StoryEditor

Marína Kráľovičová oslavuje 94 rokov. Vďaka tomuto sa udržuje v skvelej forme

07.06.2021, 09:15
Celebrity
Patrí k našim najuznávanejším herečkám a napriek vysokému veku sa udržuje v skvelej kondícii. Ako to len robí?

Rodáčka zo záhoráckej dedinky Čáry je považovaná za celoživotnú prvú dámu našej prvej scény a je tiež prvou slovenskou televíznou herečkou a prvou recitátorkou, ktorá prezentovala slovenskú poéziu v recitáloch na troch kontinentoch. Je tiež národnou umelkyňou, dvojnásobnou laureátkou Štátnej ceny, nositeľkou Radu Ľudovíta Štúra I. triedy, Zlatého krokodíla, Krištáľového krídla. Má svoju tabuľku na chodníku slávy v Bratislave, je v sieni osobností televíznej ankety OTO. Vyštudovala herectvo na Štátnom konzervatóriu v Bratislave.

Už počas štúdia sa stala členkou Slovenského národného divadla, kde nepretržite pôsobí už 71 sezón. Skutočnou hviezdou sa stala vďaka obsadeniu v zdramatizovanej Sládkovičovej Maríne. Zahrala si aj Shakespearovu Júliu, Oféliu, pani Fordovú, Schillerovu Amáliu či Čechovovu Sáru. Aktívne pracovala vo Zväze slovenských dramatických umení a v ústrednom výbore Slovenského zväzu žien. So zosnulým manželom, básnikom, spisovateľom a novinárom Mirom Procházkom, má dve deti. Miroslava a Janu.

Dnes vníma Marínu nielen staršia, ale aj mladšia generácia. Napriek vysokému veku je totiž stále výraznou osobnosťou, ktorá svojou energiou ľudí očaruje. Nič nie je len tak náhodou a aj jedna z našich najváženejších herečiek priznáva, že preto, aby bola stále vitálna, je potrebné dodržať hneď niekoľko vecí. Ona sama nedá dopustiť najmä na jednu jednoduchú, ktorú zvládne každá z nás. 

Článok pokračuje na ďalšej strane 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 08:19