Moderátorka vlastnej show „Myslím, že šťastie je príprava a šanca.“shutterstock
StoryEditor

Žena, ktorá nás baví. Toto je príbeh neprehliadnuteľnej Oprah Winfrey

16.07.2020, 15:00
Celebrity
Žena, ktorú milujú iné ženy po celom svete. Naozajstná influencerka. Tvrdo pracuje, podporuje mladé dievčatá a hlavne – je dôkazom toho, že keď chcete, raz svoje dosiahnete.

Muž jej života nebude nikdy jej manželom
Za mňa je Oprah dôkazom aj toho, že veta – Muži sa boja silných žien – je hlúposť. Už 30 rokov je vo vzťahu so Stedmanom Grahamom, motivátorom, životným koučom a autorom kníh o sebapoznaní. Spoznali sa na charitatívnom večierku, presne v tom roku, keď sa jej televízna talkšou začala vysielať po celej Amerike, nielen v meste Chicago, a pár rokov nato Oprah povedala:
„Stedman je presne ten človek, ktorého som po svojom boku potrebovala. Lebo je veľa takých, čo sa s vami radostne budú voziť v limuzíne. Ale ja chcem, aby bol pri mne človek, čo so mnou rovnako radostne bude čakať aj na autobus.“
Stedman už bol jedenkrát ženatý, má dcéru Wendy, ktorá má 45 rokov, štvorročnú dcéru a o 13 rokov mladšieho manžela. Našla u neho šťastie po dlhých rokoch dobrovoľnej samoty. V roku 2002 totiž prišla na Virgin Islands o snúbenca, ktorý sa utopil, keď sa učil plávať, a odvtedy nebola ochotná žiť so žiadnym mužom. Bulvárne noviny sa dodnes s veľkými otáznikmi pýtajú, čo sa tam vlastne stalo, keďže k oficiálnym záverom nemajú prístup a Wendy odišla z dovolenky len pár hodín po tragédii, keď po ňu otec prišiel súkromným lietadlom.
Graham sa len nedávno objavil ako hosť v televíznej talkšou Ellen DeGeneres, ktorá je jednou z najlepších priateliek Oprah, a odpovedal na otázku, ako sa dá dlhé roky fungovať s takou silnou osobnosťou, akou Oprah je.

​„Chcem pre ňu len to najlepšie. Poznám ju, viem, čo dokáže, a som šťastný, keď využíva celý svoj potenciál.
Svadba tohto páru sa chystala. O ruku ju požiadal v roku 1992, ona povedala áno, ich fotografia bola na titulkách všetkých možných časopisov. Ale v roku 1993 vyšla Oprah knižka, okolo ktorej bol veľký „humbug“ a cestou domov z večierka, kde bola pokrstená, Stedman povedal, že jej nebude kaziť svadbu tým, že sa všetci budú pýtať na knihu. Že navrhuje svadbu preložiť. Oprah súhlasila a potom sa už k tomu nevrátili. Až po dvadsiatich rokoch Oprah povedala:
„Myslím, keby sme sa vtedy vzali, dnes by sme už neboli spolu. Manželstvo je iný vzťah ako ten, ktorý máme teraz. Stedman je muž, ktorý si ctí tradície, a ja by som sa ako manželka do jeho predstáv vtesnať nevedela. Takže je dobré, že je to tak, ako to je.“
Potom s úsmevom dodala, že je navyše príjemné, keď má každý svoj domov, čím vlastne potvrdila, že ani po tridsiatich rokoch nemajú spoločnú domácnosť.
To je však všetko, čo k svojmu vzťahu hovorí. Tvrdí, že je tak nudne príjemný, že nie je o čom rozprávať, a vlastne aj preto chodia so Stedmanom na verejnosť spolu veľmi málo. Pretože: „Čo nová fotka, to nové výmysly.“
V roku 2013 sa vyjadrila aj k tomu, prečo nikdy nemala deti (po tom, čo v 14 rokoch predčasne porodila dieťatko, ktoré žilo len pár týždňov):
„Naplno sa venujem svojej práci, naplno znamená, že ňou žijem, že je mojím poslaním. Myslím, že keby som mala deti, raz by sedeli v podobnej talkšou, ako je tá moja, a rozprávali by o tom, ako som ich výchovu nezvládala...“

Rozprávková kariéra, neradostné detstvo
Narodila sa dvom mladým ľuďom. Mama mala 18, otec 20. Vlastne ani neboli párom, len ju spolu splodili. Mama odišla za prácou na sever, do Wisconsinu, Oprah ostala v štáte Mississippi s babkou. Vraj tá ju učila čítať, písať, vodievala ju do kostola a hoci boli chudobné, pre vnučku to bola tá šťastnejšia časť detstva. Keď mala štyri a pol roka, babka ochorela, Oprah poslali za mamou, ktorá medzitým znovu porodila a živila sa upratovaním domov. Nezvládala však dve deti, tak Oprah znovu presťahovali, tentoraz k jej otcovi, ktorý už žil s novou partnerkou, ktorý ju prihlásil do školy a dožičil jej luxus vlastnej izby s kúpeľňou. Medzi treťou a štvrtou triedou strávila malá Oprah prázdniny zasa u mamy, to už bol na svete jej ďalší súrodenec a rozhodla sa, že ostane u nej aj počas školského roka. Bývali v malom dvojizbovom byte, mama stále pracovala, k deťom chodievali rôzni príbuzní, a tak sa stalo, že keď mala Oprah 9 rokov, zneužil ju jej o desať rokov starší bratranec. Nebolo to raz a nebol jediný. To isté urobil aj jej strýko, aj rodinný priateľ. Nemala nikoho, komu by sa zverila, s matkou mala veľmi chladný vzťah, prejavilo sa to však na jej správaní. Z nadšenej študentky sa stala záškoláčka, utekala z domu, kradla mame peniaze, príliš skoro si začala s chlapcami a nemala problém ich meniť... Tak sa dostala znovu k otcovi do Nashvillu. Otec bol prísny, ale až v siedmom mesiaci tehotenstva zistil, že jeho 14-ročná dcéra čaká dieťa. Porodila priskoro. Chlapček žil krátko a mladá Oprah sa dlho nevedela psychicky pozbierať... Jej postoj k životu zmenila až knižka I know why the caged birds sings od Maye Angelou. Oprah vzala svoj osud do svojich rúk a za výdatnej podpory otca a jeho ženy sa pustila do štúdia, vzdelávania, našla si prácu v rozhlase.
Mala 16 rokov. Odvtedy už si svetom razila cestu sama.
Rádio, miestna televízia, ranná šou v Chicagu a potom celoštátna talkšou, ktorú milovali milióny divákov a v ktorej aj bežní ľudia, aj celebrity, povedali všetky svoje tajomstvá, ani nevedeli ako. Lebo Oprah to vedela. Bola empatická, kládla správne otázky v správnom čase, mlčala, keď by iní moderátori slovami zachraňovali situáciu, podávala vreckovky tým, ktorí plakali. Elen DeGeneres sa u nej priznala k homosexualite, Michael Jackson ju ako jediný pustil do svojho Neverlandu, keď sa skončilo nakrúcanie Priateľov, šiesti predstavitelia dali posledný spoločný rozhovor práve jej. Jennifer Aniston len jej odpovedala na otázky o rozvode s Bradom Pittom, Madonna sa priznala, že lásku k svojim deťom si musela vybudovať, že u nej po pôrode automaticky nenastala... Spovedala vrahov, matky, ktorým zomreli deti, dala dokopy ľudí, čo sa roky nevideli, budila emócie, vášne, priznávala aj svoje zlyhania. Na nič sa nikdy nehrala. A to sa ľuďom rátalo.

Za slávu sa platí
Jej otec sa v roku 2000 oženil, vzal si Barbaru, učiteľku, ktorá mala toľko rokov, čo Oprah. O trinásť rokov sa rozvádzali. Barbara tvrdila, že kvôli tomu, že jej manžel ju podvádzal s prostitútkami, on zas, že jeho žena ho prenasleduje a je paranoidne žiarlivá. Oprah stála za otcom. Dom, ktorý manželom darovala, bol stále v jej vlastníctve, Barbara sa musela vysťahovať a tá nelenila. Vytiahla špinu.
Vraj je Stedman Graham len figúrka, vraj ich s Oprah nikdy nevidela ani sa pobozkať, vraj má vlastne Oprah veľmi „nezdravý“ vzťah so svojou najlepšou priateľkou Gayle King. Tá, okrem iného, pracuje aj ako editorka magazínu O, ktorý vychádza každý mesiac s Oprah Winfrey na titulnej strane.
„Ak nie sú spolu, päť- až šesťkrát denne si volajú. Nie je to normálne.“
Oprah zareagovala pokojne, s úsmevom, svoju „macochu“ nekomentovala, len na adresu Gayle povedala: „Je to mama, ktorú som nikdy nemala, sestra, ktorú by chcel každý mať, kamarátka, akú si každý zaslúži. Nepoznám lepšieho človeka.“
Bulvár sa o detstvo Oprah začal opäť zaujímať minulý rok na jeseň, keď zomrela jej matka. Samotná Oprah poprosila o pokoj, ktorý si rodina zaslúžila, no novinári opäť americkej verejnosti pripomenuli, že jej matka pred smrťou pochovala dve deti, polovičných súrodencov Oprah. Brat umrel ako 29-ročný na komplikácie spôsobené vírusom HIV, sestra sa v 43 rokoch pravdepodobne predávkovala liekmi. Nažive ostala už len polovičná sestra, o ktorej sa Oprah dozvedela až ako dospelá žena. Matka ju totiž dala na adopciu s tým, že nie je schopná postarať sa o všetky deti.

Knihy a knižný klub
Oprah naučila Ameriku znovu čítať. Akože, asi nie doslova, ale jej Knižný klub mal brutálnu odozvu. Kniha, o ktorej hovorila, sa okamžite dostala medzi najväčšie bestsellery. A jej knihy sú bestsellermi stále. Tá posledná, ktorá vyšla len pred pár mesiacmi, sa volá The Path Made Clear: Discovering Your Life's Direction and Purpose. Je presne o tom, čomu sa Oprah venuje teraz. O sebaláske, o šťastí, ktoré je v nás, o tom, že svoju cestu si určujeme my. Ak máte pocit, že niečo také práve potrebujete čítať, do toho! 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 03:52