shutterstock.com
StoryEditor

Dokonalo nedokonalá žena, ktorá nás inšpiruje. Taká je Winnie Harlow

24.09.2020, 13:00
Celebrity
Winnie Harlow (25), ktorá svoj nedostatok nakoniec povýšila na prednosť a komplexy z detstva hodila za hlavu. Modelka trpiaca poruchou pigmentácie kože búra tradičné štandardy krásy, napriek tomu, že jej inakosť je neprehliadnuteľná už z diaľky.

Valí sa na nás zo všetkým strán. Kult dokonalosti, ktorý slepo nasledujú milióny žien po celom svete. Všemožne sa snažíme potlačiť jedinečnosť, ktorá sa v každej z nás ukrýva. A pritom sú to práve nedokonalosti, ktoré nás odlišujú a robia výnimočnými. Tak prečo s nimi bojovať? Hrdo sa prihlásme aj k tomu najmenšiemu nedostatku, ktorý nám spôsobuje komplexy a vrásky navyše. O tom, že cesta k prijatiu nie je vždy ružová, vie aj Winnie Harlow. Žena, ktorej telo a tvár zdobia biele fľaky, ktoré dnes považuje za klenoty, ktoré jej vydláždili cestu k úspechu, o ktorom tak dlho snívala.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa ♔Jamaican Canadian♔ (@winnieharlow),

Depresie aj samovražda
Vzácnym autoimunitným ochorením kože trpel údajne aj Michael Jackson, ktorý si neestetické fľaky nechal vybieliť. Kanadskú rodáčku Winnie Harlow, vlastným menom Chantelle Brown-Young, zdobí vitiligo od štyroch rokov. Hoci jej v žilách koluje jamajská krv a zvyšok jej rodiny má tmavú pleť, Winnie je na pohľad iná a skutočne neprehliadnuteľná. Vďaka anomálii nemá jej pokožka jednoliaty tón, zdobia ju neprirodzené biele fľaky a škvrny. Dnes ju za jej chybičky krásy miluje módny svet, no nie vždy to bolo tak. V detstve si prežila hotové peklo. Deti ju prezývali zebra a krava, dokonca na ňu múkali. Nie raz sedela pri okne a prosila hviezdy, aby jej kožné problémy navždy zmizli. Šikana a posmešné poznámky spolužiakov, ktoré dennodenne v škole musela znášať, ju doviedli nielen k depresiám, ale aj k myšlienkam na samovraždu. Aj to bol jeden z dôvodov, prečo sa na školu vykašľala a v sedemnástich rokoch z nej raz a navždy utiekla. Osudom utrápené mladé dievča sa však nevzdalo a svoj život zmenilo od základov.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa ♔Jamaican Canadian♔ (@winnieharlow),


Rozprávkový príbeh
Z Kanady sa Chantelle presťahovala do Kalifornie, ďaleko od všetkých negatívnych zážitkov a spomienok. Našla si obyčajnú prácu a zo zábavy si založila účet na Instagrame pod pseudonymom Winnie Harlow. A to bol krok, ktorý jej otvoril dvere do úplne nového sveta, po ktorom tak túžila. Fotky, ktoré postovala na sociálnej sieti, si jedného dňa všimla topmodelka Tyra Banks, ktorá ju pozvala na kasting do súťaže Amerika hľadá topmodelku. Devätnásťročná kráska sa umiestnila na šiestom mieste a napriek tomu, že súťaž nevyhrala, získala oveľa viac. Potenciál v jej jedinečnej kráse videla nielen samotná Tyra Banks a porota, ale aj španielska módna značka Desigual, ktorá ju okamžite angažovala do svojej reklamnej kampane. Od toho momentu sa začal písať rozprávkový príbeh modelky Winnie Harlow, ktorá všetkým neprajníkom vytrela zrak.

Osveta na prvom mieste
Takmer dokonalo symetrické biele fľaky na tvári, rukách, nohách či bruchu vystrelili Winnie s dokonalou štíhlou postavou a hustými vlasmi na titulky módnych časopisov a prehliadkové móla. Zbláznil sa do nej celý módny svet a ľudia v uliciach začali čoraz viac chápať, že to, čo nie je bežné, nemusí byť zosmiešňované a hodné odsúdenia. Modelku s výnimočným a zaujímavým vzhľadom, ktorá svoje fľaky povýšila na prednosť na Instagrame, sleduje viac ako 6 miliónov followerov. Pravidelne zverejňuje posty, v ktorých povzbudzuje ľudí s rôznymi odlišnosťami, keďže sama najlepšie vie, čím všetkým si musela prejsť. A pre dobrú vec sa neváha aj vyzliecť. Winnie totiž v rámci osvety hlása, že vitiligo je len vzhľad pokožky, nie dôvod na to, aby bol život ľudí s touto anomáliou iný alebo horší. Za všetko hovorí jeden z jej odkazov: „V názoroch ostatných svoju krásu nenájdem. Som krásna, pretože to viem. Oslávte svoju jedinečnú krásu dnes (& každý deň)!“

​Anjel Victoria’s Secret
Ťažko by sme hľadali niekoho, kto podporuje prirodzenú krásu viac ako práve Winnie. Na svojom prirodzenom vzhľade, ktorý sa žiadnym spôsobom nesnaží skrývať, predsa založila svoju kariéru. Patrí medzi najžiadanejšie modelky vôbec a veľmi dobre si to uvedomuje. To, že v odlišnosti je sila, potenciál a obrovský magnet, si uvedomuje aj značka Victoria’s Secret. V roku 2018 sa Winnie zúčastnila na „callbacku“, na ktorý sa pozývajú tie najlepšie z najlepších. Modelky predvedú formu pred porotou firmy, ktorá rozhoduje o tom, ktoré krásky sa stanú súčasťou najväčšej šou spodnej bielizne na svete. Azda nikto v módnej brandži nepochyboval, že sa Winnie stane jedným z anjelikov a zažiari po boku Adriany Limy, Taylor Hill či Cindy Bruny. Kedysi komplexami trpiaca kráska dnes srší sebavedomím, optimizmom a na svoje úspechy je patrične hrdá. A my tlieskame!

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa ♔Jamaican Canadian♔ (@winnieharlow),


VITILIGO VS CELEBRITY
Stratou kožného pigmentu trpia aj tieto známe tváre. A vôbec si z toho nerobia ťažkú hlavu. Verili by ste?
· Michael Jackson († 51) – kráľ popu patril medzi najznámejšieho človeka na svete s touto autoimunitnou poruchou. Veľké a neestetické fľaky si dal vybieliť. Jeho vzhľad a koža sa vekom výrazne menilo, otázkou navždy zostane, čo všetko sa za touto premenou skrývalo.
· Prince Jackson – niečo na tom pravdy asi bude. Syn Michaela Jacksona má viditeľné biele fľaky v okolí podpazušia.
· Richard Hammond – poznáte ho možno z automobilovej šou Top Gear a, áno, tvár a nohy moderátora sú plné bielych fľakov.
· Steve Martin – populárny herec a zabávač sa tiež zaraďuje medzi ľudí trpiacich vitiligom, ktoré mu zdobí tvár.
· Rebecca Heckard – ďalšia modelka, ktorej biele fľaky, ale aj biely prameň vlasov sú neprehliadnuteľné. Nechajme sa prekvapiť, či ju čaká rovnako sľubná kariéra ako Winnie.
· Tamar Braxton – stratou pigmentu trpí aj táto sympatická speváčka a televízna moderátorka.
· Bolek Polívka – skúste si najbližšie všimnúť, či nedokonalosti pokožky objavíte aj u známeho českého herca.

Čo je vitiligo?
Kožná porucha, ktorou trpí len veľmi nízke percento populácie, pri ktorej dochádza k strate melanocytov, ktoré tvoria kožný pigment. Choroba sa prejavuje bielymi nepravidelnými fľakmi, z ktorých môže vyrastať ochlpenie, rovnako so stratou pigmentu. Najčastejšie sa objavuje v okolí očí, úst, na lakťoch, kolenách či prstoch. Vitiligo je geneticky podmienené, nemusí byť dedičné a je nevyliečiteľné.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
16. apríl 2024 08:05