Wikimedia
StoryEditor

Svoju manželku podvádzal so svojou sesternicou. Aký bol v skutočnosti vedec Albert Einstein?

20.04.2020, 11:30
Celebrity
Meno Alberta Einsteina sa vo svete využíva ako synonymum múdrosti a bystrosti.. aký bol však v súkromnom živote?

Azda najznámejší fyzik sveta viedol naozaj zaujímavý život. Aj keď ho z jeho a jeho myšlienky uznáva celý svet, z druhej strany sa väčšine ľudí ako dobrý človek nepozdával. Jeho egoistická povaha sa prejavila najmä počas vzťahov - po tom, čo sa zamiloval do svojej spolužiačky, ktorá mala taktiež našliapnuté na kariéru úspešnej matematičky a fyzičky, si ju zobral za ženu a Mileva sa tak vzdala svojich snov a ambícií preto, aby vychovávala ich päť detí.

Po tom, čo vyhral Albert Einstein Nobelovu cenu, všetky peniaze ponúkol svojej manželke a to preto, aby sa s ním rozviedla bez škandálov. V tom čase sa totiž fyzik zahľadel do svojej vlastnej sesternice Elsy, ktorá sa narodila sestre Einsteinovej matky.

Čo bolo však horšie, fyzik sa svoju ženu rozhodol opustiť po tom, čo sa im narodil psychicky chorý syn. Eduard, ktorý trpel schizofréniou a väčšinu života strávil hospitalizovaný v psychiatrických liečebňach. Už vtedy začal Einstein zahýbať, no jednalo sa len o nevýznamné aférky. Napriek tomu, že mu Mileva pomáhala, opravovala výpočty a práce, starala sa o neho - Albert to nijako zvlášť neocenil. 

Ani v druhom manželstve so svojou sesternicou Elsou nebol Einstein ukážkovým manželom. Na sklonku života si našiel ďalšiu milenku, ktorá jeho pozornosť upútala dlhšie než pár hodín - ruskú agentku Margaritu Konenkovovu. O ich milostnom vzťahu svedčia aj listy, ktoré sa uchovali....

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 14:52