CinemArt / Infinity Prague
StoryEditor

Zlata Adamovská: Tretieho manžela jej predpovedala veštica

08.07.2019, 10:08
Celebrity
O hereckom talente tejto atraktívnej dámy, ktorá je výraznou predstaviteľkou emancipovaných energických žien, niet pochýb.

Nie úplne bežné krstné meno dostala herečka preto, aby tvorilo kontrast k prvému písmenu abecedy, ktorým začína jej priezvisko. Rodičia zvažovali ešte Zoru, ale nakoniec ju zavrhli, pretože sa vtedy predávali cigarety s týmto menom. Zlata Adamovská, ktorá 9. marca oslávila šesťdesiatku, vyrastala v Klecanoch pri Prahe. „V detstve na mňa kamarátky pokrikovali: »Zlatka, patka, bublinka, má tatínka Hurvínka«,“ prezradila Zlata Adamovská v jednom rozhovore. Z hereckej rodiny nepochádza – otec bol cukrárom a matka predavačkou obuvi. Lenže obaja hrali ochotnícke divadlo, takže lásku k herectvu zjavne pochytila od nich. „Rada som sa  predvádzala a vymýšľala u nás v Klecanoch rôzne hry pre kamarátky,“ spomína herečka. „Keď otec objavil môj exhibicionizmus, prihlásil ma v druhej triede do dramatického krúžku. A ja som zistila, že hranie nie je  iba o gašparkovstve, že existujú aj remeselné pravidlá. Prijímačky na konzervatórium prišli úplne prirodzene.“

​Vzhľadom k svojej mladosti a pôvabu bola ideálnou predstaviteľkou naiviek a krehkých krások, čo vraj bolo vzhľadom k jej povahe a temperamentu krok vedľa. K jej najznámejším úlohám zo začiatku kariéry patrí laborantka Naďa v snímke Mladý muž a bílá velryba (1978); pozornosť na seba upútala hneď vzápätí aj ako sekretárka Zuzanka vo filme Causa králík (1979). Mimoriadnu popularitu jej potom zaistila postava Elišky v seriáli Sanitka (1984). V ďalšom seriáli Hříchy pro pátera Knoxe (1992), v ktorom hrala barovú speváčku, predviedla aj svoje spevácke vlohy. Dnes u divákov boduje ako doktorka Běla Valšíková v seriáli Ordinace v růžové zahradě, v ktorom hrá od roku 2006. Venuje sa tiež dabingu – a v susedných Čechách jej hlasom hovorí napríklad herečka Meryl Streep. V profesii sa jej darilo vždy,  ale na mužov mala smolu. Jej prvé manželstvo s Vadimom Petrovom ml. (61) bolo bezdetné a skončilo po štyroch rokoch. Zlata Adamov­ská sa totiž zamilovala do publicistu Radka Johna (64) a požiadala o rozvod. S Johnom to vraj bola láska na prvý pohľad, s ktorou sa nedalo nič robiť. Žili spolu tri roky a vzali sa, až keď herečka otehotnela. Narodila sa im dcéra Barbora (32) a John išiel ako prvý muž v Čechách na otcovskú dovolenku. Bolo to ešte za minulého režimu a museli kvôli tomu požiadať úrady o výnimku. Stali sa takou senzáciou, že ich so žiadosťou o rozhovor kontaktovala dokonca aj jedna čínska novinárka. Neskôr sa manželskému páru narodil syn Petr (24). „To už som na materskú nastúpila ja a v živote u nás doma nepadlo: »Čo tu celý deň robíš? Z čoho môžeš byť unavená?«“ spomínala po čase herečka.

​Vzťah manželského páru trval viac ako štvrť storočie, potom  ale prišla nečakaná rana pod pás. Radek John mal na začiatku roku 2010 autonehodu, pri ktorej doňho narazil opitý šofér. Zavolal si náhradné vozidlo, lenže netušil, že má v pätách fotografov. A tí ho načapali, ako zo svojho havarovaného auta sťahuje detskú autosedačku.

Vyšlo tak najavo, že má už sedemročnú nemanželskú dcéru Terezu, o ktorej existencii nemal dovtedy nikto ani poňatia. Nasledoval rozvod – 7 rokov klamstiev a pretvárky mu Adamovská nedokázala odpustiť. Klaplo jej to až po tretíkrát s kolegom Petrom Štěpánkom (70). Mimochodom, tretie manželstvo jej kedysi predpovedala kartárka. Herečka jej ale neverila, a po skúsenosti s Johnom už vôbec nie. Lenže veštkyňa sa nemýlila. Adamovská na svojom mužovi oceňuje nielen jeho galantnosť – vraj vstáva vždy o pol hodinu skôr než ona, aby jej pripravil kávu do postele –, ale tiež že majú veľa spoločných záujmov.  Obaja radi cestujú do exotických krajín a ani jeden z nich nemá problém vziať do ruky vŕtačku a niečo opraviť. Stretávajú sa aj pracovne. Hrajú v seriáli Ordinace v růžové zahradě 2 a účinkujú spolu i v divadle – momentálne v hre Misery o šialenej fanynke spisovateľa ženských románov. Navyše, keď spolu nie sú doma alebo pri natáčaní na placi, stále si volajú. Zlata niekoľkokrát potvrdila, že teraz má konečne ideálneho partnera.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 11:33