Katarína Kincelová
StoryEditor

Exkluzívny rozhovor s Vinczeovcami: V spoločnosti vládne presvedčenie, že jediné, čo naplní život ženy, je dieťa

19.01.2021, 18:45
Celebrity
S Adelou a Viktorom Vinczeovcami úprimne o tom, aké to je, verejne riešiť veci intímne, boľavé a také obyčajné, ľudské. O adopcii, o mamách karieristkách a aj o tom, že ak chcete dieťa, môžete vyskúšať bylinky či strúhanú tehlu.
Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Viktor Vincze (@viktorvincze)

Tento nadhľad si asi nemala úplne od začiatku. Musela si k nemu dospieť?
Adela: Mám to už v sebe upratané, aj keď nevylučujem, že ma nejaké skúšobné životné situácie ešte môžu presvedčiť o opaku. Čoraz viac celú situáciu odovzdávam prirodzenému dianiu. Na začiatku som však takýto postoj nemala, vôbec nie. Najprv som to vôbec neriešila. Môj gynekológ mi povedal, že už je najvyšší čas na deti. Je zvláštne, že som začala riešiť deti až vtedy, keď mi to povedal lekár. Dieťaťom vo svojom živote som sa teda začala zaoberať nie z úprimnej túžby, ale z paniky. Prečo? Lebo by sa malo. Vtedy som aj pomerne rýchlo otehotnela, no aj rýchlo potratila. Bol to pre mňa trochu šok, netušila som, že každé druhé tehotenstvo sa končí potratom. Za celú túto skúsenosť som však bola v konečnom dôsledku vďačná aj preto, že som dieťa čakala s partnerom, s ktorým som napokon ani nebola. Chápala som, že sa ma na to ľudia pýtajú a niekedy som preto bola aj smutná, ešte som k tomu nemala vybudovaný postoj. Boli časy, keď sa nás s Peťom Modrovským ľudia neustále vypytovali, či pracujeme na dieťati. To je inak tiež veľmi zvláštna formulácia otázky. On mal na to perfektnú odpoveď a v jednom rozhovore povedal, že nie, pretože my praktikujeme len tvrdý anál (smiech). Rozhovor sa, samozrejme, veľmi rýchlo skončil, ale to sa nedá aplikovať zakaždým.

Viktor: Myslím si, že špeciálne po tom, čo som povedal o svojej diagnóze so spermiami, tá debata okolo nás takmer úplne ustala.

Ten tvoj status na Instagrame som zaregistrovala… Aj si o tom dlhšie premýšľal? Nemal si strach? Predsa len, povedať nahlas – mám pomalé spermie – chce odvahu…
Viktor: Keď sme sa o tom začali rozprávať ešte dávno predtým, než som vôbec začal písať ten status, nemal som žiaden pocit diskomfortu, že: „Och, o tomto by som mal teraz navždy mlčať.“ Nekládol som si otázky, ako sa na to budú pozerať moji priatelia alebo okolie. Práve naopak, ak niekto môže otvorene hovoriť o tom, že má rakovinu, prečo by som ja nemal otvorene hovoriť o tom, že mám problém s plodnosťou?

Povedal si – takto to je – a otázky médií utíchli?
Viktor: Áno, ale nepísal som to preto, aby sa nás ľudia už viac nepýtali na deti. Skôr som tušil, že tým môžem pomôcť niekomu ďalšiemu, kto túto otázku v sebe nemá takú zodpovedanú ako ja. A to sa aj stalo. Niektorí sa na nás mohli „vyhovoriť“ a prestali sa báť povedať pravdu svojim blízkym a okoliu, že majú podobný problém ako Vincze s Adelou. To bolo pre mňa omnoho dôležitejšie. Zaujímavé boli aj reakcie niektorých mužov, ktorí reagovali presne tak, ako sa dalo očakávať. Postavili sa na zadné a boli skalopevne presvedčení, že o pomalých spermiách by sa nemalo rozprávať inde než medzi štyrmi očami a za zavretými dverami. Ak vôbec. Ukázali tým len svoj vlastný falošný pocit ohrozenia mužstva.

Adela: Vnímala som to z Viktorovej strany ako dôležitý krok práve v tom, že mnohí iní muži boli zrazu schopní uvedomiť si, že problém môže byť aj na ich strane. Veľa žien nedokáže dostať mužov celé roky na testy. Kopa chlapov si spermie nechce dať otestovať práve preto, lebo sa boja, že pri negatívnom výsledku budú menej mužmi. Aj ženám to dalo väčšiu slobodu a odvahu. Zrazu mali pred svojimi partnermi na koho poukázať: „Pozri sa, Viktor to urobil, nemal s tým problém. Prosím ťa, choď sa dať otestovať aj ty, pretože to nemusí byť všetko len na mne a iba o mne.“ Čo sa nás týka, hoci nemám žiadne objektívne zdravotné problémy s plodnosťou, určite v tom zohráva úlohu aj môj vek. Myslím si, že si tú fyzickú zodpovednosť prirodzene delíme. A Viktor tým statusom otvoril aj tému zdravia.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Viktor Vincze (@viktorvincze)

V akom zmysle?
Adela: Mnoho ľudí sa o svoje zdravie nezaujíma a nestará. S Ligou proti rakovine pripravujem osvetovú kampaň pre ženy, ktoré nechodia na preventívne gynekologické prehliadky. Je totiž šialene málo žien, ktoré na ne chodia. A aj to šialene malé množstvo je len z tých žien, ktoré vôbec nejakého gynekológa majú. Množstvo žien nemá žiadneho. Rakovina krčka maternice je pritom jednou z mála, ktorá sa dá veľmi včasne diagnostikovať a pohodlne odstrániť. Sama som tento zákrok podstúpila a veľa sme sa o tom s lekármi rozprávali. V rámci materstva je aj ženské zdravie dôležité a zohráva svoju rolu.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 01:25