shutterstock.com
StoryEditor

Život Lady Gaga nie je len sláva a peniaze. Ako 19 ročná bola znásilnená a prešla si peklom

12.01.2021, 16:00
Celebrity
Vyvinula sa u nej PTSD alebo posttraumatická stresová porucha, pretože traumu nespracovala, podelila sa o ňu v emotívnom rozhovore o duševnom zdraví.

Oprah Winfrey si vybrala veľkú hviezdu - a veľkú tému - na odštartovanie svojho prvého turné po národnej aréne po piatich rokoch. Moderátorská hviezda sa posadila tvárou v tvár s perfektnou speváčkou Lady Gaga.

​Tieto dve ikony sa rozprávali hodinu a venovali sa Gaginej fibromyalgii (počas rozhovoru prezradila, že mala „bolesti hlavy až po päty“) a okrem iného aj jej vzťahu s hviezdnym predstaviteľom  "A Star Is Born", Bradleyom Cooperom. Ich rozhovor bol veľmi emotívny a známa speváčka v ňom Oprah prezradila mnoho, doposiaľ nepoznaných, skutočností.

Hlavným zameraním rozhovoru však bolo duševné zdravie - a veci začali byť emotívne, keď sa Gaga rozrozprávala o tom, že ju „opakovane“ znásilňoval niekto, koho poznala, keď mala 19 rokov. „PTSD syndróm sa u mňa vyvinul v dôsledku znásilnenia a nespracovania tejto traumy,“ povedala Oprah.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Jenna Vullo (@jennaandherjacks)

Slávou sa jej život zmenil a otočil naruby

Zrazu som sa stala hviezdou a cestovala som po svete od hotelovej izby cez limuzínu, až na pódium, a nikdy som to neriešila. No zrazu som začala pociťovať neuveriteľnú intenzívnu bolesť v celom tele. Pripomenul sa mi stav, ktorý som cítila po znásilnení, “uviedla.

RAINN, najväčšia organizácia zameraná proti sexuálnemu násiliu v USA, tvrdí, že spolupráca s terapeutom po sexuálnom zneužívaní môže postihnutým pomôcť prekonať niektoré z problémov, ktorým môžu čeliť. Organizácia však tiež poukazuje na to, že neexistuje „žiadna časová os“ na zotavenie zo sexuálneho napadnutia alebo zneužívania, takže ak nedostanete terapiu ihneď po prekonaní traumy, neznamená to, že takáto terapia pre vás nemôže byť prospešná v budúcnosti.

Gaga svoje znásilnenie odhalila prvýkrát v roku 2014 a o dva roky neskôr, v decembri 2016, zverejnila svoju diagnózu PTSD počas vystúpenia v "Today show". Na webe svojej nadácie "Born This Way" tiež zverejnila list, v ktorom sa podelila o svoje skúsenosti s PTSD, v ktorom, okrem iného, opisovala aj jej mylnú predstavu, že tento stav postihuje iba vojnových veteránov.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Lady Gaga (@ladygaga)

„Mnoho ľudí si tradične spája PTSD ako stav, ktorému čelia odvážni muži a ženy, ktorí slúžia krajinám po celom svete," napísala. „Aj keď je to pravda, snažím sa zvyšovať povedomie o tom, že táto duševná choroba ovplyvňuje všetkých ľudí, vrátane tých mladých.“

Duševné zdravie našej mladosti je stále v popredí Gaginej mysle. V rozhovore s Oprah povedala, že na školách by podľa nej mali byť hodiny duševného zdravia, a dokonca sa zaviazala, že urobí všetko, čo je v jej silách, aby v tomto smere urobila zmenu.

„Duševné zdravie je zdravotný stav. A preto by sa s ním tak malo aj zaobchádzať, nemalo by sa to ignorovať, “ uviedla. Svoj rozhovor ukončila veľkým sľubom do budúcna: „Dnes s vami skladám prísahu, je tu rok 2020 a na ďalšie desaťročie, a možno aj na dlhšie, dostanem tých najmúdrejších vedcov, lekárov, psychiatrov, matematikov, mozgových chirurgov a profesorov do jednej miestnosti a prejdeme si každý problém jeden po druhom a vyriešime túto krízu spojenú s duševným zdravím.“

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
17. apríl 2024 00:27