Wikimedia
StoryEditor

Napriek tomu, že bola jednou z najlepších herečiek, umierala v chudobe. Smutný príbeh Heleny Ružičkovej

11.04.2021, 15:20
Celebrity
Aj keď herečka Helena Ružičková opustila tento svet už takmer pred 17-timi rokmi, do dnešného dňa znamená v hereckom svete mnoho. Niet sa čomu čudovať.

Divadlo a herectvo boli pre Helenu Ružičkovú obrovskou vášňou už od skorého detstva. Napriek tomu, že vystupovala v detskom balete a neskôr sa dostala k hraniu aj v divadle, na prestížnu DAMU (Divadelná fakulta Akadémie muzických umení) sa jej nikdy nepodarilo dostať. Z nej však predsa niečo získala - a to konkrétne svojho manžela. Herca Jířiho Ružičku totiž spoznala na osudných talentových skúškach.

Napriek tomu, že ju neprijali na vysokú školu, sa Helena stala uznávanou herečkou, ktorá si na domácej scéne takmer okamžite vytvorila meno. Za svojho života sa objavila hneď v niekoľkých úspešných filmoch. Z veľkého množstva filmových rolí si ju diváci najviac pamätajú ako Heduš v trilógii Homolkových či Škopkovú v trilógii Slunce, seno. Malú rolu si dokonca strihla v Popoluške, kde dokázala, že si zo svojej postavy a výzoru ťažkú hlavu nerobí. Práve aj preto si získala fanúšikov z celého Česka a Slovenska, ktorí neobdivovali len jej herecké schopnosti, ale aj pozitívnu energiu a charizmu, ktorú zo seba dokáže vyžarovať naozaj len málokto. 

Napriek nepriaznivému osudu a faktu, že musela Helena Ružičková dlhé roky zápasiť s diagnózami, ku ktorým sa neskôr pridružila aj rakovina, na sebe umelkyňa nikdy nedala badať vyčerpanie či negatívny postoj k životu. Do svojich postáv, ktoré možno neboli najkrajšie, vkladala svoju energickú, temperamentnú povahu, ale aj jedinečný humor a vyjadrovacie schopnosti, akými azda oplývala len ona. Aj keď teda potichu zvádzala svoj neľahký boj, divákom nedala dôvod na pochybnosť o svojom sebavedomí. Vedela, že to, aký herecký výkon podáva, je oveľa dôležitejšie ako to, ako vyzerá.

Článok pokračuje na ďalšej strane

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 06:05