Katka Kincelová
StoryEditor

Exkluzívny rozhovor s Evitou. Takto bude s rodinou tráviť Vianoce

22.12.2020, 20:40
Celebrity
Každý z nás prežíva Vianoce po svojom. Niekde sa zdobí stromček už počas decembra, inde presne na Štedrý deň, niekde sa pečú všetky možné druhy koláčov a inde zasa iba jeden, maximálne dva druhy. Ako je to u našej Evity?

Ako si predstavuješ dokonalé Vianoce?

Neviem, či nie sú dokonalé len v mojich predstavách, ale keby sme si celá naša široká rodina prenajali väčšiu chatu niekde na horách a boli tam celé sviatky, to by sa mi páčilo. Lyže, snehuliaci, prechádzky, spoločenské hry, telka... úplná psychohygiena.

Je niečo, na čo si pamätáš ako dieťa v súvislosti s Vianocami a na čo nikdy nezabudneš?

Mali sme pevné rituály. Popoludní sa šlo do kostola po betlehemské svetlo, doma sme sa navečerali a po rozbalení darčekov sme šli k babke s dedkom, kde boli všetky ostatné sesternice a bratranci s rodičmi. Tam sa sedelo dlho do noci... Môj otec vždy uprostred večere vstal a išiel otvoriť Ježiškovi, ktorý u nás klopal s darčekmi. Rozprával sa s ním, menil hlasy, neviem, čo si o ňom mysleli susedia :-) A robil to ešte donedávna, kým deti na Ježiška verili, lebo vždy na Vianoce sme spolu. Aj keď, máme nové malé deti so ségrou, mal by sa k tomu vrátiť :-). K Vianociam okrem maminej kapustnice patrí aj jej fazuľová polievka. Planá, bez smotany, z veľkých strukov. Môj vianočný favorit. Pri nej máme zvyk, že prvú lyžicu musíš pofúkať, aby si každý problém v ďalšom roku vyriešila. 


Kto u vás zdobí stromček?

Všetci, čo sú doma. Na Mikuláša. Tento rok k nám prišiel aj živý Mikuláš. Dohodli sme sa s Rišom Vráblecom, že nám ho zahrá, prišla ségra s tromi deťmi, takže spolu s našimi ich mal osem. Ku každému som mu napísala pár viet, aby vedel, kto je v čom dobrý, kto má aké zlozvyky, kto koho uznáva a čím viac to Rišo plietol, tým viac to bola pre všetkých sranda. Mladší, ktorí verili, že je ozajstný, dnes všade hovoria, aký je Mikuláš srandovný a starší mali fakt zábavu.


Kde a kedy nakupuješ darčeky?

Posledné roky online a už niekedy v novembri som hotová. Je nás veľa, mám rada všetko začiatkom decembra už zabalené v garáži.

Zakladáš si na tradíciách?

Áno. Bavia ma a bavia aj naše deti, lebo ich dodržiavame s ľahkosťou. Máme napríklad zvyk, že na konci roku každý povie, čo bolo na ňom najhoršie a čo najlepšie. Deckám sa to tak páčilo, že to aplikujú po každom výlete, dovolenke alebo dokonca po žúrke s kamošmi :-)

Ktoré koláče sú vo vašej rodine tie najobľúbenejšie a kto ich zje najviac?

:-) Mamin banánový koláč, sesternicin sunquickový koláč, ktorý chcem tento rok vyskúšať, ségrine vanilkové rožky... Ja robím každý rok niečo iné, niekedy sa zadarí super, niekedy menej :-). Ale vždy robím slané maslové pagáče, trojitú dávku, môj švagor z nej zje polovicu už na štedrý deň :-). Vidíš, teraz si mi pripomenula, že mama robievala aj metrový koláč, ten sme už dlho nemali.

Poradila by si tým, ktoré ešte nemajú nič napečené, nejaký rýchly a chutný vianočný recept, ktorý nepoznáme?

Jasné, ten robí moja dcéra. Na špáradlo napichnúť piškótu, banán a piškótu. Namočiť do čokolády, deň dva počkať, kým to zmäkne. Dobrota.

Vedela by si tráviť Vianoce niekde v exotike s palmami, bez vianočného stromčeka?

Ak by tam boli môj muž a naše deti, tak určite.

Aký najkrajší darček si si pod stromčekom našla?

To ťažko povedať... Minulý rok som dostala permanentku do jogového štúdia, nádhera, ja jogu milujem. Ale v marci mi kvôli covidu štúdio zavreli. Potom znovu a teraz už neexistuje :-/

Čo by si odkázala nám všetkým, pre ktorých bol tento rok jeden z najťažších, aké sme kedy zažili?

Že zdravie je najviac. U nás bolo zvykom, že pred Vianocami sme organizovali punč s kamarátmi, bolo nás veľa a bolo veselo. Na Vianoce nás bolo za stolom skoro 15, potom česká rodina, potom zas kamaráti. Silvester s partiou na horách... Tento rok sme doma, neorganizujeme punče, sme tu len my.  S jednou ségrou a jej rodinou štedrý večer, Silvester tiež.  Veľa vecí sa mi na zvládaní pandémie na Slovensku nepáči, ale opatrenia dodržiavame, aj keď to bude iné, ako sme boli zvyknutí. Naše zdravie, zdravie rodičov a starých rodičov a enormná záťaž na lekárov a sestričky sú to, na čo treba myslieť. Nie na osobný komfort. Ja vlastne asi prvýkrát v dospelom živote uvidím vianočné rozprávky od začiatku až do konca :-)

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
22. apríl 2024 08:19