Wikimedia
StoryEditor

Legendárna speváčka Ilona Csáková: Nadbytočné kilá mi zobrali sebavedomie

19.03.2020, 08:00
Celebrity
Na pódiu stála Ilona Csáková prvýkrát v šestnástich, tesne pred štyridsiatkou zvažovala koniec kariéry. Po pôrode nemala totiž žiadne sebavedomie.

Ako dlho trvalo, kým ste si povedali, že sa vám darí skĺbiť rodinu s kariérou?
V tehotenstve a potom v šestonedelí som si vsugerovala, že už kariéru nenaštartujem. Nostalgicky som si hovorila, že som si tie roky pekne užila a úplne prejdem inam. Ako sa potom hladina hormónov porovnávala a už som nebola v takom ošiali, začalo mi vŕtať hlavou, že ma tá profesia bavila a inú neviem. Prvýkrát som išla na vystúpenie, keď mal Danik štyri mesiace.

Ako ste sa cítili?
Strašne som sa bála, že nie som poriadne rozospievaná, nemala som žiadne sebavedomie, navyše som riešila, že som tučná. Dnes si s odstupom času hovorím, že som sa zbytočne stresovala z nadváhy. Mala som naopak nárok na pocit hrdosti, že som dala synovi život. Začala som na sebe pracovať, darilo sa mi kilá pomaly zhadzovať a naberať to vzdialené sebavedomie. Zistila som, že sa tej práce nedokážem len tak vzdať. Baví ma sa starať o domácnosť, o deti, ale nestačí mi len to.

S každým tehotenstvom ste výrazne pribrali. Čo sa stalo?
Váhové výkyvy máme v rodine. Akonáhle si trošku povolím uzdu, kilá letia hore, pretože nie som úplne disciplinovaná. Keby som mala hovoriť o svoje celoživotnej spolupútničke, tak to bude určite diéta. Vyskúšala som ich desiatky, vrátane hladovania. S odstupom času pochopiteľne viem, že to je tá najväčšia blbosť, čo som mohla urobiť, pretože človek si môže rozhádzať metabolizmus a je hrozne ťažké ho potom priviesť do normálu. To, že tehotenstvo pre mňa bude znamenať veľa kíl navyše, som tušila. Prvýkrát som pribrala dvadsaťpäť kíl, druhýkrát dvadsaťdva. A nebolo ľahké sa ich zbaviť.

Ako sa vám to podarilo?
Disciplínou, ľahkým odriekaním a množstvom pohybu. Po druhom synovi som mala ešte aj boľavý chrbát, tak som začala pravidelne dvakrát týždenne chodiť na pilates. Vynechávam ho len, keď som na cestách. Už sa mi to darí štyri roky, vďaka šikovnej trénerke, s ktorou riešim aj životosprávu.

Teraz ste so svojou postavou spokojná?
Som, pretože sa mi ďalej darí pomaly chudnúť. Nedávno som vysadila múku. Milujem pečivo, lenže ženám po štyridsiatke vraj múka nerobí dobre.

Behaniu ste neprepadli?
Nie, ale trénerka ma nabáda k rýchlej chôdzi, tak som sa do zimy svižne prechádzala po lese. Pekne nádych, výdych, pracovať aj s rukami. Začnem zase síce až na jar, no teším sa.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 15:34