
Je synom Mariána Labudu ml. a vnukom Mariána Labudu. Herectvu sa venuje už dlhšie, malé úlohy mal vo filme Dom a Láska na vlásku. Najznámejší je najmä zo seriálu Búrlivé víno, úloha Petra v snímke Rukojemník bola jeho prvou hlavnou úlohou. Má trinásť rokov.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 10:00