Katarína Kincelová
StoryEditor

Exkluzívny rozhovor s Vinczeovcami: V spoločnosti vládne presvedčenie, že jediné, čo naplní život ženy, je dieťa

19.01.2021, 18:45
Celebrity
S Adelou a Viktorom Vinczeovcami úprimne o tom, aké to je, verejne riešiť veci intímne, boľavé a také obyčajné, ľudské. O adopcii, o mamách karieristkách a aj o tom, že ak chcete dieťa, môžete vyskúšať bylinky či strúhanú tehlu.

Hnevá vás, keď sa vás všetci dookola pýtajú, kedy budete mať konečne deti? Vnímate to ako nátlak?
Viktor: Necítim, že by sa ma otázky alebo verejný záujem nejako dotýkali. Mám z toho skôr zábavu. Vymýšľame k tomu s Adelkou všelijaké vtipné reakcie, ktoré sú do istej miery aj asertívne, aby sa ľudia neurazili, ale zároveň nabádajú k tomu, aby pochopili, že pýtať sa na dieťa nie je to isté, ako pýtať sa, ako sa máš. Píšu mi ľudia v podobnej situácii, ako sme my, a toho tlaku – nielen od okolia, ale často aj od rodiny – sa nedokážu zbaviť. Nám sa ho však – ak aj nejaký tlak v minulosti bol – podarilo celkom slušne striasť.

Adela: Hnevať ma to nehnevá vôbec. Skôr občas udivuje. Človek by sa na takéto otázky nemal pýtať, pretože nikdy nemôže vedieť, z akého dôvodu tí ľudia dieťa nemajú. Možno sa to práve pýta osoby, ktorá potratila v šiestom mesiaci tehotenstva. Mala by sa o tom v spoločnosti robiť osveta, pretože dieťa nie je vecou, ktorá sa dá zariadiť. Aj keď niektorí ľudia si to myslia. Dieťa berú ako niečo, čo sa vyslovene organizuje. Plánujú si, kedy ho budú mať a niekedy dokonca aj kedy „príde na svet“ cisárskym rezom. Myslím, že aj mnohí iní ľudia sú na túto otázku citliví. Snažili sme sa o tom hovoriť, aby sa skrátka nepýtali. Bolo by možno fajn, byť natoľko slobodní, aby sme mohli bez strachu odpovedať na vhodnejšiu otázku, a to napríklad: „Ako to máte s deťmi?“ Táto verzia dáva väčšiu slobodu na rôznejšie odpovede a komfortnejšie sa môže cítiť aj ten, kto sa pýta.

Katarína Kincelová

Dotklo sa ťa nejaké vyjadrenie niekedy tak, že si dotyčného poslala dokelu?
Adela: Raz som stratila nervy, keď sa ku mne vyjadrovala nejaká cudzia lekárka v bulvári. Nepoznajúc môj zdravotný stav ani môj život riešila, že ako ja môžem mať deti, keď toľko pracujem?! To bol jediný bulvárny článok v mojej histórii, ktorý som normálne neprekúsla, moje ego to nezvládlo, takže som tie noviny roztrhala a hodila do koša. Prišlo mi to veľmi nefér. Takto by potom predsa mohli byť odsúdené aj ženy, ktoré napríklad pracujú v noci a majú rozhádzaný biorytmus.

Dostávate nevyžiadané rady, ako na „výrobu detí“? Zamýšľam sa, na koľko ezoterických seminárov vás už ľudia museli poslať… (smiech)
Viktor: Som na sociálnych sieťach aktívny, takže mne príde nejaké odporúčanie každý deň. Dokonca chodí na moje meno do Markízy poštová korešpondencia. Naposledy mi prišiel e-mail s odporúčaním na konkrétnu bylinu. Z očí do očí tie rady už často nedostávam.
Adela: Dostávam e-maily a bežne tým ľuďom aj odpisujem. My už sme naozaj kadečo vyskúšali a nefungovalo to. Pochopili sme, že to nie je o tom nájsť správnu bylinu alebo správneho šamana. Na otehotnenie neexistuje paušálna bylina, seminár alebo rada. Človek k tomu buď nejako duchovne dospeje, že sa to jednoducho stane, ale je aj úplne v poriadku, ak sa to nestane nikdy. Podľa mňa to, že niekomu nejaká bylina fungovala, je preto, že bol skrátka v živote na takej ceste, že mu fungovať mohla. Niekto by napríklad mohol jesť aj strúhanú tehlu a pomohla by mu, ak by bol práve v takom duchovnom vnútornom aj fyzickom nastavení. Naša cesta je možno úplne iná, ktovie. Nedávno som sa rozprávala so svojou známou, ktorá pracuje ako profesionálny rodič, a akurát mala v starostlivosti dieťa, ktoré bolo v poradí jedenástym dieťaťom akejsi feťáčky. Tá asi nerobila všetko preto, aby otehotnela, takže pravidlá toho, ako deti prichádzajú na tento svet, sú asi nejaké iné. Je dosť možné, že do toho úplne nevidíme.
Viktor: Ja by som teda určite neodporúčal jesť strúhanú tehlu (smiech).
Adela: Ja by som to určite skúsila (smiech).

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
17. apríl 2024 14:56