shuttetstock.com
StoryEditor

Nie je to iba o sláve a popularite. Týchto 10 slávnych žien pomáha svetu

18.02.2020, 13:00
Celebrity
Každá inak, každá svojím spôsobom. Ale všetky môžu byť pre nás inšpiráciou.

1. Meryl Streep
Legendárna herečka bola viac ako dvadsaťkrát nominovaná na Oscara. Bola aj je jednou z najsledovanejších a najuznávanejších herečiek storočia, ktorú svet obdivuje nielen vďaka jej hereckej kariére, ale aj vďaka charitatívnej činnosti. Spolu s manželom Donaldom Gummerom založila nadáciu s menom Silver Mountain Foundation for the Arts, ktorej cieľom je podporovať nielen umenie, ale aj ľudí na vozíku, bez domova, vysoké školy či americké národné múzeum žien. Nadácia každoročne venuje milióny charitám, Meryl ani Donald si z nej nevezmú ani cent. Ľudia, ktorí prispievajú, sa tak nemusia obávať, že ich peniaze skončia niekde v drahom kabáte, Meryl si predsa na také veci nikdy nepotrpela (s výnimkou Mirandy v Diabol nosí Pradu :-)).

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Meryl Streep (@merylstreep),

2. Michelle Obama
Počas pôsobenia jej manžela Baracka Obamu v Bielom dome Michelle spolu s ním prispela viac ako milión dolárov na charity, z čoho asi 54 % bolo zameraných na pomoc deťom. Amerika vždy bojovala s podmienkami, v ktorých žijú vojnoví veteráni, ktorí potrebujú či už finančnú, zdravotnú, alebo psychologickú pomoc, preto najvyššia suma, akú kedy pár venoval charite, bola určená práve na podporu veteránov a ich rodín. Po skončení vlády Baracka Obamovci neprestali pomáhať, naopak, zaujímajú sa o nadácie, ktoré pomáhajú rodinám, ktoré zasiahli prírodné katastrofy, ľudom bez domova, vývinu vedy či zlepšovaniu podmienok na život v Afrike.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Michelle Obama (@michelleobama),

3. J. K. Rowling
Autorka knižnej série o Harrym Potterovi stratila titul miliardárky po tom, čo venovala odhadom 160 miliónov dolárov charite. Rowlingová sa stala prvou spisovateľkou, ktorá sa dostala do rebríčka miliardárov magazínu Forbes, čo jej však nevydržalo. Po tom, ako peniaze venovala charite a suma sa skombinovala s vysokými daňami v Británii, klesol jej majetok o pekných pár libier dole. A to už je úctyhodné. Založila si dokonca aj vlastnú nadáciu s názvom Lumos, ktorá podporuje siroty po celom svete, no momentálne sa zameriava hlavne na Afriku. Spisovateľka sa vyjadrila, že s peniazmi, ktoré zarobila, sa rozhodla zaobchádzať múdro a využiť ich správne, hlavne ak ich je omnoho viac, ako ona sama potrebuje. Klobúk dole!

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa JK Rowling (@jkrowlingoff),

4. Ellen DeGeneres
Fanúšikovia The Ellen Show si určite pamätajú diel, v ktorom Ellen oslavovala svoje šesťdesiate narodeniny a jej manželka Portia De Rossi jej prišla dať darček. Portia založila v mene moderátorky Ellen DeGeneres nadáciu Wildlife Fund, ktorá sa stará o zachraňovanie divokých zvierat pred vyhynutím. Ellen bola už od mladého veku fascinovaná Diane Fosseyovou, ktorá svoj život venovala starostlivosti o ohrozený druh goríl. Jej manželka sa na jej narodeniny preto rozhodla postaviť chovnú stanicu práve pre tieto gorily v Rwande. Za boj za práva zvierat a ich voľnosť dostala v roku 2016 od prezidenta Baracka Obamu medailu za mier. A to nie je všetko. Keď Ellen moderovala odovzdávanie Oscarov, spravila si selfie s hercami Bradleym Cooperom a Jennifer Lawrence. Fotka nielen že obletela internet, zarobila až tri milióny dolárov, z čoho polovicu venovala Ellen detskej nemocnici.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa BAME Recruitment (@bamediversity),

5. Beyoncé
V očiach mnohých sa Beyoncé rokmi stala stelesnením divy a ženskej sily, čo si aj ona sama uvedomuje a využíva naplno. Speváčka sa aktívne venuje šíreniu myšlienok feminizmu, za ktoré sa, jej vlastnými slovami, „odmieta ospravedlňovať“ svojmu celosvetovému publiku na sociálnych sieťach, rovnako propaguje charitu a dobročinné nadácie. Má aj vlastnú, volá sa Beygood Foundation a venuje sa podpore rodín zasiahnutých prírodnými katastrofami či zbieraniu vianočných darčekov pre deti po celom svete.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Beyoncé (@beyonce),

6. Amal Clooney
Amal je známou právničkou, ktorá celú svoju kariéru zasvätila boju za ľudské práva a pomoci utečencom, ktorým robila advokátku. Svojho manžela Georgea Clooneyho stretla na charitatívnej akcii v roku 2013, kde sa dohodli na spolupráci pri založení nadácie Clooney Foundation for Justice, ktorá bojuje za práva ľudí pod nátlakom vlády na súdoch. Manželský pár sa tiež angažoval v propagácii a podpore pochodov March For Our Lives, ktoré boli organizované študentmi po celej Amerike, hlavne tými, čo prežili útoky strelcov v škole, a žiadali o sprísnenie práv na vlastnenie zbraní v krajine.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa LookStyler (@lookstyler),

7. Oprah Winfrey
Po dlhých rokoch jej pôsobenia sa meno Oprah Winfrey stalo synonymom slov charita či dobrosrdečnosť. Moderátorka mala hlavné slovo pri výstavbe dievčenskej akadémie v Južnej Afrike, ktorá sa zameriava na výučbu správneho vodcovstva. Okrem toho každý rok podporuje organizáciu, ktorá bojuje proti domácemu násiliu, pomáha deťom v núdzi a prispieva aj zvieracím útulkom. Po tom, čo New Orleans zasiahol tragický hurikán Katrina, Oprah darovala sumu 10 miliónov dolárov mestu a zasiahnutým rodinám. Ameriku šokovala, keď v priamom prenose svojej šou rozdala svojmu publiku po 1 000 dolárov, teda každý z tristo divákov dostal peniaze na to, aby ich dal na charitu podľa vlastného výberu, alebo keď celému publiku rozdala autá.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Oprah (@oprah),

8. Kim Kardashian
Hviezda najsledovanejšej reality šou na svete Kim Kardashian sa v roku 2017 rozhodla, že nechce byť známa iba tým, že ju neustále vidieť na televíznych obrazovkách či sociálnych sieťach, a preto sa rozhodla ísť po rovnakej kariérnej dráhe ako jej otec Rob Kardashian a stať sa právničkou. Mnohým ľuďom jej nápad vyčaril pobavený úsmev na tvári a málokto tomu naozaj veril. Až kým sa na titulkách časopisov neobjavili novinky, ako dostala na slobodu väzenkyňu, ktorej vyjednala preverenie jej prípadu s prezidentom Donaldom Trumpom. V posledných mesiacoch sa jej podarilo dostať na slobodu viac ako 20 federálnych väzňov, väčšina z nich mala pred sebou doživotie. Popri štúdiu práva aktívne pomáha právnikom, s ktorými pracuje, bojovať za reformu kriminálneho práva a tvrdí, že bojovať za druhých, slabších ľudí, sa stalo jej vášňou.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Kim Kardashian West (@kimkardashian),

9. Emma Watson
Len v tomto roku herečka Emma Watson venovala viac ako 1,4 milióna dolárov kampani proti sexuálnemu obťažovaniu. Emma má však za sebou dlhú históriu podporovania rôznych nadácií, ktorá ju priviedla na pozície ako ambasádorka Women Goodwill či kľúčový člen iniciatívy HeForShe. V roku 2009 na svoje narodeniny vyhlásila, že nechce, aby jej ľudia posielali dary, ale aby radšej prispeli UNICEF. Herečka rovnako bojuje proti vydaju maloletých, a dokonca si zabeatboxovala v pesničke, ktorá hovorí o rovnoprávnosti žien a mužov.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Emma Watson (@emmawatson),

10. Rihanna
Speváčka Rihanna pochádza z Barbadosu, zo slnečného ostrova v Karibskom mori, kde život nebol vždy ľahký, preto vie, aké to je pre ľudí po celom svete žiť v chudobe a neprajných podmienkach. Stala sa ambasádorkou UNICEF a podarilo sa jej priviesť čistú pitnú vodu deťom na rôznych miestach sveta. Okrem práce pre UNICEF si založila aj vlastnú nadáciu s názvom Clara Lionel Foundation s programom štipendií, ktorá pomáhala študentom z Karibiku s prípravou na vysoké školy v Spojených štátoch. Za jej snahu jej Harvardova univerzita v roku 2017 udelila ocenenie za dobročinnosť. Rihanna taktiež každoročne prispieva nadáciám, ktoré pomáhajú mladým ľuďom dosiahnuť vzdelanie.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa L I T T L E N A V Y (@rihpizz),

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 11:15