shutterstock.com
StoryEditor

Prezidentka Čaputová opäť vzorom. Pozrite sa, ako chce prispieť k lepšiemu svetu

15.09.2020, 13:00
Celebrity
Naša hlava štátu môže ísť aj tentokrát naozaj príkladom.

Prezidentka Zuzana Čaputová v pondelok na tlačovej konferencii oznámila krásnu správu. Ako hlava štátu sa bude snažiť ísť príkladom nielen občanom, ale zároveň aj okolitým krajinám. Okrem toho, že chce pri dlhších zahraničných cestách využívať komerčné lety, chce pri rekonštrukcii budov využívať fotovoltaické panely, z ktorých bude možné využívať energiu. Samozrejme, pokiaľ to pamiatkári dovolia.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Prezidentská kancelária je na ceste stať sa prvým uhlíkovo neutrálnym úradom ? Slovensko sa zaviazalo byť uhlíkovo neutrálne do roku 2050. K dosiahnutiu tohto cieľa je však potrebné, aby k tomu prispeli všetky inštitúcie, vrátane prezidentskej kancelárie. My sme si dali cieľ, stať sa prvou uhlíkovo neutrálnou kanceláriou už do roku 2030. Máme to prepočítané a na dosiahnutie tohto cieľa musíme: ? postupne prejsť na elektromobilitu ? inštalovať prvky zelenej infraštruktúry - zelené strechy a steny ? zlepšiť energetickú efektivitu budov prezidentskej kancelárie ? podávať pri štátnych návštevách len jedlo z lokálnych potravín ? častejšie cestovať komerčnými linkami, menej vládnym špeciálom ? vysadiť ročne minimálne 1300 stromov V aktivitách, ktoré vedú k environmentálnemu cíteniu a znižovaniu dopadov na životné prostredie sa angažujeme už dlhšie. Zabehnutou súčasťou úradu sú zelené verejné obstarávania, nákup energie z obnoviteľných zdrojov, čo nám len za tento rok ušetrí viac ako 300 kg CO2, či kompostovanie a triedenie odpadu. V Prezidentskej záhrade si našli svoje miesto aj včely a nenájdete u nás ani zbytočne balenú vodu v plaste. Prepočet uhlíkovej stopy prezidentského úradu a vypočítaný cieľ na rok 2030, kedy môže prezidentská kancelária dosiahnuť úplnú uhlíkovú neutralitu, sú pre nás značnou motiváciou. Verím, že inšpirujeme aj ďalšie inštitúcie aj jednotlivcov, ktorí sa pridajú k nášmu úsiliu. Ďakujem Ministerstvu životného prostredia a jeho Inštitútu environmentálnej politiky, že pre prezidentskú kanceláriu takýto prepočet pripravili. #zuzanacaputova #prezidentka #vasaZuzana #zelenakancelaria #uhlikovaneutralita #zivotneprostredie #udrzatelnost #sustainability #environment #Slovakia #Slovensko #co2 #footprint #renewable #zerowaste

Príspevok, ktorý zdieľa Zuzana Čaputová (@zuzana_caputova),

„Ako všetci vieme, Slovenská republika sa ako prvá v regióne zaviazala k európskemu cieľu dosiahnutia uhlíkovej neutrality do roku 2050. Znamená to, že neprestaneme produkovať oxid uhličitý (CO2), ale vyprodukujeme ho len toľko, koľko sme schopní redukovať kompenzačnými opatreniami,“ prezradila na začiatku Čaputová. „Ďalším opatrením sú prvky zelenej infraštruktúry. To znamená zelené strechy a zelené steny tam, kde to bude možné,“ dodala prezidentka s tým, že o ekologickejší prístup sa bude snažiť aj pri prezidentských daroch - tie budú zhotovené z recyklovateľných materiálov. 

Prezidentka sa okrem iného zaviazala, že jej kancelária sa bude snažiť vysadiť ročne 1300 stromov. Čaputová urobila významné opatrenia už v minulosti, keď do prezidentskej záhrady adoptovala včelie úle. Niet tak pochýb, že naša hlava štátu ozaj dbá na životné prostredie a my môžeme byť hrdí, že nás taktiež takto skvelo reprezentuje. 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. apríl 2024 11:29