Internet Movie Database
StoryEditor

Od natáčania legendárnej rozprávky ubehlo takmer 50 rokov. Popoluškou mala byť pôvodne táto žena

24.12.2020, 18:00
Celebrity
Azda nie je v Slovensku a Česku človeka, ktorý by nepoznal legendárnu rozprávku. Vedeli ste však, že úlohy Popolušky sa mal zhostiť niekto iný?

Kultová rozprávka Tri oriešky pre Popolušku bola natočená v roku 1973. Od toho roku je neodmysliteľnou súčasťou Vianoc a viacerí z nás si bez nej nevedia predstaviť najobľúbenejšie sviatky roku. Aj vzhľadom na to si nikto z nás nevie predstaviť iné obsadenie tejto sfilmovanej rozprávky. V skutočnosti malo však všetko vyzerať inak. 

Pre české médiá sa o hľadaní správnych adeptov na ikonické úlohy rozrozprával samotný režisér. ,,Začínal som práve učiť na FAMU a režisér Elmar Klos si ma zavolal na posudok a obhajobu absolventského filmu študenta Jaroslava Soukupa. V tom filme hral chlapec, ktorý mi trochu pripomínal francúzskeho Alaina Delona - a taká podoba môže na divákov platiť,'' prezradil Václav Vorlíček. Zatiaľ čo o úlohe princa bolo rozhodnuté takmer okamžite, s Popoluškou to bolo o čosi ťažšie. Nakoniec sa dohodol s herečkou Janou Preissovou, ktorá bola podľa jeho slov na túto úlohu ideálna. 

,,Na Popolušku som skúšal viac ako 25 herečiek a bol som už takmer dohodnutý s Janou Preissovou,“ zaspomínal si režisér. Táto dohoda však nakoniec padla. „Keď som sa s ňou stretol a skúmali sme termíny nakrúcania, ktoré sa po dohadovaní s Nemcami presunuli na zimu, tak Jana zistila, že to bude práve v šiestom mesiaci tehotenstva. Takže to padlo,'' vraví ďalej Vorlíček. 

Keďže sa dohodnuté natáčanie, ale aj herci pochopiteľne nedali presunúť, režisér musel zaimprovizovať. Našťastie mu ako záložná varianta napadla Libuše Šofránková, ktorá zahviezdila vo filmovej verzii Babičky. A nuž, ruku na srdce - viete si predstaviť, že by dnes túto ikonickú postavu zahral niekto iný než Libuše? My veru nie!

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 04:47