Katka Kincelová
StoryEditor

Vera Wisterová otvorene o únose svojich detí: Do dnešného dňa mávam nočné mory

15.01.2021, 21:15
Celebrity
Jedna z najznámejších slovenských moderátoriek si prešla obrovským peklom. Napriek tomu, že jej prípad dopadol šťastne, bolesti sa zrejme nikdy nezbaví...

Vera Wisterová si ešte donedávna prechádzala peklom. V októbri 2019 jej totiž jej bývalý partner Jeremy Hulsh uniesol ich spoločných synčekov Harlowa a Thea. Stalo sa tak počas nariadeného súdneho styku a to dokonca aj napriek tomu, že stretnutie prebiehalo v nákupnom centre. Už od prvého momentu, kedy sa známa moderátorka nedokázala spojiť so svojimi deťmi a Jeremym, cítila obrovský strach a úzkosť. Už od začiatku sa bála toho najhoršieho.

Napriek tomu okamžite únos nahlásila na polícii. ,,Od môjho bývalého však prišiel mail, že sú vo Vysokých Tatrách, polícia teda pracovala s informáciou, že sú na Slovensku,'' prezradila v exkluzívnom rozhovore pre Evitu ryšavá moderátorka. O pár hodín na to však pochopila, že je to klamlivá informácia, nakoľko sa mu v mobile ozývala zahraničná odkazová služba. 

Útek do Ameriky

Ako sa neskôr ukázalo, Jeremy uniesol deti do Spojených štátov, kde sa dožadoval nového procesu. Mohol tak urobiť najmä kvôli tomu, že vlastnil ich izraelské pasy. Podľa jeho slov, ktoré neskôr adresoval prostredníctvom sociálnych sietí verejnosti, chcel, aby deti, ktoré sú taktiež židovského vierovyznania, vyrastali v Izraeli. Argumentoval aj tým, že sa obáva o ich bezpečie - nakoľko je na Slovensku vysoká koncentrácia neonacistov.

,,Neviem, či som niečo v tých prvých dňoch vôbec zjedla, nespala som, ani neviem, ako som prežívala,'' zaspomínala si Vera na prvé dni bez chlapčekov. Už od prvého okamihu sa však zaprela a o svojich synov začala bojovať zubami nechtami. Možnosť, že by ich nemohla získať naspäť, si ani nepripúšťala. Na súdne pojednávanie, ktoré vytýčil americký súd, tak bola pripravená. Napriek tomu však mala problém čítať medzi riadkami a priznáva, že celý proces bol o čosi náročnejší aj kvôli tomu, že sa odohrával v cudzom jazyku. Odborná angličtina robila sympatickej Slovenke problém hoci angličtinu vyštudovala. 

,,Podľa medzinárodného dohovoru má súd v prípade únosov rozhodnúť do šiestich týždňov. Toto trvalo deväť mesiacov. Prečo, to neviem. V Amerike sa tomu venovala sudkyňa, ktorá mala okrem občianskeho práva aj trestné právo. Takže sa stalo, že počas pojednávania sa tam kedykoľvek otvorili dvere (také tajné, v stene), vošiel človek v oranžovom mundúre, nohy a ruky mal v okovách, sudkyňa povedala, dáme si pauzu - a tým, že tam GDPR alebo federálny zákon o ochrane osobných údajov neexistuje, ona pred nami rozhodovala o osude nejakého človeka. A až potom sa zas vrátila k nášmu prípadu,'' opísala ďalej náročný proces. Napriek tomu sa dočkala vytúženého výsledku - po dlhých mesiacoch boja, dokazovania a procesov sudkyňa rozhodla, že deti majú domov na Slovensku a že boli nezákonne premiestnené proti zákonom Slovenskej republiky.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Evita magazín (@evitamagazin)

Dnes má síce Vera svojich chlapčekov doma, no na peklo, ktorým si musela prejsť, nikdy nezabudne - aj keď by zrejme chcela. ,,Tá bolesť, ktorú som prežívala, tam niekde vo mne zostane už navždy. Je taká silná a hmatateľná, taká prítomná, že neverím, že sa jej niekedy zbavím. Vždy si to budem pamätať. Nedokážem to ani vytesniť, niečo také príšerné sa asi nedá vytesniť, je tu so mnou...'' povedala v rozhovore v novembrovom magazíne Vera a dodala, že do dnešného dňa ju táto bolesť ovplyvňuje. ,,Ešte stále mám nočné mory, stále mám strachy, v noci sa budím a chodím deti kontrolovať - prikrývať, chytať za ruky. Môj spánok sa rozhodne nedá nazvať pokojným,'' dodala.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 06:45