Wikimedia
StoryEditor

Bojovala za naše práva. Clare Zetkinovej vďačíme nielen za Medzinárodný deň žien

08.03.2020, 16:40
Celebrity
Ľavicová politička a bojovníčka za ženské práva presadzovala napríklad to, aby ženy mohli pracovať a neboli závislé od svojich mužov.

Jedna z najznámejších političiek socialistickej doby, Clara Zetkin, sa narodila počas cisárskeho režimu v roku 1857. V tejto dome nesmeli byť ženy súčasťou politických organizácií alebo sa jednoducho zúčastňovať stretnutí s politickým kontextom. Právo vstúpiť do sveta politiky ženy získali až v roku 1902. 

Clara Zetkin túto možnosť využila, a tak vytvorila ženskú sekciu Nemeckej sociálnodemokratickej strany. Ženy sa totiž síce mohli angažovať v politike, no oddelene od mužov. Aj tento zákon Clara kritizovala a bojovala ďalej za práva tých, ktorí ich mali obmedzené - najmä ženy, pri ktorých presadzovala napríklad rovnakú odmenu za prácu, ako vykonávajú muži. Taktiež však podporovala slobodné rozhodnutia žien v súkromnom živote.Zastávala názor, že každá žena právo rozhodnúť sa, koľko detí bude mať a kedy sa bude vydávať.

Svoje názory prezentovala v žurnále, kde zastávala post editorky. Die Gleichheit (Rovnosť) vychádzal najmä v okruhoch robotníckej triedy a jeho hlavnou podstatou bolo rozšíriť povedomie o spôsoboch, ako je možné odstrániť nerovnosť žien vo svete mužov. Clara verila tomu, že žena sa môže stať skutočne emancipovanou len vtedy, keď bude mať v spoločnosti rovnaké postavenie ako muž. Na prvej medzinárodnej ženskej konferencii v roku 1910 v Kodani presadila vznik sviatku Medzinárodného dňa žien, vtedy ešte bez určenia pevného dátumu.

Zetkin však nebola len zarytou bojovníčkou za ženské práva, ale aj za svet bez násilia. Kvôli svojim protivojnovým názorom skončila viackrát za mrežami. Aj kvôli tomu neskôr emigrovala do Ruska, kde spolupracovala s Leninom. Vyzývala taktiež pracujúce ženy, aby sa podieľali na boje za práva, ktoré im patria. 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Es lebe der 8. Maerz #klarazetkin #8mart #frauentag #frauenarbeit #gleichheit

Príspevok, ktorý zdieľa gülfer akkaya (@gulferakkaya),

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 04:33