Dušan Kittler
StoryEditor

Exkluzívne zo zákulisia Markízy: Päť hodín sme pozorovali zákulisie televízneho spravodajstva

22.10.2019, 17:00
Celebrity
Takmer tridsať redaktorov sa každé ráno rozbieha po Slovensku nakrútiť reportáže pre Televízne noviny. Celý ich tím však tvorí takmer šesťdesiat ľudí!

Len bratislavských reportérov je dvadsaťdva a regionálnych o niečo viac. Striedajú sa v rámci služieb, rovnako ako sa striedajú vedúci vydania a vedúci výroby. Deň v spravodajstve sa začína už rannou poradou s redaktormi. Neskôr, na popoludňajšej porade, už sú prítomní aj moderátori – aby mohli príspevky kolegov prezentovať s porozumením, musia sa ešte pred vysielaním s nimi oboznámiť – približuje Tibor Mattyašovský, šéfredaktor spravodajstva. Zo štúdia Televíznych novín sa vysielajú aj Prvé televízne noviny, ktoré v redakcii volajú „sedemnástky“, keďže sa vysielajú o 17.00, a Počasie. Pred živým vysielaním pripravia v štúdiu kameramani, osvetľovači a televízni technici všetko potrebné. Potom sa už iba čaká na pokyn od režiséra pre moderátorov a celý štáb a od tejto chvíle diváci už vidia vo vysielaní Televízne noviny. 

Zlatica Puškárová a Patrik Švajda Dušan Kittler

14:00 DRUHÁ PORADA


Tibor Mattyašovský, šéfredaktor spravodajstva, zvoláva popoludňajšiu poradu, pri ktorej si spolu s vedúcim vysielania Jurajom Prušom, vedúcim vydania Martinom Haladom a prítomnými redaktormi prejdú scenár večerných príspevkov naplánovaných už na rannej porade. „Veľakrát sa stane, že téma, ktorá sa nám ráno zdala nosná, sa z objektívnych dôvodov skracuje, naopak, téma, ktorá ráno pôsobila ako menej dôležitá, večer otvára správy,“ šéfredaktor približuje, ako sa môže priorita príspevkov Televíznych novín počas dňa meniť.

Porada spravodajstva Dušan Kittler

14:30 STRIŽŇA

Reportéri, ktorí boli od rána v teréne, už spracúvajú nakrútené materiály v strižniach. Sú zároveň scenáristami, režisérmi, dramaturgmi aj strihačmi svojich reportáží. Hoci každá z nich má vo vysielaní zhruba dve až tri minúty, je výsledkom celodennej práce. Martin Chlebovec práve finišuje s reportážou z problematickej ubytovne v Dúbravke, kde sa včera odohrala bitka. „Napriek malému počtu takýchto zariadení v Bratislave, aj tie, ktoré tu máme, nie sú dostatočnou alternatívou,“ vysvetľuje.

strižňa Dušan Kittler

14:53 MASKÉRŇA

Mirka Almásy, moderátorka Počasia je už na odchode z maskérne, keď ju Zdeněk Fencl, mimochodom, dvorný vizážista Heleny Vondráčkovej, zastaví, že potrebuje na jej vizáži ešte dotiahnuť nejaké detaily.

Almasy Mirka Dušan Kittler

15:20 POČASIE

Mirka Almásy nám dovolí byť pri tom, ako nakrúca predpoveď počasia: „... Dnes sme mali na Slovensku celkom pokojné, premenlivo-oblačné počasie. Od severovýchodu až východu k nám zasahoval výbežok tlakovej výše, a tak sme dáždniky nepotrebovali...“ Odkiaľv lastne získava informácie o počasí? „Dostávam ich priamo od meteorológov v podobe textu, ale musím si ho buď skrátiť, alebo doplniť, aby sa v hovorenom slove vošiel do štyroch minút.“

Almasy Mirka Dušan Kittler

15:40 REDAKCIA

Dôležitou súčasťou redakčného tímu je aj editorka Stanislava Benická. Kontroluje texty redaktorov aj samotné reportáže a ak do tímu pribudne nový redaktor, učíh o rečovému prejavu pred kamerou. Mne niekedy pripadá príliš naliehavý, preto sa jej pýtam, či to je zámer. „Nejde o to, aby znel naliehavo, ale tak, aby mal divák pocit, že redaktor aj moderátor majú úprimný záujem oznámiť mu danú informáciu. Pravidlá interpretácie textu pre televíziu sú vystavané aj na psychologických výskumoch, ktoré hovoria, ako má na diváka pôsobiť,“ objasňuje. V redakcii spravodajstva sa počas našej návštevy nachádzala aj redaktorka Lucia Hlaváčková, mimochodom vnučka herca Olda Hlaváčka, ktorá je aj moderátorkou ranných Televíznych novín, Andrea Mačošková, ktorá sa venuje ekonomickým témam, prioritne sociálnej politike, či Ivana Miklánková z oddelenia zahraničia, ktorá robila živé vstupy zo svadby princa Harryho a Meghan Markle. Čo pripravuje do dnešného spravodajstva? „Materiál o krachu najstaršej cestovnej kancelárie na svete Thomas Cook. Je to veľká téma, určite sa jej budeme venovať viacej dní.“

material Markíza Dušan Kittler

16:45 PRVÉ TELEVÍZNE NOVINY

Sedemnástky, ako ich volajú v redakcii, dnes moderuje Danica Nejedlá, ktorá nám po ceste do štúdia vysvetľuje: „Vyzerá to tak, že začíname vážnou dopravnou nehodou pri Rožkovanoch. Na jej mieste je náš regionálny reportér Martin Jedinák, ktorého budeme mať vo vysielaní v živom vstupe.“ Kým sa s ním technici pokúšajú cvične spojiť, ukazuje nám, že text v čítačkách sa posúva podľa tempa jej reči. Ak by prišlo k ich poruche alebo v prípade náhlych mimoriadne závažných udalostí musí pohotovo odmoderovať správy aj bez nich. Tesne pred štartom vysielania si moderátorka a režisér navzájom poprajú veľa šťastia a po úvodnej zvučke Danica Nejedlá číta avíza k nasledujúcim správam: „Záhadný úraz v detskom domove. Jedného z chovancov našli na zemi pod balkónom. Vedenie prípad nechce komentovať, riešia ho policajti a chlapec je v nemocnici…“

Markíza Dušan Kittler

17:45 PRÍPRAVY VRCHOLIA

Moderátori Patrik Švajda a Zlatica Švajdová Puškárová si už v redakcii prechádzajú scenár večerného spravodajstva. „Texty správ si mierne upravujeme, aby sa nám hovorili prirodzene, a rozdeľujeme si ich s Patrikom,“ vysvetľuje Zlatica. Patrik nám zase ukazuje, ako podľa skratiek v scenári vedia, či sa pri zahlásení reportáže za nimi na plazme ukáže fotka alebo video, čo znamená, že budú na obrazovke spoločne. Pri príprave na vysielanie si pochutnáva na tekvicových semiačkach, ktoré volá „soťolo“. „Vyrastal som na nich, myslím, že názov pochádza od Topoľčian. Však, Rudo?“ Otáča sa smerom ku kolegovi z produkcie a dodáva, že v redakcii spolu začínali na oddelení športu pred dvadsaťdva rokmi. „Soťolo sú slnečnicové semiačka, ale tiež tak volám aj tekvicové,“ odpovedá mu so smiechom kolega.

Zlatica Puškárová a Patrik Švajda Dušan Kittler

18:40 NEŽ ZAZNIE ZVUČKA

Predtým ako moderátori vstúpia do štúdia, ešte raz sa zastavia v maskérni (v redakcii sme ich videli už nalíčených). V štúdiu Televíznych novín nám Zlatica na chvíľu dovolí sadnúť si k moderátorskému pultu vedľa nej. No keď prečítam text z čítačky, musím si priznať, že môj hlas by sa hodil skôr na prednes Večerníčka. Pár sekúnd po tom, ako zatvoríme dvere štúdia, zaznie zvučka Televíznych novín a ešte začujeme prvú správu: „Lídri Smeru, premiér a šéf strany, sa dohodli na tom, ako si podelia popredné miesta volebnej kandidátky...“

Zlatica Puškárová a Patrik Švajda Dušan Kittler

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. apríl 2024 20:43