shutterstock.com
StoryEditor

Zistili sme pre vás. Ako sa oslavujú Vianoce na kráľovskom dvore?

21.12.2020, 13:00
Celebrity
Ľudia po celom svete ich sledujú, obdivujú a s nadšením hltajú každú informáciu, ktorá sa z kráľovskej „kuchyne“ dostane na svetlo sveta. Obzvlášť cez Vianoce.

Počas najkrajších sviatkov v roku sa aj z kráľovnej stáva hostiteľka a obľúbená stará mama, prababička. Vianoce na kráľovskom dvore, a skutočne akomkoľvek, sa nesú v čarovnom duchu plnom zvykov a tradícií, ktoré sa nemenia doslova desaťročia. Ako vyzerajú, na čom si zakladajú a akými darmi sa obdarúvajú? Možno budete prekvapení!


Veľká Británia
Azda najsledovanejší kráľovský dvor na svete začína s prípravami už v lete, keď kráľovná začína podpisovať pohľadnice určené pre viac ako 800 hláv štátov a politikov. Zaujímavosťou je, že kým na tie formálne sa podpisuje Elizabeth R (R ako Regina), na pohľadnice pre svojich najbližších píše prezývku z detstva Lilibeth. Vianoce patria medzi jednu z hlavných udalostí a jej Veličenstvo kráľovná Alžbeta II. kresťanský sviatok nikdy neoslavuje v Londýne. Rodina prichádza do sídla v Sandringhame v poradí, ktoré je určené ich hodnosťou a postavením až na Štedrý večer, samotná kráľovná o pár dní skôr. Potrpí si totiž na to, aby bola pri príprave vianočného stola. Jednou z tradícií je i ranná návšteva kostola a popoludňajší čaj. Ten popíjajú počas priateľského futbalového zápasu, ktorý hrajú princovia William a Harry so zamestnancami Sandringhamu. Deti ozdobujú veľkú umelú striebornú jedličku, ktorá má svoju tradíciu už viac ako 30 rokov. Jeden stromček je však málo. Druhý vianočný stromček – živá jedlička, je vyzdobená omnoho skromnejšie, ako symbol Vianoc v Buckinghamskom paláci. Kráľovná si potrpí na krásne, ale minimalistické ozdoby, ktoré spolu pôsobia decentne.

Vianočné menu
Štedrá večera prebieha vo veľkom štýle, kým páni si oblečú smoking, dámy žiaria vo večernej róbe. Počas dňa sa údajne prezliekajú až 5-krát! Samotné kráľovské menu sa diametrálne líši od toho nášho, ešte pred hostinou vstupuje do jedálne šéfkuchár kráľovskej rodiny, ktorý vyrezáva a servíruje pečené rebrá či šunku na stôl. Následne kráľovná ponúkne šéfkuchára pohárikom whisky a spoločne prednesú prípitok. Je to jediný raz, keď má šéfkuchár možnosť pripiť si s kráľovskou rodinu a zapriať im šťastné a veselé sviatky. Tento vianočný zvyk patrí k jedným z najstarších. Menu večere, alebo skôr neskoršieho obeda, sa nemení – šalát s krevetami alebo homármi, pečená morka s plnkou, ružičkový kel a ako dezert vianočný puding s brandy likérom. Či ide oficiálny banket alebo rodinnú večeru, menu je vždy podľa zvyku kráľovnej písané vo francúzštine. Okrem chutnej večere si doprajú aj miešané nápoje. Najobľúbenejším kokteilom kráľovnej je Zaza, ktorý obsahuje francúzske aperitívne víno a gin, princ Charles dáva prednosť čerešňovému brandy, William a Harry domácemu cideru. Aj ten má svoj pôvod a, samozrejme, kráľovský, sami si ho totiž vyrábajú. Sladká bodka na záver? Iste a nielen v podobe vianočného pečiva a koláčikov, ale i obľúbenej čokolády s mätou, od ktorej je kráľovná doslova závislá.

Darčeky nielen pre deti
Čo by to boli Vianoce bez darčekov? Aj v tomto prípade fungujú na kráľovskom dvore isté pravidlá. Ak čakáte, že sa členovia rodiny medzi sebou obdarúvajú drahými darmi, sklameme vás a možno potešíme zároveň. Pravidlo znie: „Čím lacnejší, tým lepší!“ Nerozbaľujú si ich však až 25. decembra tak, ako je to vo Veľkej Británii vo všetkých rodinách, tento zvyk prevzali od svojich nemeckých predkov a často sa preto nevyhnú posmeškom bulvárnych médií, že nevedia vydržať. Aké vtipné a originálne darčeky sa na kráľovskom dvore už objavili? Doslova hysterický záchvat smiechu mala kráľovná, keď od Meghan dostala hračkárskeho spievajúceho škrečka na vôdzke. Vždy sa však poteší praktickým darčekom, akými sú zástera do kuchyne či kúpacia čiapka od Harryho. Nič dlžná nezostala Meghan ani princovi Williamovi, ktorému darovala typickú škótsku čiapku s ryšavými vlasmi. Kate si vystrelila, naopak, z Harryho, keď mu v čase, keď priateľku nemal, s mašľou zabalila postavičku umelej priateľky, ktorá po vhodení do vody narastie. Biely kožený poťah na toaletu od sestry zase potešil princa Charlesa natoľko, že si ho údajne nosí so sebou na všetky zahraničné cesty. Tabu je pozeranie televízie, rodina trávi čas pri spoločenských hrách a skladaní puzzle. Nechajme sa prekvapiť, čo vymyslia členovia kráľovskej rodiny tento rok.

Povinnosti aj na Vianoce
Pre jej Veličenstvo sú Vianoce nielen radostným okamihom v kruhu rodiny, ale aj pracovnou povinnosťou. Celý národ každoročne netrpezlivo čaká na príhovor, táto tradícia sa od roku 1952 nikdy nezmenila. V tento deň si členovia kráľovskej rodiny privstanú a vyrazia na omšu. Teda omše dve. Tá prvá je súkromná, na druhej sa môžu zúčastniť aj ľudia, ktorých William a Kate vyberajú už na jeseň. Na vianočnom obede sa zúčastňuje iba 24 dospelých a detí, pričom tie sú vo vedľajšej miestnosti. Širšia rodina prichádza až na Boxing Day, na náš Druhý sviatok vianočný. Bez ohľadu na to, koľko povinností a pravidiel na členov britskej kráľovskej rodiny čaká, Vianoce ich napĺňajú rovnako pocitom radosti a pokoja ako bežných smrteľníkov. Tak čo, menili by ste?

3x kráľovské tradície
Dánsko
Tradíciou dánskej kráľovskej rodiny nie je iba ozdobený živý smrek, husacia, kačacia alebo bravčová pečienka s kapustou, pivný a pšeničný chlieb, ryžový nákyp s mandľami, ale aj spoločný tanec rodiny. Prvý okolo vianočného stromčeka. Darčeky, ktorými sa členovia rodiny obdarúvajú, musia byť nielen vtipné, ale poukazovať by mali aj na nejaký zo zlozvykov obdarovaného. Dáni veria na to, že čím väčšie prekvapenie je, tým viac šťastia na nich čaká.
Nórsko
Podobne ako v Británii aj v Nórsku sa za vianočným stolom zíde celá rodina. Vianoce sú v tomto kráľovstve prísne súkromnou záležitosťou. Vždy sa čaká na korunného princa Haakona a manželku Mette-Marit. Tradíciou totiž je, že od roku 1947 vždy niekto z vladárskej rodiny dohliada na dopravu a vztýčenie nórskej jedličky v centre Londýna ako vďaku za spoločný boj proti fašizmu. Až po ich príchode sa môžu sviatky začať.
Belgicko
Prekvapením je, že v Belgicku sú Vianoce bežným pracovným dňom, za vianočný stôl si všetci, kráľa nevynímajúc, sadajú až 25. decembra. Sviatky nie sú výlučne rodinnou záležitosťou a kráľovská rodina sa po večeri vyberá do ulíc Bruselu. Tradície, ktoré dodržiavajú, sú najviac podobné tým našim s tým rozdielom, že darčeky nosí už začiatkom decembra Mikuláš.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 09:41