StoryEditor

Svoju hodnotu nemá len vedec, ale aj playmate. Adela Vinczeová o tom, prečo by sme ľuďmi nemali pohŕdať

09.02.2021, 07:45
Celebrity
Obľúbená slovenská moderátorka v tom má jasno. Pripisovanie hodnôt bez toho, aby sme človeka poznali, nie je podľa jej slov ukážkové.

Jednou z najnepochopiteľnejších vecí podľa známej moderátorky je nepochybne spochybňovanie hodnoty nielen na iných ľuďoch, ale aj na sebe. ,,Hodnotu máme len keď sme úspešní, zaslúžilé matky, keď máme peknú rodinu, zarábame, zabehneme maratón, pomáhame slabším, máme tisícky followerov alebo lajkov. Nič z toho nie je zlé, ale ak tieto vrstvy hodnôt ošúpeme z našej podstaty, nevieme zrazu o svojej hodnote nič. Pritom práve v tej ošúpanej podstate je naša hodnota skrytá,'' prezradila na margo tejto témy Adela pre web hnonline.sk

Okrem iného sa však čoraz viac ľudí zameriava na akési povrchné identifikovanie. Zatiaľ čo vzdelaný človek má často krát automaticky vpísanú hodnotu, pri o čosi kontroverznejších ľuďoch máme problém. ,,Zamýšľam sa nad tým preto, že som v ostatnom čase vypozorovala veľa hodnotenia - vy ste taká inteligentná, nie ako niektoré tie celebrity. Vtedy ma pichne pomyselný štítkovač a cítim na sebe nejakú hodnotu, nejakú vyššiu, než má celebrita XY,'' uviedla Adela a dodala, že práve vtedy nechtiac ona spadne do škatuľkovania, ktoré je v skutočnosti založené na ľudskej pomyselnosti. Našťastie si stále uvedomí, že to tak v skutočnosti nie je a nikto nemôže posudzovať to, akú má daný človek hodnotu - a kto ju má ako vyššie. 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Viktor Vincze (@viktorvincze)

,,Aj celebrita XY má hodnotu. Učí nás napríklad prijatiu, alebo niekomu dokonca robí radosť, prípadne nám ukazuje zrkadlo vlastných pomýlených hodnôt. Muž, ktorý sa ku mne nepekne správa, mi prináša hodnotu vzácnej informácie o tom, ako si vážim samu seba,'' vysvetľuje ďalej obľúbená moderátorka s tým, že aj keď sa s názormi alebo správaním týchto ľudí nestotožňujeme, nemôžeme určiť, akú má hodnotu pre spoločnosť. ,,Takže keď budeme niekedy nabudúce hodnotiť ostatných ako ovce, vedzme, že možno sme ovce aj my, len nám niekto v tom našom košiari iné „hodnoty“ nahovoril. A bonus? Čím menej hodnotíme iných, tým viac nachádzame hodnotu svoju,'' dodala.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 02:48