shutterstock.com
StoryEditor

Herečka Emilia Clarke: Deväť prekvapujúcich faktov, ktoré ste o nej ani len netušili

18.02.2020, 18:00
Celebrity
Vychádzajúca hviezda hereckého neba a roztomilé dievčatko, ktoré máte chuť objať vždy, keď ho vidíte. Aj tak by sa dala charakterizovať Emilia Clarke, ktorá o svoj terajší život musela zabojovať. Vážne a doslova zabojovať.

Celé meno: Emilia Isabelle Euphemia Rose Clarke
Dátum narodenia: 23. októbra 1986 (33 rokov)
Miesto narodenia: Londýn
Výška: 157 cm
Číslo topánok: 36
Oficiálny status: slobodná

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa @emilia_clarke,

​Vždy sme mali rady takéto ženy. Usmiate, milé, trošku bláznivé, chaotické a tie, čo pôsobia tak, že ich chcete za kamošku. Dobre sa na ne pozerá, rozosmejú vás aj dojmú, súcitíte s nimi aj plačete, keď sa im niečo zlé stane. Lebo pocit. Presne takto to bolo, keď sme videli film Me Before You (Predtým ako som ťa spoznala), nádejali sa a potom plakali na jeho konci tak, že na nás naši muži pozerali ako na blázna. Teda aspoň u nás to tak bolo, keď ma ten môj našiel na gauči „zajakávať sa“ do osemdesiatej piatej osoplenej vreckovky. Bezmocná Emilia, teda Louisa Clarková, sa hnevala, plakala, trápila sa... a my spolu s ňou. Lebo nám to celé bolo ľúto. Rovnako ako sme smútili prednedávnom pri vianočnom filme Last Christmas, keď poučená Kate zistila, že jej milovaný Tom bol vlastne celý čas mŕtvy... A aby toho nebolo málo, tak si do tretice možno poplakali aj fanúšičky fenomenálne úspešného seriálu Hra o tróny, keď milovaná dračia kráľovná Daenerys Targaryen umiera rukou svojej osudovej lásky. A fakt to bolo silné! Plakala totiž aj samotná Emilia, keď čítala v scenári o smutnom konci blonďavej postavy, za ktorú dvakrát vyhrala cenu Emmy (2013, 2015) a v roku 2011 aj Scream Awards za prelomový ženský herecký výkon. Navyše to stihla pred tridsiatkou a myslíme si, že sa to iba začína... Aj keď len prednedávnom sa svet dozvedel, že pri nej stáli všetci svätí!

Predurčená na plátno, no nie hneď
Emilia vyrastala v anglickom Berkshire s rodičmi a mladším bratom a jej záujem o herectvo sa prejavil už v troch rokoch. Jej otec bol totiž zvukový technik v divadle, a keď videla muzikál Show Boat, na ktorom pracoval, do divadla sa celkom zbláznila. Malé okaté dievčatko neváhalo a pustilo sa do práce. Po štúdiu na súkromnej katolíckej škole nastúpila na St Edward's School v Oxforde, kde je štúdium drámy dôležitou súčasťou študentského života. Práve tam sa Emilia konečne predviedla v dvoch divadelných hrách a túžba presadiť sa v tomto odvetví bolo taká silná, že si podala prihlášky na tri prestížne divadelné akadémie v Londýne. Ani na jednu ju však neprijali. Mladej Emilii tak nezostávalo nič iné ako nastúpiť do práce a drieť ako bežnej Londýnčanke v jej veku, žiť klasický život mladej ženy a užívať si život. Emilia k tomu pridala cestovanie po svete, ako 18-ročná sa napríklad vydala s batohom na chrbte do juhovýchodnej Ázie a jej kroky zamierili na rôzne ďalšie miesta až do ďalekej Afriky, čo z nej urobilo nielen vášnivú, ale aj skúsenú cestovateľku a ostrieľanú „ženskú“ (vieme, toto pomenovanie sa k zjavu tejto milej slečny nehodí, ale potrebovali sme tomu dodať vážnosť). Dôležité však je, že svojho sna sa nikdy nevzdala. Po návrate skúsila ešte raz šťastie a podarilo sa. Bola prijatá na lukratívnu divadelnú školu Drama Centre London. Len pre zaujímavosť, navštevovali ju napríklad aj Colin Firth či Pierce Brosnan. Dokončila ju v roku 2009 a počas rokov, ktoré tam strávila, hrala v 10 divadelných hrách. A sen malého dievčatka sa pomalými krokmi konečne začal plniť.

Vitaj, Emilia!
Už to ani netrvalo dlho. Ešte počas školy bola totiž obsadená do televíznej reklamy a svet kamier jej veľmi svedčal. Jej skutočný debut prišiel v roku 2010, keď si zahrala v jednej epizóde seriálu Doctors. O rok neskôr prišla jej životná úloha v seriáli Game of Thrones a Emilia v nej zotrvala všetkých 8 sérií. Medzi nakrúcaním seriálu to rozbalila naplno a zahrala si v mnohých filmoch rôzneho zamerania od hudobných drám až po dobrodružné sci-fi po boku Arnolda Schwarzenegera. Minulý rok sme ju mohli vidieť aj vo vážnej úlohe vo filme Above Suspicion, ktorý je skutočným príbehom o mladej žene z chudobných pomerov, ktorá sa stane prominentnou informátorkou. My si však nemôžeme pomôcť a stále tvrdíme, že najviac jej svedčia roly, kde hrá samu seba – trošku naivnú, pobláznenú a najmä pozitívnu osobu, pričom charakteristicky krčí obočie, ktoré je najviac viditeľným znakom jej výraznej a nenapodobiteľnej mimiky. Práve vďaka nej pôsobí stále ako malé dievčatko s obrovským srdcom a dobrou povahou. A presne preto je iná. Nenapodobiteľná. Sympatická.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa @emilia_clarke,

Hra nielen o tróny, ale aj o život
Len minulý rok sa Emilia pre časopis The New Yorker rozpovedala o udalostiach, ktoré radikálne zasiahli do jej života v rokoch 2011 a 2013, teda počas nakrúcania seriálu Game of Thrones. Práve vtedy, keď sa tento trhák dostával do najväčšej slávy, podstúpila prvú operáciu mozgu pre vydutie mozgovej tepny (aneuryzmy). K tomu prišlo po náročnom fyzickom tréningu počas nakrúcania a lekári jej život zachránili na poslednú chvíľu. Mala krvácanie do mozgu a náročná operácia trvala 3 hodiny. Ako sa sama Emilia vyjadrila, neskôr zistila, že v dôsledku mozgovej aneuryzmy umiera až jedna tretina ľudí. Po operácii mala problémy s pamäťou. „Videla som pred sebou celý svoj život a myslela som, že už nestojí za to ho žiť. Ako herečka si potrebujem pamätať svoje repliky a ja som si nemohla spomenúť ani na vlastné meno,“ zverejnila v eseji, ktorú publikoval The New Yorker. Lekári jej navyše oznámili, že na ľavej strane má tiež aneuryzmu, ktorá môže spôsobiť krvácanie, vylúčené však nie je, že sa vôbec nič nestane. Emilia sa tak rozhodla pokračovať vo svojej milovanej práci a opäť nakrúcala. Ďalšiu operáciu podstúpila o dva roky neskôr, druhá aneuryzma ju totiž zradila, keď uvádzala na slávnom Broadwayi hru Holly Golightly. Zväčšila sa totiž na dvojnásobok a operovať museli cez lebku. Do hlavy jej dali pliešky z titánu a mala príšerné bolesti. „Občas som stratila všetku nádej. Nedokázala som sa ani nikomu pozrieť do očí, mala som záchvaty paniky a úzkosti. A bola som dokonca presvedčená o tom, že to neprežijem,“ spomína na ťažké chvíle herečka, o ktorej by málokto povedal, že sa skutočne ocitla na hranici života a smrti. Našťastie, teraz je mimo ohrozenia a ďalej môže robiť to, čo miluje. Sme vôbec všetci vďační, ako to dopadlo! Veď predsa chceme sa na ňu pozerať ešte dlho predlho, tlieskať a radostne sa spolu s ňou škeriť pri jej úspechoch. Lebo zlatá, milá, usmievavá Emilia Clarková. Preto.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa @emilia_clarke,

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 04:33