shutterstock.com
StoryEditor

Aj my v Evite máme zoznam žien, ktoré nás fascinujú. Nicole Kidman je jednou z nich

17.12.2019, 16:00
Celebrity
Táto austrálska herečka s poriadne dlhým zoznamom prestížnych filmových ocenení je známa na celom svete. Niet sa teda čo čudovať, že Nicole Kidman patrí medzi najviac vážených austrálskych občanov. Okrem herectva je však známa aj svojimi filantropickými projektmi i zaujímavým životným príbehom.

Vyrástla v Austrálii, kde aj začala svoju kariéru a do Hollywoodu sa presťahovala, aby si mohla splniť svoje sny. A veru, ako malé dievčatko asi ani nesnívala o sláve, ktorá ju čakala. Keďže však pre všetkých rovnako platí – rovnováha musí byť, kráska zažila aj veľmi smutné veci, nad ktoré by sa dokázal povzniesť asi len málokto.

Narodená na Havaji
Uhádli by ste, koľko má Nicole rokov? Zrejme by ste jej tipovali niečo vyše 40, no má už 52! Narodila sa 20. júna 1967. Miesto jej narodenia je zaujímavé – austrálska matka Janelle Ann, ktorá bola zdravotnou sestrou, ju priviedla na svet na Havajských ostrovoch v meste Honolulu, kde aj s otcom Davidom Kidmanom, biochemikom a klinickým psychológom, do jej štyroch rokoch žili. Práve preto má Nicole austrálske aj americké občianstvo. Má mladšiu sestru Antoniu, s ktorou sa veľmi podobajú a majú spolu veľmi pekný vzťah. Antonia sa v dospelosti stala televíznou moderátorkou a novinárkou. Do školy začala Nicole chodiť už v Sydney. Popri škole navštevovala hodiny baletu a už v detskom veku sa začala zaujímať o herectvo. Trošku známou sa stala už počas základnej školy. Život rodiny však skomplikovala choroba – Nicolinej matke diagnostikovali rakovinu prsníka, preto Nicole zanechala štúdiá a začala pracovať ako masérka, aby rodine finančne pomohla. Mama chorobu nakoniec prekonala a mladá Nicole sa mohla opäť venovať herectvu, ktoré tak milovala. Dostala sa na fakultu umenia v Melbourne a začala hrať v Phillip Street Theatre v Sydney. Keďže mala prirodzený talent a navyše bola neobyčajne krásna a vysoká, netrvalo dlho a všimli si ju aj vo filmovom priemysle.

Roky s Tomom
Debutovala v novom spracovaní obľúbenej austrálskej série Bush Christmas v roku 1983. Medzitým sa objavila v niekoľkých filmoch, no kritici ju ocenili až vo filme Smaragdové mesto a neskôr úloha vo filme Úplné bezvetrie v roku 1989 jej priniesla medzinárodnú slávu. No ozajstným lístkom do Hollywoodu bola dráma z roku 1990 Dni hromu, kde hrala po boku Toma Cruisa – svojho budúceho muža. Bola to vraj láska na prvý pohľad a asi to aj bude pravda, keďže dvojica sa vzala ešte v tom istom roku na Štedrý deň v Colorade. Neboli však obdarení vlastnými deťmi, a tak si adoptovali dievčatko Isabellu Jane a chlapca Connora Anthonyho. O pol hlavy nižší Tom a Nicole Kidman patrili medzi najviac obdivované celebritné manželstvá, a ak máte viac než 30 rokov, iste si na ich éru dobre pamätáte. Spolu si zahrali v psychologicky a eroticky ladenom filme Stanleyho Kubricka Spaľujúca vášeň (1999). Ich zväzok trval 11 rokov, no potom sa pre neprekonateľné rozdiely rozviedli. Tomovi sa s pomocou právnikov podarilo získať obe deti výlučne do svojej starostlivosti. Nicole sa ich vzdala a od roku 2001 ich vzťahy postupne chladli. Spomínané neprekonateľné rozdiely zrejme vyplývali z Tomovho fanatizmu – stal sa stúpencom kontroverznej cirkvi scientológov. Deti Isabella a Conor sú dnes dospelí ľudia a tiež sa stali prívržencami cirkvi. Nicole sa dokonca nezúčastnila na svadbe svojej adoptívnej dcéry, pretože je katolíčka a scientológiu odmieta, a nebola ani na svadbe syna Connora, pretože tam Nicolinu prítomnosť zakázal sám Tom. Zaujímavé však je, že aj Nicole bola krátky čas členkou sekty, no potom z nej vystúpila a vrátila sa k pôvodnému vierovyznaniu. Scientológmi preto bude už navždy označovaná ako „potlačená osoba“. Nicole neraz cirkev otvorene kritizovala, že zničila jej manželstvo a odlúčila ju od detí, ktoré s ňou postupne úplne prestali komunikovať. Dcéra sa však po svadbe v roku 2015 pre médiá vyjadrila, že miluje oboch svojich adoptívnych rodičov. Nicole sa neskôr pre austrálsky magazín WHO vyjadrila takto: „Sú dospelí a môžu sa slobodne rozhodovať. Som jasným príkladom tolerancie. Je jedno, čo vaše dieťa robí, to dieťa musí aj tak dostávať lásku a musí vedieť, že môže mať vašu lásku, a ja ju zasa s otvorenou náručou čakám. Viem na 150 percent, že by som položila život za všetky svoje deti, pretože je to môj údel.“ Ako každá mama, adoptívna alebo biologická, sa Nicole s komplikovaným vzťahom so svojimi deťmi len ťažko vyrovnáva, bez ohľadu na to, či je svetová hviezda alebo nie.

Druhé manželstvo
Po búrlivom rozvode s Tomom mala Nicole ročný vzťah s hudobníkom Lennym Kravitzom a tiež prežila krátky románik s Robbiem Williamsom – naspievali spolu vtedy Somethin´ Stupid (2001). No svojho životného partnera ešte len mala stretnúť. V roku 2005 sa druhý raz naozaj zamilovala, a to do austrálskeho country hudobníka Keitha Urbana. Dvojica sa postavila pred oltár v roku 2006. Tento vzťah sa skutočne naplnil, narodili sa im dve biologické dcérky Sunday Rose a Faith Margaret. S manželom tvoria pár dodnes a vyzerá to tak, že sú spolu naozaj šťastní a aj po 13 rokoch stále zaľúbení.

Má doma aj Oscara
Čo sa týka kariéry, charizmatická Nicole dosiahla v herectve maximum. Za postavu Virginie Woolfovej vo filme Hodiny z roku 2002 získala Oscara, čo je asi tá najvyššia méta pre každého herca. Možno ste túto drámu aj videli, no netušili ste, že Nicole tam vôbec hrá. Mala totiž prirobený veľký nos, ktorú herečku úplne zmenil. Ako herečka je zaujímavá tým, že dokáže zahrať chladnú mrchu rovnako uveriteľne ako nežnú éterickú bytosť – a to asi znamená byť naozaj dobrou herečkou. Hviezdila v Batmanovi, za postavu v Moulin Rouge získala zlatý glóbus. Vo filme Zomrieť pre... bravúrne zahrala cynickú vrahyňu a za toto stvárnenie tiež získala Zlatý glóbus. Hlavnú postavu hrala aj v zaujímavom psychologickom horore Tí druhí. Nicole neodmieta ani roly v seriáloch – v súčasnosti je hitom séria produkcie HBO Big Little Lies (v českom preklade Sedmilhářky), kde hrá jednu z hlavných úloh spolu s Reese Witherspoon a Meryl Streep. Za túto úlohu získala dokonca cenu Emmy. Ak ste ho ešte nevideli, je to výborný tip na dlhé zimné večery!

shutterstock

Láska k sebe aj druhým
Aj keď bola Nicole Kidman istý čas prepieraná v bulvári za početné estetické zákroky, nedá sa povedať, že by to nejako výrazne prehnala alebo že by sa na seba už prestala podobať. Vidieť však, že zvádza boj s časom, no stále je krásna, žiarivá a vkusná. V seriály Sedmilhářky hrá manželku mladšieho muža a mamu dvoch malých chlapcov, a vôbec to nevyzerá čudne, hoci reálne by mohla byť skôr ich babka. Vo svojej päťdesiatke je stále štíhla ako prútik a pôsobí dievčenským dojmom. Jej krása vyžaruje aj zvnútra, pretože Nicole Kidman je známa tiež svojimi dobročinnými aktivitami – podporuje desiatky združení bojujúcich za ochranu detských a ženských práv či proti rakovine prsníka. V roku 1994 bola ambasádorkou pre UNICEF. Tento rok zas venovala pol milióna na pomoc zneužívaným ženám. A to je suma, ktorú druhým „len tak“ venuje iba skutočný filantrop.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 08:38