archív Z.S.W.
StoryEditor

Rozhovor so Zuzanou Strakovou-Wenzlovou. Ako bude tráviť vianočné sviatky?

15.12.2020, 13:30
Celebrity
Sympatickú moderátorku poznáme z našich televíznych obrazoviek a dozvedáme sa od nej všetky dôležité správy a udalosti zo Slovenka a sveta. My sme však zvedaví, ako bude tráviť Vianoce a čo jej náročný rok 2020 dal a vzal.

Rok 2020 sa pomaly ale isto blíži ku koncu. Ako by ste ho zhrnuli? Je niečo, čo ste si práve kvôli tomuto ťažkému roku uvedomili?
Tento rok bol naozaj asi najzvláštnejší za celý môj život. Som človek, ktorý sa snaží vyťažiť aj z negatív a pozrieť sa na situácie aj z opačného konca. A tak mi celospoločenská situácia ukázala, že mnohí žijeme veľmi povrchné životy, ženieme sa stále za zážitkami, majetkami a konzumom vo všeobecnosti. Ale odrazu, keď nad nami visí neznáma hrozba, uvedomujeme si, aký krehký je ľudský život a že to nie je klišé, keď niekomu želáme veľa zdravia a šťastia. A že odrazu dokážeme fungovať aj s tým, čo máme a nemusíme toľko plytvať. Dokonca je mi celkom príjemné, keď nie je všade veľa ľudí a zhonu. Všetko je len o pokornejších nastaveniach vo vlastnej hlave.

Plánujete na rok 2021, ak teda bude všetko v poriadku a situácia to dovolí, nejakú dovolenku alebo niečo, čo ste chceli spraviť už dlhšie, no kvôli covidu ste nemohli?
To, že som nebola na dovolenke, rozhodne nie je môj životný nedostatok. Iste, dovolenka sa u každého spája so zážitkami a poznávaním iných krajín a kultúr. Ale užijem si ju až vtedy, keď uvidím tváre cudzincov bez rúšok, navštívim turistické miesta bez protiepidemických obmedzení a budem sa voľne pohybovať bez všadeprítomného strachu z nákazy. Takže dovtedy dovolenku strávim aj doma na Slovensku na odľahlejších miestach. Do cudziny vycestujem až vtedy, keď sa vnútorne zmierim s tým, že to ešte dlho nebude tak „slobodné“ ako kedysi.

Dajme bokom všetko zlé, čo tento rok priniesol a porozprávajme sa o tohtoročných Vianociach. S kým a kde ich plánujete stráviť?
Rada by som povedala, že sa teším na priateľské posedenia s našimi rodinnými kamarátmi čí príbuznými, ale žiaľ, toto všetko budeme s manželom a dcérkou môcť realizovať len v obmedzenom režime. Snažíme sa k spoločnosti správať zodpovedne a preto obmedzujeme hromadné stretnutia. Ešte nikdy sa ale nestalo, že by som mala nakúpené darčeky a pripravenú vianočnú výzdobu takto vopred. Smejem sa, že takto to malo byť každý rok a mohla som chodiť v pokoji užívať si vianočnú atmosféru. Teraz sa budem vo voľnom čase namiesto chodenia medzi ľudí asi viac venovať vlastnej kreatívnej tvorbe.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Zuzu (@zuzu.wenzl)

V každom kúte Slovenska prežívame Vianoce inak, princíp je ten istý, no vianočné recepty a tradície sú rôzne. Ako vyzerajú Vianoce u vás?

Štedrý deň bude už tradične doma, s rozprávkami, vôňou vareného punču a chystaním slávnostnej večere. Naša 9 ročná Nelly už šípi, že za všetkým nestojí Ježiško, preto tentoraz bude pre nás rodičov výzvou, aby sme jej splnili akoby posledné „detské“ Vianoce v domnení, že predsa len môžu byť zázračné.

Zvykli sme sa stretávať aj s priateľmi a rodinou a zavinšovať si vzájomne na ulici, neviem, či to teraz bude tiež tak. Ak áno, tak len s patričným 2-metrovým odstupom a bez objímania.

S večerou mi pomáha mamina - máme na starosti kapra, šalát, hríbovú polievku. Manžel varí tzv. liptovskú kapustnicu – je to kapustnica bez kapusty – silný mäsový vývar z kyslej kapustnej vody so zemiakmi, hubami a širokými rezancami. Stôl musí byť sviatočne prestretý a dekorovaný, potrpím si aj na slávnostný dress code pri stolovaní.

K týmto sviatkom patrí aj, či sa nám to páči alebo nie, prejedanie sa vianočnými koláčikmi. Ktoré sú pre vás a vašu rodinu tie NAJ?

Našťastie, tento zvyk prejedania sa sladkým ma odjakživa obchádzal. Stačí mi sem tam do úst niečoho malého ku káve na spestrenie. Preto som asi nenadobudla vzťah k pečeniu. Pokojne by som prežila sviatky aj bez zákuskov. Nevediem k tomu ani svoju rodinu, aby u nás boli hlavným pokrmom koláče. Mám ale veľmi šikovnú maminu a svokru, ktoré, naopak, pečú s láskou, preto  u nás nechýbajú tradičné sviatočné dobroty, aj keď stôl sa pod nimi rozhodne neprehýba.

Trávite tieto sviatky skôr pasívne, pri televízore s pohárom vínka a prejedaním sa alebo chodíte na prechádzky a snažíte sa toto „obžerstvo“ vykompenzovať aspoň nejakým pohybom?

Myslím, že je to vyvážené. Keď je v televízii klasická vianočná rozprávka, niet nad to pripiť si pohárom vína alebo uvariť si horúci čaj, položiť pred seba misu pukancov a relaxovať. No keďže som typ človeka, ktorý nevie „nič nerobiť“, dlho nevydržím a hneď sa nájde aktivita. Naša rodina má pohybu počas roka dosť – ja pravidelne cvičím, dcéra máva gymnastické tréningy, manžel chodieva na bicykel. Cez sviatky sme preto radi, že môžeme oddychovať viac. Chodievame na prechádzky v okolí. Zvykneme aj lyžovať, tento rok je to však rovnako otázne ako všetky ostatné výlety.

archív Z.S.W.

V poslednej dobe sa stále viac debatuje o tom, či si zaobstarať živý alebo umelý vianočný stromček. Do ktorej skupiny patríte vy?

Som v skupine umelých. Živý nám rýchlo vyschol a opadal. Keďže máme podlahové kúrenie a krb v obývačke, kde je postavený stromček, pár dni po Vianociach vyzeral ako z herbára. Investovali sme preto do hustého veľkého umeláča a ten je stále ako živý. A navyše, som praktik – zháňanie stromčeka, potom jeho zložitá likvidácia, neustále popadané ihličie – zvolila som jednoduchší variant. V neposlednom rade je mi ľúto, že ktosi vyťal strom, ktorý rastie roky len preto, aby nám 2 týždne robil radosť.

Máte ten svoj už vyzdobený? Nebudeme klamať, sme celkom zvedaví... Ukázali by ste nám ho? Možno niekoho takto na poslednú chvíľku inšpirujete.

Stromček zdobím v predstihu, s dcérou sa vždy dohodneme, akú farbu bude mať. Páčia sa mi robustné husto ozdobené stromčeky, sledujem trendy a inšpirujem sa. K tomu vždy doladím aj výzdobu vianočného stola. Vzhľadom k udržateľnosti životného prostredia nenakupujem každý rok nové ozdoby, ale ich kombinujem alebo v intervaloch obmieňam. Zvyk zháňania ozdôb tesne pred Vianocami už mám dávno za sebou. Teraz k tomu pristupujem premyslene, ekonomicky a hlavne bez stresu.

archív Z.S.W.

Keď sa tieto radostné, ale aj hektické sviatky plné stresu, nakupovania a pripravovania skončia, máme tu oslavu nového roka. Niečo nám hovorí, že celý svet privíta rok 2021 s otvorenou náručou a zatvorí dvere za jedným z najťažších... Budete si niečo pri odpočítavaní posledných sekúnd starého roka želať alebo si len z chuti pripijete s rodinkou a budete čakať, čo dobré Nový rok prinesie?

Priznám sa, že hoci tento rozhovor vzniká 2 týždne pred Vianocami, netuším, ako budeme oslavovať príchod Nového roka. Neoplatí sa mi tráviť čas plánovaním programu, keď sa chod života mení zo dňa na deň.

Nie som v tomto patetická ani poverčivá a želania ani predsavzatia si do Nového roka nedávam. Som totiž taká, že keď niečo chcem zrealizovať, nečakám na „symbolický dátum“. Želania typu „nech sme všetci zdraví“ myslím s plnou vážnosťou, nielen  s ohľadom na tohtoročný vírus. Ku koncu roka skôr sumarizujem a premýšľam, čo bolo fajn a čo sa dá v živote zmeniť a vylepšiť. A rokmi tak mám ponaučenie a inšpiráciu konať inak ako to, čo mi nevyhovovalo.

A na záver, čo by ste odkázali všetkým, pre ktorých bol tento rok jedným z najnáročnejších?

Uvedomujem si, že mám to šťastie žiť v spokojnej rodine; že nemusím riešiť základné existenčné otázky a že mám prácu, ktorá ma baví a naopak, ja ešte stále bavím ľudí na opačnej strane obrazovky. No aj ja som zažila nesmierne ťažké chvíle, keď som si uvedomila, že životné šťastie aj nešťastie vedia byť  pominuteľné. Preto treba život prijímať s pokorou aj vďakou.

Súcitim s tými, ku ktorým bol osud neláskavý. Ale verím, že ak niekto padol na dno, z dna sa dá už len odraziť smerom k hladine. Preto netreba strácať nádej ani vôľu zmeniť to k lepšiemu.  Životná sínusoida má striedajúce sa krivky, ale tá dole nemôže trvať večne. Pozitívnym nastavením mysle ide totiž všetko omnoho jednoduchšie.

archív Z.S.W.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 16:05