„Mám za sebou veľmi dlhú históriu ako žena, ktorá meria 154 cm – čo je dosť limitujúce. Musela som veľmi svedomito pracovať, aby som stvárnila postavy, ktoré majú svoju dôstojnosť.“
StoryEditor

Reese Witherspoon či Joaquin Phoenix. Ako prišli k svojim zvučným menám?

10.11.2020, 15:00
Celebrity
Autor:
TV MAX
Celebrity si potrpia na zvučne znejúce meno. Niekedy je však dôvod výberu pseudonymu celkom iný.

Joaquin Phoenix
Jeho rodičia pomenovali všetky svoje deti prírodnými a poetickými menami. Joaquin vždy závidel vzletné mená svojim piatim súrodencov – River, Liberty, Butterfly, Rain a Summer, a tak si v 80. rokoch osvojil meno Leaf. Napokon si to však rozmyslel a sústredil sa na priezvisko. Bottom zmenil na Phoenix. V súčasnosti sa herec spolu so svojou partnerkou Rooney Mara tešia z novonarodeného potomka, ktorému dali meno po Joaquinovom predčasne zosnulom bratovi Riverovi († 23).

Reese Witherspoon
Celé meno hollywoodskej stálice znie Laura Jeanne Reese Witherspoon. Reese si však nevedela predstaviť, že s týmto menom prerazí v Hollywoode. Preto sa rodáčka z Tennessee rozhodla tradičné južanské meno vynechať a ako krstné si ponechala matkino dievčenské meno.

Emma Stone
Oscarovej herečke sa k výberu umeleckého mena rozhodla podobne ako množstvo ďalších celebrít z celkom prozaického dôvodu. V Hollywoode už jedna Emily Stone bola. „Zmenila som si ho na Emmu, pretože je to blízke Emily, ale ľudia, čo ma poznajú, ma aj tak volajú M.“

Natalie Portman
Narodila sa v Izraeli s tradičným židovským menom Neta-Lee Hershlag. Po tom, ako sa v roku 1984 rodičia rozhodli emigrovať do USA, rodina si zmenila priezvisko Herschlag na Portman. Z dievčenského mena babičky Neta-Lee vznikla Natalie.

Miley Cyrus
Provokatérka Miley bola veľmi usmievavé dieťa a podľa slov jej rodičov sa neustále škerila. Z toho vznikla prezývka „Smiley“, čo sa čoskoro premenilo na Miley. V roku 2008 si speváčka a herečka z Malibu Destiny Hope Cyrus oficiálne zmenila meno.

Portia de Rossi
Ako sa z Amandy Lee Rogers stala Portia de Rossi? „Keď som mala pätnásť, legálne som si ho zmenila. Spätne si myslím, že to bolo z veľkej časti spôsobené vnútorným bojom a s akceptáciou vlastnej homosexuality. Nič mi nesedelo a snažila som sa odhaliť všetko, s čím sa viem identifikovať. A začalo sa to mojím menom. Vybrala som si Portiu, lebo som fanúšik Shakespeara (Portia je postava z Kupca Benátskeho). Páčilo sa mi de Rossi, lebo ja som Austrálčanka a chcela som u nás exoticky znejúce talianske meno. Keď žijete v Austrálii, ďaleká Európa vám pripadá fascinujúca, štýlová, kultivovaná a sofistikovaná,“ oduševňuje sa herečka.

Jamie Foxx
Narodil sa ako Eric Marlon Bishop, no keďže ide o veľkého pragmatika, na začiatku kariéry stand-up komika prišiel na to, že musí pristúpiť k zmene mena. A aký bol dôvod? „Všimol som si, že keď sa objavilo tisíc mužov a tri dievčatá, tie tri dievčatá vždy dostali miesto medzi účinkujúcimi. Takže som pristúpil k zoznamu a zapísal sa pod unisex menom Jamie Foxx,“ priznal sa.

Kit Harington
... alias John Snow až do svojich jedenástich rokov vôbec nevedel, že jeho skutočné meno je Christopher. „Myslím, že chápali, že sa mi páči Kit, a Christopher je príliš tradičné. Kit je však zvyčajnou odvodeninou. A čo sa týka môjho brata Jacka, jeho pravé meno je John,“ ozrejmil obľúbený hrdina fantazijného seriálu Hra o tróny.

Helen Mirren
Britská herečka sa narodila ako Ilyena Lydia Mironoff. Pochádza totiž z ruského šľachtického rodu a keby nedošlo v Rusku k veľkým politickým čistkám, možno by ňou aj doteraz bola. Jej významní predkovia pochádzali z Gzhatska (neskôr premenované na Gagarin) neďaleko Moskvy a slúžili v 18. storočí v cárskej armáde. V 50. rokoch 20. storočia si jej rodičia už v Anglicku zmenili meno na Mirren a z Ilyeny sa stala Helen, keď odštartovala hereckú kariéru.

Julianne Moore
Známa herečka, pôvodne Julie Anne Smith, sa stretla s rovnakým problémom ako Emma Stone. Svoje meno si musela zmeniť, pretože pod týmto menom už dve herečky zaregistrované boli. „Keď som sa zapísať ako Julie Smith, povedali mi: Už tu máme Julie Smith aj Julie Ann Smith. Musíte si vybrať iné meno,“ uviedla Julianne. „Môj otec sa volal Peter Moore Smith a moja mama Anne Smith a ja som používala obe ich mená, tak aby som nezranila city ani jedného z nich,“ vysvetlila voľbu svojho pseudonymu.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 21:48