Wikimedia
StoryEditor

Šikana, postihnutie, potraty a nevera. Aj takýto bol život maliarky Fridy Kahlo

14.11.2020, 18:00
Celebrity
Žena, ktorú celý život sprevádzalo trápenie, sa snažila svoju bolesť preniesť do umenia.

Frida sa narodila v roku 1907, no svoj dátum narodenia zmenila na rok 1910 kvôli mexickej revolúcii, s ktorou chcela byť prepojená. Už od detstva sa líšila od svojich spolužiakov, jednu nohu mala totiž kratšiu a užšiu než druhú. Stala sa tak terčom posmeškov a nadávok od spolužiakov. 

Jej trápenie nabralo spád v jej 18-tich rokoch, keď bola účastníčkou autonehody. Tá jej spôsobila vážne zdravotné komplikácie, ktoré ju na niekoľko mesiacov pripútali na posteľ. To, že vôbec prežila, považovali všetci za zázrak. Frida však tvrdila, že práve maľovanie, ktoré začala rozvíjať práve ako bezvládna na posteli, jej zachránilo život. 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

#TeMostramos al doctor Juan Farill y a Frida en su estudio, en la #CasaAzul, 1951. Foto: Gisèle Freund

Príspevok, ktorý zdieľa Museo Frida Kahlo (@museofridakahlo),

Po tom, ako sa Frida naučila opäť chodiť a fungovať, sa rozhodla umenie rozvíjať na vyššej úrovni. Zašla tak za vyhľadávaným umelcom Diegom Riverom, od ktorého sa chcela učiť. Ten hneď spoznal, že má mladá dievčina talent. Frida mu však nepadla do oka len ako maliarka, ale aj ako žena. Dvojica sa napriek veľkému vekovému rozdielu tak zobrala. 

Diego Rivera však nikdy nebol mužom, ktorý by vedel zotrvať v manželstve. Aj keď Frida o jeho prelietavej povahe vedela, predsa si pred jeho správaním zatvárala oči. Maliarka totiž veľmi túžila po dieťati, ktoré jej však nikdy nebolo dopriate. Všetky jej tehotenstvá skončili potratom, a Frida spoznala opäť obrovskú bolesť. Ďalšia prišla krátko na to, ako zistila, že ju Diego začal podvádzať s jej vlastnou sestrou. Rozviedla sa s ním a začala sa obliekať ako muž. 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

"La angustia y el dolor, el Placer y la muerte no son más que un proceso para existir. [sic]" #FridaKahlo #Painter #Artist #Photo #México

Príspevok, ktorý zdieľa Frida Kahlo (@fridakahlo),

O pár rokov sa jej zdravotný stav zhoršil a skončila hospitalizovaná v nemocnici. Tam ju Diego požiadal o ruku a ona ochotne súhlasila. O pár týždňov na to jej však diagnostikovali penumóniu, ktorej podľahla. Krátko predtým namaľovala svoj posledný obraz Viva La Vida. 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

#coyoacan #vivalavidafrida #photography #fotografia #mexico #mexico??

Príspevok, ktorý zdieľa Ady Elizarc Fotos (@ady_fotos_elizarc),

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 14:42