Ples v opere
StoryEditor

Petra Tóth očarila samotnú Meghan Markle. Jej kolekcia inšpirovaná Slovenskom sa objavila v britskom Vogue

22.08.2019, 09:00
Celebrity
Talentovaná šperkárka a dizajnérka svojou najnovšou kolekciou, ktorú pomenovala Kvety Telgártu, pomaly preráža do sveta. Okrem módnej biblie sa jej nápadité šperky objavili aj v iných uznávaných magazínoch.

Výrobe šperkov sa krásna Petra venuje už približne 15 rokov. Jej meno tak na Slovensku nie je žiadnou neznámou.Ku kolekcii Mileva, ktorá na Slovensku spôsobila ošiaľ, si však pripísala ďalšie obrovské uznanie. ,,Naše šperky sa prvý krát objavili v najstaršom britskom módnom magazíne Tatler. Našli si nás sami, potom sa ozval Vogue, GQ, Ventiy Fair, Elle a iné,'' opisuje to, ako sa jej podarilo predať najnovšiu kolekciu do sveta. 

O tom, že sa jej tvorba dostane do Vogue pod réžiou samotnej vojvodkyne Meghan, pravdepodobne ani nesnívala. ,,Keď som prvý krát držala Vogue s naším šperkom vo vnútri bolo to úžasné. Je neuveriteľné vidieť svoj produkt v najprestížnejšom módnom časopise, na titulke s najväčšou svetovou hviezdou,'' približuje svoje prvé dojmy.

,,Každá kolekcia, ktorú tvorím, trvá približne 3/4 roka, posledná kolekcia Kvety Telgártu, ktorú sme spustili v týchto dňoch trvala viac než rok,'' prezradzuje Petra a priznáva, že sa jednalo o technologicky najnáročnejšiu kolekciu, ktorá ju aj jej tím potrápila. Na šperkoch sú totiž kvety tieňovano okrištáľované a maľované šperkárskym emajlom.

Na to, aby ste si aj vy dopriali kúsok z tejto kolekcie, nemusíte patriť k hŕstke vyvoleným. Je však pravdou, že sa nejedná o žiadnu masovú výrobu a tak sa môže stať, že do niekoľkých hodín bude váš vysnený kúsok vypredaný. ,,Stáva sa nám takmer pravidelne, že hneď po uvedení kolekcie sa nám mnoho modelov vypredá a my nestíhame dorábať. Napríklad keď sme spustili predaj kolekcie Kvety Telgártu, do dvoch hodín boli 4 modely vypredané,'' rozpráva ďalej. 

Inšpiráciu pri svojej tvorbe hľadá Petra v slovenskom folklóre a prírode. Nič však nerobí nasilu, a tak priznáva, že ak raz bude mať pocit, že by sa mala venovať niečomu inému, pravdepodobne s výrobou a navrhovaním šperkov skončí. Práve láska, ktorú Petra do svojej práce vkladá, z nej totiž robí skutočnú umelkyňu. Krásu jej šperkov dokonca ocenila aj britská kráľovná, ktorá z jej kolekcie vlastní brošňu.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 02:02