archív
StoryEditor

Globálne otepľovanie komplikuje aj nakrúcanie niektorých hollywoodskych filmov!

26.08.2019, 16:35
Celebrity
Extrémy počasia pred kamerou zažili Leonardo DiCaprio, Kit Harington, Billy Bob Thornton, či Martin Freeman. Filmové štáby sú pre ne nútené za vhodnou klímou lietať. Tým pádom však čelia kritike za bezohľadné znečisťovanie životného prostredia.

V lete roku 2015 priniesol časopis Vanity Fair článok o režiséroch a hercoch, ktorí sa pri filmovačkách borili s extrémnym počasím, aj s vysvetlením, prečo je také ťažké ho presne predpovedať a ako to ovplyvní hollywoodsku produkciu. Veď len pri nakrúcaní prvej série seriálu Fargo v kanadskom Calgary v roku 2013 bola taká zima, že hlavné herecké hviezdy Billy Bob Thornton (63) a Martin Freeman (47) riskovali, že im omrzne koža, ak budú vonku dlhšie ako desať minút. O rok neskôr bola situácia opačná, teplota vzduchu v Calgary sa pohybovala v pluse a filmári museli vyslať do hôr kamióny a naplniť ich kusmi ľadu a snehu. Tie potom rozsekávali, aby ich dostali do snežných diel, ktoré im pomohli na scéne vytvoriť dojem ozajstnej zimy. Za prevádzku prenajatej techniky na výrobu snehu však počas víkendu zaplatili okolo 100 000 dolárov! Podobné problémy mala aj produkcia filmu Osem hrozných od Quentina Tarantina.

Martin Freeman archív

Leonardo DiCaprio (44): Museli sme cestovať za snehom

Ešte viac komplikácií prinieslo počasie pri vzniku filmu The Revenant/Zmŕtvychvstanie (2015). Drsná príroda a brutálna zima boli síce súčasťou scenára, ale s takými zmenami klímy, s akými sa štáb napokon musel boriť, sa pri jeho písaní nepočítalo. „Bol to najhorúcejší rok v zaznamenanej histórii, ale v Calgary boli všetky extrémne výkyvy počasia. Dvakrát počas nášho filmovania napadli dva metre snehu v priebehu piatich hodín. Jeden deň bolo -40 °C, takže kolesá fotoaparátu nefungovali. Na druhej strane, keď sme sneh vážne potrebovali, čakali sme naň dva či tri týždne. Viackrát sme preto museli výrobu prerušiť, dokonca vycestovať za snehom až na južný cíp Argentíny, do najjužnejšieho mesta na planéte,“ opisoval Leonardo DiCaprio, hlavný predstaviteľ filmu, v rozhovore pre wired.com. Podľa Hollywood Reporter to bolo ako na truc, keď výroba počítala so snehom, teplota vzduchu stúpla natoľko, že stroje na výrobu snehu zlyhali. A keď v scenári bola jeseň a herci museli nakrúcať bez čiapok a rukavíc, teploty klesli na -25 až -40 °C. „Všetci boli zmrznutí, nástroje sa nám kazili a dostať kameru z jedného miesta na druhé bolo nočnou morou,“ priznal aj režisér filmu Alejandro González Iňárritu.

Revenant archív

Kit Harington (32): Ľadovec sa zmenšil

S vyčíňaním počasia bojovali aj tvorcovia siedmej série Hry o tróny (2017). Keď nakrúcali na Islande, fúkal studený vietor, ktorého rýchlosť sa pohybovala okolo 300 km za hodinu, takže slová na pľaci zanikali a krik sa stal normou, píše britský Express. Na prepravu techniky boli potrebné super silné džípy, ale mnohé stroje sa pri takejto sile vetra nedali preniesť inak ako v rukách. Herci buď čakali oblečení v kostýmoch v hoteli, alebo vo vyhrievaných ruských stanoch povestných svojou stabilitou. Aj tu však, napriek chladu, nastal problém s nedostatkom snehu v lokalitách v nížinách. S tvrdými podmienkami natáčania mal do činenia aj Kit Harington (v ságe Jon Snow). Pre silný vietor sa dokonca muselo odložiť nakrúcanie jednej jeho bojovej scény, v ktorej mal strieľať. V tom čase poskytol rozhovor The Times, v ktorom hovoril aj o tom, ako vníma pri práci globálne otepľovanie: „Tento rok som objavil veľmi smutnú iróniu o našom svete. Šli sme nakrúcať na Island, pretože sme potrebovali sneh a zimu. A mali sme šťastie, že sme ich tam našli, pretože v našom svete zima už určite nie je. Ľadovec, pri ktorom sme pred štyrmi rokmi nakrúcali s Rose (hrá Ygritte a v súkromí je jeho manželkou), sa zmenšil. Na vlastné oči som videl zmenu klímy a globálne otepľovanie a je to desivé.“

Lietať za počasím?

Eric Holthaus, meteorológ pracujúci pre magazín Slate, hovorí, že zmena klímy môže ovplyvniť Hollywood: „Frekvencia extrémnych výkyvov počasia totiž sťažuje predpovedanie, ktoré oblasti sveta môžu mať počas daného mesiaca sneh, dážď alebo slnečné dni. Hollywood sa možno nebude môcť spoliehať na blízke miesta, kde natáčal celé desaťročia a ktoré sú pre filmárov lacné, pretože Kalifornia bojuje so suchom. Jedno z nich, Lone Pine, leží tri hodiny severne od Hollywoodu v pohorí Sierra Nevada, ktorého vrcholy pokryté snehom ste mohli vidieť vo viac ako 300 filmoch vrátane Gladiátora a Iron Mana, dnes je však ich belosť ohrozená. Je iróniou, že výroba filmov sa bude musieť uchýliť k najväčšiemu environmentálnemu hriechu zo všetkých - k lietaniu na miesta vhodnejšie pre nakrúcanie.“

Eric Holthaus archív

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 20:01