Wikimedia
StoryEditor

Jej manžel s ňou bol do posledného výdychu. Legendárna speváčka Eva Pilarová zomrela

14.03.2020, 10:45
Celebrity
Známa speváčka zomrela vo veku 80 rokov...

Legenda českej populárnej hudby, speváčka Eva Pilarová, oslávila 9. augusta 80. narodeniny. Rodáčka z Brna, rodným menom Eva Bojanovská, sa od detstva hudobne vzdelávala, hrala na klavíri, spievala v detskom chrámovom zbore a v detskom zbore Československého rozhlasu v Brne. Neskôr vyštudovala operný spev, po ktorom ju azda najviac preslávila spolupráca s Waldemarom Matuškom. Ten si ju vybral ako partnerku do legendárneho hitu Ach, ta láska nebeská z decembra 1961.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

R. I. P. Byla jste skvělá dámo! ? #jenebezpecnedotykatsehvezd #evapilarova

Príspevok, ktorý zdieľa Diana Sen (@sendiana),



V roku 1962 prešla s Matuškom do divadla Rokoko. Ešte v tom roku získala zlatú medailu v oblasti jazzového spevu na Svetovom festivale mládeže v Helsinkách. Z viacerých piesní v Rokoku bolo najväčším hitom opäť dueto Tam za vodou v rákosí z apríla 1963. V roku 1964 sa do Semaforu vrátila. Premiéru pred kamerou mala vo filme Kdyby tisíc klarinetů, kde spievala dueto s Karlom Gottom Je nebezpečné dotýkat se nebe. V júni 1967 na druhom ročníku Bratislavskej lýry vyhrala zlatú lýru za pieseň Rekviem.



Jej popularita stále rástla, už v prvom ročníku ankety Zlatý slávik za rok 1962 bola tretia, speváci aj speváčky boli iba v jednej skupine, vyhral Waldemar Matuška. Rok nato bola tretia, vyhral Karel Gott. Za rok 1964 už mali sólovú kategóriu speváci aj speváčky, pričom u speváčok vyhrala Eva Pilarová. Zlatého slávika získala aj za roky 1965, 1967 a 1972.V roku 1965 odišla na sólovú dráhu, založila si vlastnú skupinu, často vystupovala v zahraničí, hlavne na Kube a v Sovietskom zväze. Vo februári 1973 ju zachránila Božia ruka. S kapelou koncertovali na Kube. Kapela sa vrátila do Prahy, Pilarová ostala na Kube. Lietadlo havarovalo tesne pred pristátím v Prahe. Nikto z jej kapely haváriu neprežil.

V 70. rokoch sa začala viac venovať džezu a swingu. Koncertovala s orchestrami Karla Vlacha a Karla Kraugartnera aj Gustava Broma. Keďže jej dvaja bývalí manželia emigrovali na Západ, mohla koncertovať iba v bývalom socialistickom tábore. Situácia sa zmenila až po roku 1989, koncertovala v USA, Kanade, Austrálii a väčšine európskych krajín. Venovala sa aj fotografovaniu, je o nej známe, že je výbornou kuchárkou, vydala šesť kuchárskych kníh s receptami.

Eva Pilarová sa trikrát vydala. Prvým manželom bol hudobník Milan Pilar, druhým spevák Jaromír Mayer. Obaja emigrovali na Západ. Tretím manželom je od roku 1984 tanečník Jan Kolomazník. Z prvého manželstva má syna Milana.

Zdravotné problémy Pilarovej sa začali v roku 2018, keď si doma pri nešťastnom páde zlomila rameno a stehennú kosť. Zlomeniny ju pripútali na dlhú dobu na lôžko a dokonca musela podstúpiť aj reoperáciu.
Keď sa začalo blýskať na lepšie časy, podrobila sa v októbri 2019 plánovanému zákroku obličky a dostala stent - lenže začala mať problémy s lymfou. Bojovať však viac už nedokázala a v sobotu, 14.marca, jej obličky zlyhali. Do posledného momentu s ňou bol jej manžel Ján Kolomazník.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

EVA PILAROVÁ ? #evapilarova

Príspevok, ktorý zdieľa Monika Navrátilová (@monika_navratilova_photography),


menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
22. apríl 2024 14:47