TV Barrandov
StoryEditor

Posledné prianie Libuše Šafránkovej vás chytí za srdce. Herečka si želala len JEDNU vec

10.06.2021, 02:00
Celebrity
Správa, že odišla z tohto sveta, šokovala a rozosmútila Česko, ale aj Slovensko...

Keď hrala Popolušku, mala 19, no skúsenosť pred kamerou mala už ako 17-ročná, keď si zahrala Barunku v Babičke. Prostredníctvom rozprávky Tri oriešky pre Popolušku však už takmer 50 rokov prichádza počas vianočných sviatkov do našich obývačiek. Divákom učarovala nielen v bývalom Československu, ale aj vo svete. „Práve okolo Vianoc, keď sa film premieta, dostávam najviac listov. Poriadny balík mi prišiel aj z Francúzska či Nórska. Pritom vo svete bolo vraj nakrútených takmer sto verzií tejto rozprávky,“ prezradila v jednom zo svojich rozhovorov predstaviteľka legendárnej Popelky Libuše Šafránková.

Spomienky z nakrúcania

Vybrali ju na základe konkurzu spomedzi viacerých. Potešila sa, lebo práve túto rozprávku mala najradšej. Pôvodne sa malo nakrúcať v lete a na toto ročné obdobie boli ušité aj krásne kostýmy Theodora Pišteka. Keď to zmenili, herci v tých kostýmoch poriadne drkotali zubami. „Keďže v tom čase ešte neexistoval počas nakrúcania catering, ako to je dnes, aby sme aspoň raz za deň mali v žalúdku niečo teplé, jazdili za nami vojaci v obrnenom transportéri, pretože žiadna iná technika by sa na zámok Moritzburg, kde sa nakrúcalo, nedostala. Vozili nám teplý čaj, ktorý nám nalievali do téglikov z voskového papiera. Tým teplom sa však jeho vnútro rozpustilo a keď sme sa čaju napili, celí sme sa zároveň aj zavoskovali,“ zaspomínala s úsmevom. V rozprávke jazdí aj na koni a veľmi dobre. Pred nakrúcaním ochotne absolvovala niekoľko výcvikov a priznala, že to bol jej splnený sen. V detstve bývala totiž neďaleko jazdiarne a vždy, keď išli zo školy na bicykloch, predstavovali si, že sedia na koňoch.

Pavel Trávniček o Libuške

Krásnej rodáčke z Brna vybrali v rozprávke najkrajšieho československého princa Pavla Trávnička, ktorý pochádza z Moravskej Třebovej. Dokonca spolu chodili na konzervatórium v Brne, no lepšie sa spoznali až počas nakrúcania. Princ v Popoluške bola jeho prvá hlavná filmová rola, ktorá vlastne naštartovala jeho kariéru. Pavel s Libuškou boli naozaj výstavný pár, a tak nečudo, že ich spájali aj v súkromí. „Kto by nemiloval Libušku... Všetci sme ju milovali, ale ona bola taká nedostupná bábika. Krehká bytosť, taká Popoluška, ktorá sa narodí raz za sto rokov. Boli sme si veľmi sympatickí, no ona už mala svoj život a ja tiež. Potom sme sa ešte stretli v Treťom princovi, po filmovačke sa však naše cesty rozišli. Škoda,“ vyjadril sa o nej dnes už 71-ročný polovičný Slovák. Pokiaľ Pavel Trávniček žije v súčasnosti už v treťom manželstve, Libuška bola jedinému mužovi – o 13 rokov staršiemu kolegovi Josefovi Abrhámovi, ktorý dal kvôli nej košom populárnej speváčke Nadi Urbánkovej.

Článok pokračuje na ďalšej strane

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 06:27