shutterstock.com
StoryEditor

Čo robia, že sú stále tak krásne? Toto sú tajomstvá večne mladých celebrít

18.05.2020, 10:30
Celebrity
Hviezdy u nás i v zahraničí pôsobia ako dokonalí ľudia s dokonalou figúrou, žiadne vrásky, bezchybná pleť. Vo väčšine prípadov to však nie je iba zásluhou zdravej životosprávy a drahých krémov. Herečkám, umelkyniam či modelkám k tomu dopomáhajú aj estetickí lekári či plastickí chirurgovia.

Drakuloterapia
Toto ošetrenie patrí nielen medzi efektívne metódy omladenia. Vo svete medicíny sa osvedčila pri regenerácii pokožky či hojení jaziev. Pri tejto procedúre sa využíva vlastná krv každého pacienta. Ide o zanedbateľný odber, do 16 mililitrov. Následne sa odobratá krv umiestni do špeciálnej centrifúgy, kde sa od krvi oddelia jednotlivé časti. Dôležité sú krvné doštičky, ktoré obsahuje jedna zo zložiek – plazma. Jej súčasťou sú totiž rôzne rastové faktory a proteíny, ktoré regenerujú pokožku. Zároveň podporujú a urýchľujú jej hojenie. Získaná plazma sa bezprostredne aplikuje priamo na miesto, ktoré si zákrok vyžaduje. Ošetrenie trvá približne 30 až 45 minút. Pre dosiahnutie optimálneho efektu je vhodné podstúpiť tri až päť opakovaní. Už po absolvovaní troch terapií pretrvávajú účinky drakuloterapie počas ôsmich mesiacov až jedného roka. Drakuloterapiu obľubuje a pravidelne absolvuje speváčka Emma Drobná.

Niťový lifting
Nielen hviezdy dobre vedia, že vrásky zďaleka nie sú jediným znakom pribúdajúceho veku. Starnutie spôsobuje aj pokles kože v oblasti tváre a krku. S tým si však poradí čoraz populárnejšia metóda zlatých nití, nazývaná aj APTOS. Nite predstavujú efektívny spôsob, ako kožu pozdvihnúť. Tento typ zákroku sa používa najčastejšie na korekciu strednej časti tváre, sánkového oblúka, horného obočia a oblasti ústnych kútikov. Výhodou je krátky operačný čas a rýchla rekonvalescencia. Obľúbený je medzi ženami v strednom veku, keďže poskytuje možnosť korigovať drobné asymetrie a opakovať ho po niekoľkých rokoch, približne po piatich. Ošetrenie sa vykonáva špeciálne tvarovanými dlhými ihlami, cez ktoré sú aplikované polypropylénové nite. Na tvári tak neostanú žiadne stopy po rezoch alebo jazvy. Pleť sa po zlatých nitiach stáva pružnejšou a vznik ďalších vrások je na určitý čas minimalizovaný. Okrem toho spevňuje tkanivá. Výsledný efekt sa dostaví bezprostredne po zákroku a hojenie trvá približne sedem dní. Takýto lifting podstúpila aj známa česká modelka Simona Krainová.

Bunková terapia
Medzi najefektívnejšie spôsoby omladzovania patrí bunkové MCT ošetrenie, ktoré využíva telu vlastné kožné bunky. Tie z miesta podania rovnomerne migrujú a začínajú tak produkovať kolagénové vlákna, tvoriace podkožnú hmotu. Stimuláciou tvorby týchto proteínov sa pleť opäť napína, čím dochádza ku korekcii a vyhladeniu vrások. Mechanizmus účinku je založený na biologických princípoch regenerácie pokožky. Odber buniek prebieha za prísnych aseptických podmienok na operačnej sále. Nejde však o bolestivý ani strašidelný zákrok. Bunky sú odoberané prostredníctvom malej vzorky kože spoza ucha. Celý proces netrvá viac ako 15 minút. Zo vzorky sa v laboratóriu za prísnych podmienok vyselektujú fibroplasty, teda kožné bunky, ktoré sa šesť až osem týždňov kultivujú. Po kultivácii sa podrobia kontrole kvality a kontrole morfológie. Až potom sú transportované na kliniku, kde sa aplikujú priamo do podkožia tváre, krku, dekoltu či rúk. Jedinečnosť terapie spočíva aj v tom, že prvé pozitívne výsledky sa dostavia už po šiestich týždňoch od aplikácie. Miesto podania nielen omladia, ale majú veľký význam aj pri hojivých a regeneračných procesoch, teda pri minimalizovaní jaziev, akné i popálenín. Na Slovensku medzi prvými tento zákrok vyskúšala moderátorka a spisovateľka Eva Černá.

Laserové ošetrenie
Využitie lasera v estetickej medicíne je viacúčelové. Využíva sa ako metóda na oddialenie starnutia. Ide o fotorejuvenizáciu, metódu, ktorá pracuje na báze intenzívneho pulzného svetla a využíva princíp zničenia vybraných buniek teplom. Svetlom sa cielene prehrievajú farebné zmeny pokožky, ktoré sa následne odstránia, v hlbších vrstvách dochádza k deštrukcii poškodených vlákien a k formovaniu nového kolagénu. Výsledkom je spevnenie kože, zvýšenie jej elasticity a redukcia vrások, pleť sa rozžiari, farebne zjednotí a vypne. Laser pomáha pri odstraňovaní pigmentácií, rozšírených cievok, ale aj nežiaduceho ochlpenia. Takéto ošetrenie sa však nepriatelí s UV žiarením, preto nie je vhodné podstúpiť tieto zákroky v letných mesiacoch. Pred ošetrením by ste nemali byť približne 4 až 6 týždňov vystavený priamemu slnečnému žiareniu. Po laserovom zákroku je potrebné približne mesiac chrániť pokožku používaním krému s vysokým ochranným UV faktorom. Toto omladenie odporúča aj nestarnúca herečka Zdena Studenková.


Aké sú kontraindikácie, ktoré neumožňujú ženám absolvovať skrášľujúce zákroky? Odpovedá MUDr. Janka Holešovská, MBA, vedúca lekárka kliniky Medicor v Poprade:
Medzi kontraindikácie pri absolvovaní akéhokoľvek zákroku patrí akútny infekt, akútne kožné či autoimunitné ochorenie. Zákroky by nemali absolvovať ani tehotné a dojčiace ženy či osoby, ktoré ešte nedosiahli 18 rokov. Ošetriť sa nesmú ani pacienti, ktorí za posledné dva týždne pred zákrokom užívali antibiotiká alebo antivirotiká. Sú však aj špeciálne kontraindikácie pri konkrétnych ošetreniach. Ak pacient užíva lieky na riedenie krvi, musíme rátať so zvýšeným krvácaním, čo v niektorých prípadoch môže spôsobovať zväčšenú tvorbu modrín. Avšak v prípade chirurgických zákrokov, akými sú napríklad operácie viečok, by to mohlo zapríčiniť aj vážnejšie zdravotné dôsledky. Vždy je to na zvážení a posúdení konkrétneho lekára.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
10. apríl 2024 20:41