shutterstock.com
StoryEditor

Zuzana Čaputová skvelo reprezentuje Slovensko. Toto sú tri príklady, prečo nám môže byť vzorom

25.09.2019, 10:00
Celebrity
Aj keď je v prezidentskom paláci pomerne krátko, už teraz môžeme povedať, že sme na našu hlavu štátu nesmierne hrdí!

1. Zaujíma sa o životné prostredie a ekológiu

Na summit, ktorý sa nedávno konal v Spojených štátoch, naša prezidentka odmietla limuzínu a z hotela, v ktorom bola ubytovaná, na dané miesto došla po svojich. ,,Klimatický samit OSN som išla peši. Ísť pár blokov autom by nemalo zmysel. Najmä, ak je reč o klimatickej kríze,'' zverejnila na sociálnej sieti fotografiu s popisom. Na prezidentskú návštevu Rakúska dokonca využila vlak, aby zbytočne nezaťažovala životné prostredie.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Veľmi som sa tešila na dnešné stretnutie s rakúskym prezidentom Van der Bellenom. Zhodli sme sa, že naše národy spája oveľa viac než len spoločná hranica. Svedčí o tom množstvo konkrétnych projektov v infraštruktúre, kultúre, vzdelávaní, ako aj veľmi intenzívna hospodárska spolupráca. Nie je tajomstvom, že nás s pánom prezidentom spája spoločný záujem o ochranu životného prostredia. Hovorili sme veľmi konkrétne o budúcej spolupráci a pripájam sa k iniciatíve pána prezidenta, ktorá vyzýva na posilnenie ambícií v boji proti klimatickej kríze. Naše krajiny sa tiež ako jediné v celom regióne prihlásili k bezuhlíkovej budúcnosti do roku 2050 a prijímajú konkrétne opatrenia. Transformácia na moderné a klimaticky udržateľné hospodárstvo bude vyžadovať viac než len zmenu v technológiách, priemysle alebo energetike. Potrebujeme zmierniť sociálne dopady na našich obyvateľov. A tiež posilniť sociálnu stabilitu pre všetkých občanov Európskej únie, bez ohľadu na to, v ktorej členskej krajine pracujú. Lebo to je dnes to, čo našich občanov trápi. Som presvedčená, že takéto opatrenia sú efektívnou odpoveďou aj na súčasný nárast populizmu a extrémizmu v Európe. Do Viedne som dnes cestovala vlakom. Pokiaľ to bude možné, verejnú dopravu využijem aj pri ďaľších cestách.

Príspevok, ktorý zdieľa Zuzana Čaputová (@zuzana_caputova),

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Na Klimatický samit OSN som išla peši. Ísť pár blokov autom by nemalo zmysel. Najmä, ak je reč o klimatickej kríze.

Príspevok, ktorý zdieľa Zuzana Čaputová (@zuzana_caputova),

2. Správa sa slušne a diplomaticky

Nie je to len dobrý výzor, ktorý robí Zuzanu Čaputovú charizmatickou. Za obrovskú časť jej dobrého dojmu môže najmä jej správanie. Už v prezidentskej kampani sa ukázalo, že Zuzana je človek, ktorý odmieta urážať svojich protivníkov a viac sa sústredí na fakty. Na všetky otázky odpovedá diplomaticky a samozrejme, dodržuje stanovený bontón, či už je doma alebo v zahraničí. 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Ďakujem pán prezident za pozvanie a milé privítanie. Návšteva Vašej krajiny patrí medzi moje prvé zahraničné cesty. Je to preto, že mi záleží na tom, aby sme mali spolu dobré vzťahy. Nielen preto, že sme susedia. Ale preto, že toho máme mnoho spoločného. Poľsko je pre Slovensko veľmi dôležitým partnerom – či už je to v obchode, vzájomných investíciách, alebo v rámci spolupráce v dôležitých oblastiach ako sú napr. energetika, či bezpečnosť. Zároveň vnímam, že je tu veľký priestor, aby sme toho spolu robili viac – ako napr. v oblasti cestnej infraštruktúry. Je dobré, že aj v tomto smere sa naša spolupráca postupne zlepšuje. Ale naše vzťahy nie sú len o ekonomike. Ale aj o spoločnej histórii a spoločných hodnotách. Tento rok si pripomíname 30. výročie demokratických zmien v Európe. Viem, že počas komunistického režimu bola spolupráca poľských a československých disidentov veľmi dôležitá. Že si navzájom dodávali silu v boji s totalitou a neslobodou. A že aj ich spoločné úsilie dopomohlo k tomu, že pred tridsiatimi rokmi tento režim v našej časti Európy padol. Nesmieme na to zabúdať. Práve Poľsko bolo prvou krajinou strednej a východnej Európy, kde pred tridsiatimi rokmi prebehli čiastočne slobodné voľby, ktoré vám otvorili cestu k úplnej slobode. Boli ste vtedy veľkou inšpiráciou pre celý región. Na Slovensku nezabúdame na mená, ktoré boli s touto obrovskou zmenou za slobodu úzko späté: Lech Walesa, Tedeusz Mazowiecki, či Lech Kaczyński a mnohí ďalší. A aj vďaka nim mohli stredoeurópske krajiny prísť s myšlienkou opätovného zjednotenia Európy, ktorá dala základ spolupráci v rámci V4. A ktorú sme neskôr dokázali úspešne zrealizovať našim vstupom do Európskej únie. Vďaka nášmu spoločnému boju za slobodu sa demokratické hodnoty spravodlivosti, solidarity či rovnosti, stali neoddeliteľnou súčasťou identity nášho regiónu. Neznamená to, že keď sme ich raz ubránili, nebude ich potrebné brániť znova v prítomnosti aj v budúcnosti. Na Slovensku sme takejto hrozbe čelili ako prví, a to už veľmi skoro, v druhej polovici deväťdesiatych rokov. Ale s pomocou našich partnerov z Európskej únie, ale aj z Poľska či Česka, sme toto obdobie prekonali a hodnoty demokracie ubránil

Príspevok, ktorý zdieľa Zuzana Čaputová (@zuzana_caputova),

3. Obhajuje práva sociálne znevýhodnených a dodržuje zvyky

Prezidentka sa neustále stretáva s ľuďmi rôznych vekových kategórií z rôznych sociálnych vrstiev. Ukazuje tak, že si váži všetkých ľudí bez rozdielu na ich pôvod, orientáciu, zvyky či iné odlišnosti. 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Deviaty septembrový deň v roku 1941 začala pre jednu etnickú a náboženskú skupinu cesta, ktorá pokračovala diskriminovaním, prenasledovaním, deportáciami a na jej konci väčšinu čakala smrť. Židovský kódex urobil zo Židov občanov druhej kategórie, cudzincov vo vlastnej krajine a nepriateľov štátu. Buďme preto aj dnes pozorní, keď niekto šíri nenávisť voči menšinám ako svoj program. A buďme ešte pozornejší, keď sa niekto snaží ukázať, že nenávisť je vlastnosť väčšiny Sloveniek a Slovákov a humanizmus, ľudskosť sú len pokrytectvo. Ani v dobe, ktorú si teraz pripomíname, nebolo treba byť presvedčeným fašistom, aby sa schvaľovali neľudské činy. Našu históriu netvoria len víťazstvá a štátotvorné idey, ku ktorým sa s hrdosťou hlásime. Históriu tvoria aj naše zlyhania a udalosti, o ktorých by sme radšej nepočuli a najradšej na ne zabudli. Práve o nich ale musíme hovoriť. Inak začne ľudí história zaujímať až vtedy, keď sa zmení na klebety. Keď nám niekto povie, že všetko bolo inak, budeme skôr načúvať jemu, ako niekomu inému, kto nás vyzve, aby sme si históriu doštudovali. Preto je pre nás neustále dôležité prinášať svedectvo o holokauste. Holokaust nie je židovská tragédia, je to tragédia nás všetkých.

Príspevok, ktorý zdieľa Zuzana Čaputová (@zuzana_caputova),

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. apríl 2024 10:10