shutterstock.com
StoryEditor

Šéfkuchári, ktorí nás bavia. Milujeme ich osobný príbeh alebo ich sledujeme na Instagrame

20.11.2019, 16:00
Celebrity
„Opúšťame sa“ na ich jedle, aj keď sme ho nikdy neochutnali. Vedia to s ním totiž tak ako nikto iný!

Nigella Lawson (59)
Povedali by ste, že jedna z najsexi kuchárok sveta v januári oslávila 59 rokov? A boli to veru búrlivé roky, čo prežila! Narodila sa, ako sa vraví, pod šťastnou hviezdou – do prominentnej anglickej rodiny (jej otec bol druhý najvplyvnejší človek vo Veľkej Británii). Krásu zdedila po mame, ktorá zasa bola významná spoločenská osobnosť. Nigella mala teda možnosť vyštudovať Oxford a odmala bola obklopená len tým „naj“. Po škole začala pracovať pre prestížne médiá ako Vogue a Daily Telegraph. Dokonalé, však? Veru, neskôr sa ukázalo, že aj deťom šťasteny sa dejú zlé veci. Jej detstvo ani povaha vraj neboli ľahké. Mama Vanessa trpela ťažkými depresiami a Nigella neraz pred médiami priznala, že nikdy necítila materinskú lásku. Jej puberta bola veľmi zložitá, často preto menila školy. Trpela nadváhou a vraj i ťažkými komplexmi. No a potom jej zomrela mama v mladom veku na rakovinu pečene a onedlho aj sestra, na rakovinu prsníka. Napokon, aby toho nebolo málo, zomrel na onkologické ochorenie aj jej manžel John Diamond, s ktorým má dve deti. Tieto udalosti ju nalomili, no nezlomili.
Sexbomba s varechou
Multimilionárka Nigella pričuchla k vareniu, ktoré ju okamžite chytilo. Až natoľko, že mala svoj program o varení, ktorý iste dobre poznáte. To, s akou pasiou oblizovala varechu, ako sa predkláňala so svojimi vnadami nad hrncami, to bola proste pecka. Stále však pôsobila viac ako manželka a matka než sexbomba. Niečo také tu ešte nebolo. Z mena Nigella sa stala značka, no označenie šéfkuchárka nikdy nemala rada, sama seba považuje za novinárku, ktorá sa akousi náhodou stala najslávnejšou kuchárkou sveta. A stala sa aj jednou z bulvárom najsledovanejších celebrít. V období, keď umieral jej manžel, sa zoznámila s reklamným mágom Charlesom Saatchim, jedným z najbohatších ľudí vo Veľkej Británii. Samozrejme, aj okolo tohto vzťahu bol obrovský škandál, pretože sa k Saatchimu nasťahovala už 9 mesiacov po smrti svojho muža a aj preto, že Saatchiho druhá manželka kade-tade vyhlasovala, ako jej ho Nigella prebrala. Tento vzťah sa však skončil zle – vykonštruovanou kokaínovou aférou, za ktorou stojí sám Saatchi, aby ju dal „dole“. V tom období kyprá Nigella schudla na kosť a kožu.
Ona je top!
Nigella predala milióny kníh a jej program videli milióny ľudí. Robí to skrátka ináč a tak úplne prirodzene, akoby naozaj práve vstala a chystala si raňajky. A s dávkou riadneho sexepílu, ktorý vám nedovolí spustiť z nej oči. A je úplne jedno, odkiaľ pochádza a koľko škandálov má na konte, my ju máme rady.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa House of Retouching (@houseofretouching),

Jamie Oliver (43)
Ďalší Brit, ktorý sa vďaka svojmu televíznemu programu o varení stal jednou z najväčších celebrít sveta. Mal to šťastie, že do kšeftu sa narodil. Jeho rodičia mali v Essexe (časť Londýna) vychýrenú krčmu, v ktorej sa aj varilo. Odmalička pomáhal otcovi s výberom surovín a učil sa remeslu. Vyštudoval hotelovú akadémiu, kde pričuchol k talianskej kuchyni, ktorá sa stala jednou z jeho životných lások. Podarilo sa mu dokonca nastúpiť do reštaurácie Antonia Carlucciho, legendy talianskej kuchyne v Británii, no a potom to už išlo. Zoznámil sa s tými najlepšími šéfkuchármi v Londýne a vďaka svojej charizme a talentu sa dostal do The River Café, čo je najslávnejšia reštaurácia na Temži. Mal vtedy len 20 rokov.
Pomohla mu náhoda!
Jedného dňa do The River Café zavítal televízny štáb natočiť dokument. Niekomu, kto v ňom mal účinkovať, prišlo zle, a tak ho Jamie zaskočil. Do dvoch týždňov dostal ponuku na vlastný televízny program! Proste mega šťastie. Odvtedy točil každý rok jednu sériu a vždy vydal aj novú kuchársku knihu. Úplne prirodzene sa to skončilo tak, že si otvoril vlastnú sieť reštaurácií. Neskôr začal dokonca vydávať aj vlastný časopis o varení. Skrátka, čoho sa dotkol, to išlo. Podarilo sa mu dosiahnuť závratný úspech a jeho chlapčenskému šarmu podľahol asi každý. Jamie varí rýchlo, hravo a veselo a všetko v jeho podaní sa zdá jednoduché. Svoju filozofiu založil na varení z čerstvých lokálnych potravín a domácom varení. Hodnota jeho majetku v roku 2017 sa odhadovala na 150 miliónov libier.
Na kolenách
No tiež nemá v živote len šťastie a momentálne legendárny Jamie zápasí s obrovskými problémami. Približne pred dvomi rokmi, keď sa dalo dokopy niekoľko faktorov, a to brexit, zvýšenie minimálnej mzdy a nákladov na prenájom či zvýšenie cien za potraviny, sa stalo to, že nepripravený a ekonomicky nie príliš zdatný Oliver sa dostal na pokraj bankrotu. Musel zavrieť asi tretinu svojich reštaurácií a o prácu v jeho spoločnosti prišlo už 1 000 ľudí. Dlhy reštaurácií presiahli 70 miliónov libier, vďaka čomu sa vždy usmiaty a fešný otec piatich detí dostal do depresií a z veselého chlapca sa na chvíľu stal smutný muž. Za podpory veľkej rodiny a svojej optimistickej povahy sa však znovu snaží postaviť sa na nohy. A my mu držíme palce. Lebo tak to je, že raz si hore a potom aj dole.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Jamie Oliver (@jamieoliver),

Ree Drummond (50)
Ak ju ešte nepoznáte, je načase! Ree je americká foodblogerka, autorka kuchárskych kníh a známa televízna osobnosť. A typická americká vidiečanka! Je zaujímavá tým, že žije na ranči úplne mimo mesta v Oklahome. Ak o nej stále pochybujete, mali by ste vedieť, že časopis Forbes ju v roku 2010 označil za dvadsiatu druhú najvplyvnejšiu osobnosť internetu!
Steak bol prvý
Červenovláska s bielym chrupom má svoj vlastný televízny program s názvom The Pioneer Woman, ktorý sledujú milióny Američanov. Ako sa začal jej príbeh? Je vyštudovaná novinárka a vždy milovala varenie. Blogovať začala v roku 2006. Jej prvým receptom bol blog s názvom Ako variť steak. Pridala k nemu 20 detailných fotografií, ktoré dokonalo vysvetľujú proces varenia. Celý blog je popretkávaný príbehmi z jej života – o manželstve s kovbojom, štyroch deťoch, živote na ranči a vidieckom bývaní. Práve tento formát ľudí veľmi oslovil a v roku 2011 popularita jej blogu dosiahla 23 miliónov zobrazení stránky za mesiac.
Teplo domova
Ryšavá päťdesiatnička smelo priznáva, že v špajze má vždy pred deťmi ukrytú svoju Nutellu, v mrazničke skladuje čili papričky (skvelý nápad!) a neznáša banány. Svoje recepty predvádza veľmi presne, so štýlom a s radosťou, skrátka tak americky. Cítiť z nich teplo domova a lásku k dobrému výdatnému jedlu. Ide väčšinou o nie príliš zdravé jedlá, nič pre vegetariánky ani milovníčky RAW. Ree skrátka miluje riadny kus mäsa! :-) A jej jedlá okamžite zvádzajú k tomu, že ich musíte vyskúšať a pri pohľade na ne vám vytrysknú slinky. A musíme prezradiť, že podľa Ree občas varí aj naša Evita!

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Ree Drummond - Pioneer Woman (@thepioneerwoman),

Guy Fieri (51)
Americký majiteľ reštaurácií, autor kníh a víťaz Emmy Award v kategórii Televízna osobnosť. Musíme povedať, že Guy je fakt multitalentovaný týpek, ktorý vždy vedel, čo chce. Počas štúdia na strednej škole bol na výmennom pobyte vo Francúzsku, kde sa začal zaujímať o gastronómiu. Po vysokej škole (vyštudoval hotelový manažment), dostal miesto manažéra v sieti talianskych reštaurácií a postupne sa stal spolumajiteľom niekoľkých reštaurácií v Kalifornii, Las Vegas a Baltimore. Nesú názov „Guy Fieri´s Kitchen and Bar“.
Rovno do telky
Hneď, ako sa stal známy v tejto oblasti, začal sa zaujímať o to, ako sa dostať do televízie. Netrvalo dlho a vyhral reality šou, ktorá sa týkala jedla a varenia. Stal sa tak známou televíznou osobnosťou a natočil svoju vlastnú kuchársku šou „Guy´s Big Bite“, ktorá dosiahla neuveriteľný úspech. Bola dynamická, tvrdá a šialená – presne ako on. Pri jej pozeraní máte pocit, že sa pozeráte na wrestlingový zápas či rockový koncert, a nie na varenie. Skrátka, buch, tresk, plesk! Žiadne maznanie, jednoducho varenie po chlapsky s úžasným výsledkom. Na stanici Foodnetwork (www.foodnetwork.com alebo @foodnetwork) má dnes svoje dva programy – v jednom griluje a v druhom chodí po reštauráciách a ochutnáva z menu. Vidno na ňom, ako miluje jedlo, ako sa teší na výsledok, a potom aj to, s akou chuťou si z neho poriadne odhryzne. Vyzerá ako klasický Američan a najviac mu aj idú klasické americké jedlá, burgery, barbecue a podobne. Nikdy by do úst nevložil pečienku ani vajcia. Tým, že sa na nič nehrá, si získal srdcia miliónov ľudí. Guya skrátka musíte vidieť aj vy!

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Guy Fieri (@guyfieri),

Siba Mtongana (34)
Extravagantná sexi černoška z Juhoafrickej republiky je celebritná šéfkuchárka a moderátorka vlastnej šou s názvom „Siba´s Table“, ktorú môžete aj vy sledovať na Foodnetwork. Kedysi pôsobila ako príležitostná modelka a objavovala sa v reklamách na vlasovú kozmetiku. Variť sa naučila úplne jednoducho – pozorovaním svojej mamy. Láska k vareniu bola taká veľká, že výber školy bol pre ňu jednoznačný – vyštudovala vedu o jedle a výžive v Kapskom meste.
Z kuchárky influencerka
Po škole začala pracovať ako „food editorka“ v ikonickom juhoafrickom magazíne Drum. Bola taká dobrá, že jej dali priestor aj v televízii, no a potom už išla jej kariéra hore raketovou rýchlosťou. O jedle hovorí dychtivo a s iskrou v očiach, keď krája zeleninu a šťavnaté ovocie, máte pocit, že sa v kuchyni narodila. Stala sa z nej porotkyňa v rôznych televíznych šou a začalo sa o nej písať aj za hranicami Afriky. V súčasnosti je jednou z najvplyvnejších čiernych influenceriek na svete. Siba je už pomerne dlho vydatá a má tri deti. Aktívne sa venuje charitatívnej činnosti a na konte má aj knihu receptov.
Klasika aj exotika
Poďme k vareniu. Siba predstavuje tradičnú juhoafrickú kuchyňu, ktorú modernizuje a ozvláštňuje medzinárodnými chuťami. Nevyhýba sa úplnej klasike, mäsu, zdravým jedlám, ale ani delikátnym dezertom – skrátka robí všetko, čo môžete dať na stôl rodine v nedeľu na obed. Všetko s kvapkou exotiky presne tak, ako by sa od ženy jej výzoru a pôvodu očakávalo. V jednotlivých epizódach svojej šou sa zmieňuje o svojom živote v Kapskom meste, rodine, detstve. Skrátka tak, ako to ľudia majú radi. Pretože v kuchyni je vždy priestor aj na klebety a dlhé rozhovory.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Siba Mtongana (@sibamtongana),

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
23. apríl 2024 14:54