profimedia
StoryEditor

Miliardárkou sa nestala, lebo darovala milióny na charitu. J.K. Rowlingová myslí aj v bohatstve na druhých

23.05.2021, 17:00
Celebrity
Jedna z najznámejších spisovateliek sveta, ktorá napísala legendárny príbeh o čarodejníkovi Harry Potterovi, je už dlhé roky známa svojou filantropickou prácou.

Zrejme neexistuje človek, ktorý by nepoznal príbeh o mladom čarodejníkovi s jazvou na čele. Kniha Harry Potter a Kameň mudrcov bola vydaná v roku 1997 a sfilmovaná o štyri roky na to. Film, ako aj samotná literárna predloha, sa stali okamžitým hitom. Slávu si nezískali len ikonické filmové postavy, ale aj spisovateľka, ktorá nápaditý dej vytvorila.

To v šoubiznisovom svete nie je vídané príliš často - viac, než mená spisovateľov si totiž diváci pamätajú hercov či režisérov. Skvelý príbeh však prilákal ľudí z celého sveta, ktorý do dnešného dňa čítajú všetkých sedem (+1 divadelná inscenácia) kníh.

Samotné vydanie knihy však neprebiehalo príliš ľahko. Aj keď mala Rowlingová mimoriadny talent a fantázijné príbehy si vymýšľala už od skorého detstva, v skutočnosti si počas písania príbehu prechádzala náročným obdobím. Prvé vety a celková osnova knihy sa zrodili vo vlaku, ktorým cestovala do práce. Hoc ju písanie vyvádzalo z reality, nakoniec ho aj samotná realita na malú chvíľu zastavila.

Joanne si totiž prešla bolestivým obdobím po tom, ako ju opustila jej milovaná matka. Depresie, ktorými trpela, ju donútili odísť z Anglicka, a tak začala hľadať šťastie v Portugalsku. Tam sa zdalo, že ju postihlo šťastie - stretla svojho prvého manžela. Už krátko po tom, čo s ním otehotnela, však nastal teror.

Článok pokračuje na ďalšej strane

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 12:21